Hoewel brainstormen het beste gaat als je met een groep verschillende mensen bent, kan het voorkomen dat je ook alleen wilt brainstormen. Niet altijd mensen verzamelen, maar gewoon zelf aan de slag. Waar moet je dan rekening mee houden? In dit artikel geef ik je alle informatie voor een geslaagde brainstorm in je eentje.

 

Loop jij vast op een vraagstuk waar je maar het niet antwoord op vindt? Plan een Frisse Blik gesprek en wie weet ben je na 1 gesprek alweer lekker in beweging!

 

Succesvol brainstormen gaat in 3 elementen. De voorbereiding, de werkelijke brainstorm en het opvolgen van de ideeën. Klink op de titels om rechtstreeks naar het betreffende element in dit artikel te gaan. 

Voorbereiding
Plan gericht tijd in
Maak je hoofd leeg
Kies een inspirerende plek
Zorg voor de juiste spullen
Stel een tijdslimiet

Brainstormen
Volg de 4 fasen
Reverse brainstorming

Opvolging
Trek sprintjes
Definieer je eerste stap
Maak concrete afspraken
Beloon jezelf

Extra tips
Train je creatieve geest
Voor blog onderwerpen

Voorbereiding

Plan gericht tijd in

Je creatieve geest werkt vaak niet met een aan/uit knopje. Die moet even opgewarmd worden. Die heeft tijd nodig om echt 'op dreef' te zijn. Verwacht niet dat je tussendoor eventjes een paar top ideeën uit je mouw schudt, maar neem er de tijd voor en richt deze tijd goed in. Een uur is zo gevuld, als je jezelf de tijd geeft om echt tot top ideeën te komen.

Maak je hoofd leeg

Ga sporten, een rondje wandelen of mediteren om je hoofd 'leeg' te maken voordat je begint. Als je direct na bijvoorbeeld een intensief telefoon gesprek je brainstorm induikt, dan zweeft er nog teveel van dat gesprek door je hoofd. Door eerst je hoofd 'te legen' zorg je voor een effectievere brainstorm, omdat jij je aandacht erbij hebt.

Kies een inspirerende plek

Als je op een andere plek bent dan je gewone werkplek, helpt het je creatieve geest op gang. Ga bijvoorbeeld naar een park of het bos. Werk je vanuit huis? Kies dan een andere plek uit om te gaan werken. Dus niet je bureau, maar wellicht de keukentafel. Of gebruik die grote muur in je slaapkamer. 

Zorg voor de juiste spullen

Post-it's en stiften zijn een must. Het liefst verschillende kleuren, zodat je de ideeën helder kunt categoriseren. Grote vellen papier, zoals A3, kunnen ook helpen. Plak ze aan de muur, met bijvoorbeeld schilderstape of masking tape. Heb je geen A3, plak dan een paar A4tjes aan elkaar. 
Kies je het bos, plak je papier dan aan een boom of op een bankje. Na je brainstorm het bos wel weer netjes achterlaten hè!

Stel een tijdslimiet

Spreek met jezelf een limiet af die je sowieso moet halen. Niets is zo verleidelijk om eerder te stoppen, omdat het even niet lukt. Juist dan moet je doorgaan, dan gaan je hersenen extra hard werken om toch tot nog meer nieuwe ideeën te komen. 

Maar ook de andere kant kan je doorslaan en dat is dat je niet te stoppen bent! Je kunt je dan afvragen of je wel het juiste limiet hebt gesteld óf dat je nog wel met een goede brainstorm bezig bent. Het juiste limiet leer je door 'te doen' en 'te ervaren' wat voor jou prettig werkt. Zoals al eerder gezegd, een uur is zo gevuld en wellicht een goed limiet voor een eerste brainstorm.

Brainstormen

Volg de 4 fasen

Heb je een goede plek gevonden? Post-it's bij de hand? Je hoofd leeg en alle ruimte en energie om even flink creatief te knallen? Volg dan de volgende fasen:
1. Formuleer een motiverende startvraag. Dit is een open vraag die uitdagend is en gen suggesties bevat. Soms kan het verhelderend werken om een vraag op te delen in verschillende stukken en ze stuk voor stuk te behandelen in de brainstorm.
2. Divergeren: bedenk een zo groot mogelijke variëteit aan mogelijke oplossingen. Niets is te gek, alles kan en alles mag. Kwantiteit is wat telt.
3. Convergeren: combineer en selecteer tot je een paar sterke ideeën overhoudt. Gebruik hierbij eventueel verschillende kleuren post-it's o stiften, om zo selecties helder te krijgen. 
4. Acties bepalen: zet de gekozen ideeën om in realiseerbare acties. Dit betekent niet een compleet plan schrijven, maar werken aan je 'doe-modus'. Wat kan je binnen 72 uur doen? Hoe eerder je de eerste stap hebt gezet, des te beter. Daarmee laat je geen ruimte voor twijfels, excuses of smoesjes. Doen!

De belangrijkste vaardigheid bij brainstormen is het kunnen schakelen tussen ‘creatief denken’ en ‘kritisch denken’. Wees er dus op bedacht dat je in fase 2 niet je ideeen gaat bekritiseren. Dit stokt het proces en verkleind je kans op een fantastisch idee.

Reverse brainstorming

In plaats van ideeën te genereren voor de oplossing van het probleem, kies je bij reverse brainstorming juist de andere kant op te denken. Loop je vast in je huidige manier van denken? Dan is dit een super oplossing om los te raken van je vaste denkpatronen.

1. Stel een heldere vraag of probleem en schrijf deze op.
2. Draai de vraag of het probleem om door te vragen 'Hoe kan ik juist dit probleem veroorzaken?' of 'Wat moet ik kunnen doen om het tegenovergestelde te kunnen bereiken?'
3. Brainstorm over deze vraag en genereer omgekeerde oplossingen. Geef jezelf de ruimte om vrijelijk ideeën te genereren. Wijs geen enkel idee af.
4.Als je eenmaal de omgekeerde oplossingen hebt gevonden, kan je ze omzetten in oplossingen voor je werkelijke vraag of probleem.
5. Evalueer deze oplossingen. Zie je een potentiële oplossing die snel resultaat kan leveren? Werk deze uit naar concrete stappen die je kunt nemen, net als bij de traditionele brainstorm.

Opvolging

Trek Sprintjes

Een andere manier om met ideeën om te gaan dan je wellicht gewend bent, is in de vorm van sprintjes. Dit komt uit de design-wereld, maar kan heel goed gebruikt worden voor ZP'ers in elke vorm. Hoe gaaf als je binnen 1 week een nieuw product bedacht, ontwikkelt en getest hebt?

 

De design loop 

Doorloop in 5 dagen het proces van probleem/vraag onderzoek, ideeën generatie, kiezen wat je gaat doen, prototype maken (bijvoorbeeld een landingspagina voor je nieuwe product) en als laatste mensen vragen om hun mening over dat wat je hebt gecreëerd. De resultaten van die test, kan je in de week erop in een zelfde flow verwerken. 
Meer hierover vind je op The Design Sprint.

Definieer de eerste stap

Bepaal altijd aan het eind van de sessie wat je eerste stap is. De beste eerst stap is die stap die je binnen 72 uur na je brainstorm kunt zetten. Wacht je te lang, dan nemen de smoesjes toe om het niet te doen. Het forceert je ook tot heel eenvoudige stappen te komen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je iemand kunt bellen voor een afspraak. Of starten met het schrijven van een landingspagina voor je nieuwe product.

Maak concrete afspraken

Dit is het moeilijkste! Fantastische ideeën zijn niets waard als je er niets mee doet. En je weet pas als ze écht fantastisch zijn, als je ze om hebt gezet naar een concreet plan en actie hebt ondernomen. Maak heldere en concrete afspraken met jezelf. Zet deadlines.

Weet jij ook altijd honderd redenen te bedenken (dan ben ik vaak ontzettend creatief, als het om excuses gaat ;) om de afspraak met jezelf niet na te komen? Zorg er dan voor dat je iemand anders er bij betrekt. Deel je afspraak met iemand anders en vraag diegene je er aan te houden. We zijn meer gecommitteerd als we anderen van onze plannen hebben vertelt.

Beloon jezelf

Ja! Vier feest! Ook al is misschien de eerste stap een ienimini stap. Het is er wel een! En een marathon begint ook altijd met de eerste stap. Zonder die eerste stap kom je er niet. Dit is dus een mijlpaal die oprecht gevierd mag worden. Doe het dan ook!

Extra tips

Train je creatieve geest

Soms hoor ik mensen klagen 'ik ben helemaal niet creatief!'. Dat doet mij een beetje pijn. Iedereen heeft een creatieve geest, alleen bij de ene is die meer op conditie dan de andere. Je kunt je geest gewoon trainen om meer creatieve conditie te hebben. James Altucher legt je in dit blog haarfijn uit hoe je dat kunt doen. En het werkt, trust me.

Blog onderwerpen

Loop jij te balen als je wel wilt schrijven, maar je even geen inspiratie hebt? Na vandaag is dat voorbij. Hierbij een aantal super goede tips from all over the world om je erbij te helpen. 

8 Quick and Easy Ways To Brainstorm Blog Topic Ideas

How to Brainstorm Content Ideas in a Fast, Easy, Visual Way

27 Killer Strategies for Brainstorming Blog Post Ideas

Voor de luie mensen onder ons ;) Je hoeft het niet meer zelf te bedenken met de Hubspot's Blog Topic Generator
 

Loop jij vast op een vraagstuk waar je maar het niet antwoord op vindt? Plan een Frisse Blik gesprek en wie weet ben je na 1 gesprek alweer lekker in beweging!