Wie zijn jouw innerlijke onderhandelaars?

Hoe vaak ben jij van plan iets te doen, maar doe je op het moment zelf iets anders? Jaarlijks maken we ‘goede voornemens’, maar vaak zijn die hetzelfde als het jaar ervoor. Hoe kan het dat je wel iets wilt, maar dat je het uiteindelijk níet doet?

Bij de meeste mensen bestaat er een kloof tussen weten wat je zou moeten zeggen en doen om iets te bereiken (de optimale reactie) en wat ze daadwerkelijk doen in het dagelijks leven (de huidige reactie). Dit verschijnsel noemen we ook wel de ‘prestatiekloof’. Deze prestatiekloof kunnen we dichten door bewust te worden van onze innerlijke onderhandelaars.

Onze persoonlijkheid is opgebouwd uit meerdere subpersonen

Je herkent vast de gedachte wel ‘aan de ene kant wil ik dit, maar aan de andere kant denk ik dat’. Bijvoorbeeld, aan de ene kant wil ik alleen maar klanten die écht bij me passen en waar ik energie van krijg, maar aan de andere kant denk ik ook dat ik gewoon geld moet verdienen en ik niet zomaar een klant kan weigeren.

Het is een innerlijke dialoog die we dagelijks vele malen met onszelf voeren. We willen twee dingen tegelijkertijd die ook nog eens tegenstrijdig zijn. Iedereen heeft dat en het is op zich heel normaal. Maar hoe kom je nou tot een goede beslissing?

Je denkt wellicht dat jij het bent die je leven leidt en dat je keuzevrijheid hebt, maar eigenlijk wordt je leven geleid door de verschillende subpersonen of delen die in jou het hoogste woord voeren. Zij bepalen een groot deel van je gedrag en van hoe andere mensen je zien. Wat we ons karakter of onze persoonlijkheid noemen, is eigenlijk een verzameling subpersonen. Deze subpersonen zijn jouw innerlijke onderhandelaars.

Maak kennis met je innerlijke onderhandelaars

Misschien heb je wel eens gehoord van wat Freud het ego, id en superego noemde. Hierboven vertelde ik je over de subpersonen of meerdere delen waaruit we bestaan. Benamingen die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld: de innerlijke criticus, de perfectionist, het innerlijke kind etc.

Het kan ook zijn dat dit totaal nieuw voor je is, en dat je je afvraagt hoe je met jezelf kunt onderhandelen en of je eigenlijk verschillende ‘delen’ hebt. Nou, die heb je echt.

De wetenschap heeft inmiddels bewezen waar theoretici allang van overtuigd waren, namelijk dat je een complex ecosysteem bent, met een subtiel evenwicht tussen elkaar aanvullende delen die samenleven in de habitat genaamd ‘jij’. Neurowetenschappers die de hersenen in kaart hebben gebracht, bevestigen dat wat op jou en mij overkomt als een enkel brein in feite een complex van vele onderling verbonden delen is.

Wetenschapsjournalist Steven Johnsen beschrijft dit in Op reis door je brein als volgt:

‘Hoe meer je aan de weet komt over de opbouw van het brein, hoe meer je ziet dat wat er in je hoofd gebeurt meer lijkt op een orkest, met tientallen leden die allemaal iets bijdragen aan het geheel, dan op een solist. Je kunt de symfonie horen als een harmonische golf van geluid, maar je kunt ook de trombones onderscheiden van de pauken, en de violen van de cello’s.’

We hebben een veelzijdig brein, dat bestaat uit verschillende delen, met elk een andere functie.

Psycholoog Jay Earley beschreef dit als volgt: ‘De menselijke geest is geen homogeen geheel dat soms irrationele gevoelens heeft, maar een complex systeem van communicerende delen die elk hun eigen invalshoek hebben.’ Daniel Goleman zei iets soortgelijks in zijn boek Emotionele intelligentie: ‘Als we in tweestrijd staan, is er in feite sprake van een conflict tussen ons denkende en ons voelende brein.’

Misschien herken je deze gedachten wel:

  • Ik weet niet waarom ik dat zei; ik meende het niet zo.

  • Waar kwam dat vandaan? Ik wist niet dat ik daar zulke heftige gevoelens over had.

  • Ik was gewoonweg mezelf niet.

  • Het spijt me. Zo ben ik eigenlijk helemaal niet.

Als je iets herkent, vraag je dan eens af wie of wat er op dergelijke momenten ‘over je komt’. Als je jezelf niet was, wie was je dan wel? Is het mogelijk dat een van je innerlijke onderhandelaars het roer overnam, ook al was het maar heel even?

Deze veelzijdigheid is heel normaal, noodzakelijk en nuttig, als je eenmaal begrijpt hoe dit werkt.

Onze veelzijdigheid - het feit dat we een heel ander gezicht laten zien op sportief, intellectueel, spiritueel en allerlei ander gebied - accepteren. Een heterogene verzameling gezicht is volkomen normaal bij de mens.

Je er bewust van zijn hoe dit werkt is niet alleen een teken dat je geestelijk gezond bent, Het stelt je ook in staat om al je kwaliteiten doelgericht in te zetten. Wanneer je je innerlijke onderhandelaars leert kennen, kun je je profiel uitbreiden. Je gaat krachten en vaardigheden gebruiken die je misschien nog nooit eerder hebt ingezet. Je gaat misschien delen in  jezelf omarmen die je eerder hebt verstoten. Elk deel heeft een positieve intentie, alleen is het je tot nu toe niet gelukt om goed samen te werken met elk deel.

Door bewust je innerlijke onderhandelaars te kiezen, lukt het je om het beste in jezelf naar boven te halen.

Je prestatiekloof verklein je door je bewust te zijn van dat welke delen in jezelf die je nodig hebt om te kunnen doen wat je het liefste wilt doen. Door gericht een team van innerlijke onderhandelaars samen te stellen die je helpen, kan je op elk moment het beste doen voor jezelf. Meer over het innerlijke team van onderhandelaars in een volgend artikel.

Dit artikel is geschreven in een reeks rondom Onderhandelen met jezelf.  Wil je direct aan de slag om optimaal te presteren? Om jouw prestatiekloof te verkleinen en kennis maken met jouw innerlijke onderhandelaars?
Ontdek via deze link op welke wijze ik jou kan ondersteunen.
Schrijf je hier in en blijf automatisch op de hoogte wanneer nieuwe artikelen geplaatst worden. Je ontvangt dan ook direct elke vrijdag vers in je inbox mijn tips & tricks voor eigen-wijze ondernemers.

Wat is een prestatiekloof?

Hoe vaak ben jij van plan iets te doen, maar doe je op het moment zelf iets anders? Jaarlijks maken we ‘goede voornemens’, maar vaak zijn die hetzelfde als het jaar ervoor. Hoe kan het dat je wel iets wilt, maar dat je het uiteindelijk níet doet?

Gebeurt het jou weleens dat je:

  • Ja zegt, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen?

  • Een taartje eet, terwijl je net hebt besloten om minder te snoepen?

  • Je mond houdt, terwijl je graag iets wilt inbrengen of je mening wilt geven?

  • In der verleiding komt om iets anders te doen dan wat iedereen van je verwacht, maar dat je dat niet durft of je ‘te verantwoordelijk’ voelt?

  • Dat je iets doet waarvan je vooraf al weet dat je het beter niet kunt doen, en tóch doe je het?

  • Dingen doet die niet stroken met je interesses en je ambities?

Bij de meeste mensen bestaat er een kloof tussen weten wat je zou moeten zeggen en doen om iets te bereiken (de optimale reactie) en wat ze daadwerkelijk doen in het dagelijks leven (de huidige reactie). Dit verschijnsel noemen we ook wel de ‘prestatiekloof’.

Het maakt niet uit hoe capabel je bent, iedereen kan in de prestatiekloof belanden. Dat je goed bent in je vak, een hoog IQ hebt of makkelijk communiceert met anderen maak eigenlijk niet uit. Die prestatiekloof is er namelijk niet omdat het je aan vaardigheden ontbreekt. Je valt in de prestatiekloof door wat er binnen in je gebeurt.

Zonder dat je het in de gaten hebt, zit jij jezelf in de weg.

Het liefst vertonen we alleen optimale reacties. Maar meestal doen we dat niet en belanden we in plaats daarvan in de prestatiekloof. Dat komt gedeeltelijk door wat we onszelf vertellen over wie we zijn, door het profiel aan de hand waarvan we onszelf definiëren. Daarnaast komt het omdat we het contact met ons innerlijke kracht kwijt zijn.

Om je prestatiekloof te dichten moet je je huidige profiel onder de loep nemen en leren het te ontwikkelen.

Je kunt namelijk je profiel aanpassen - een beetje hier, een beetje daar - zodat het jou en de helpt te bereiken wat je wilt, wat je omstandigheden ook zijn. Dat kan je doen door vanuit je innerlijke bron te werken en te leven.

Onderhandelen met jezelf helpt je met het in balans brengen van je profiel en het contact met je innerlijke bron te herstellen. Het draait om de ontdekkingsreis die we allemaal maken, om ontwikkeling en groei, om voluit te leven, om uit te zoeken we je diep van binnen eigenlijk bent.

Het gaat erom bewust te worden van je hele spectrum aan ervaringen, zowel in de buitenwereld, als in je innerlijke leven. Die ontdekkingsreis is behalve positief ook pijnlijk. Maar uiteindelijk zullen we de zaadjes van de mogelijkheden die in ons sluimeren water moeten geven. Want dan pas kunnen we in ons werk en ons leven al onze kwaliteiten en talenten ontplooien en het beste uit onszelf halen. En dat is gaaf. Dat voelt als thuiskomen. Terug naar je eigenlijke natuur.

Als je aan de wereld om je heen bijdraagt vanuit de volle breedte van je innerlijke mogelijkheden, dan vind je succes en voldoening. Wat je ook doet.

Je zult ontdekken dat je de hobbels op je pad gemakkelijker overwint wanneer je contact maakt met de aangeboren wijsheid in je innerlijke bron. Wanneer je jezelf vanbinnen en vanbuiten leert kennen, zul je tot je verrassing zelfs ontdekken dat sommige hobbels op je pad in feite weerspiegelingen zijn van hobbels binnen in jezelf. Het paradoxale is dat je je weg in de buitenwereld gemakkelijker kunt maken door meer van je binnenwereld in te zetten, te omarmen en te integreren.

Dit artikel is geschreven in een reeks rondom Onderhandelen met jezelf.  Wil je direct aan de slag om jouw prestatiekloof te verkleinen? Ontdek via deze link op welke wijze ik jou kan ondersteunen.
Schrijf je hier in en blijf automatisch op de hoogte wanneer nieuwe artikelen geplaatst worden. Je ontvangt dan ook direct elke vrijdag vers in je inbox mijn tips & tricks voor eigen-wijze ondernemers.