Wat is een prestatiekloof?

Hoe vaak ben jij van plan iets te doen, maar doe je op het moment zelf iets anders? Jaarlijks maken we ‘goede voornemens’, maar vaak zijn die hetzelfde als het jaar ervoor. Hoe kan het dat je wel iets wilt, maar dat je het uiteindelijk níet doet?

Gebeurt het jou weleens dat je:

  • Ja zegt, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen?

  • Een taartje eet, terwijl je net hebt besloten om minder te snoepen?

  • Je mond houdt, terwijl je graag iets wilt inbrengen of je mening wilt geven?

  • In der verleiding komt om iets anders te doen dan wat iedereen van je verwacht, maar dat je dat niet durft of je ‘te verantwoordelijk’ voelt?

  • Dat je iets doet waarvan je vooraf al weet dat je het beter niet kunt doen, en tóch doe je het?

  • Dingen doet die niet stroken met je interesses en je ambities?

Bij de meeste mensen bestaat er een kloof tussen weten wat je zou moeten zeggen en doen om iets te bereiken (de optimale reactie) en wat ze daadwerkelijk doen in het dagelijks leven (de huidige reactie). Dit verschijnsel noemen we ook wel de ‘prestatiekloof’.

Het maakt niet uit hoe capabel je bent, iedereen kan in de prestatiekloof belanden. Dat je goed bent in je vak, een hoog IQ hebt of makkelijk communiceert met anderen maak eigenlijk niet uit. Die prestatiekloof is er namelijk niet omdat het je aan vaardigheden ontbreekt. Je valt in de prestatiekloof door wat er binnen in je gebeurt.

Zonder dat je het in de gaten hebt, zit jij jezelf in de weg.

Het liefst vertonen we alleen optimale reacties. Maar meestal doen we dat niet en belanden we in plaats daarvan in de prestatiekloof. Dat komt gedeeltelijk door wat we onszelf vertellen over wie we zijn, door het profiel aan de hand waarvan we onszelf definiëren. Daarnaast komt het omdat we het contact met ons innerlijke kracht kwijt zijn.

Om je prestatiekloof te dichten moet je je huidige profiel onder de loep nemen en leren het te ontwikkelen.

Je kunt namelijk je profiel aanpassen - een beetje hier, een beetje daar - zodat het jou en de helpt te bereiken wat je wilt, wat je omstandigheden ook zijn. Dat kan je doen door vanuit je innerlijke bron te werken en te leven.

Onderhandelen met jezelf helpt je met het in balans brengen van je profiel en het contact met je innerlijke bron te herstellen. Het draait om de ontdekkingsreis die we allemaal maken, om ontwikkeling en groei, om voluit te leven, om uit te zoeken we je diep van binnen eigenlijk bent.

Het gaat erom bewust te worden van je hele spectrum aan ervaringen, zowel in de buitenwereld, als in je innerlijke leven. Die ontdekkingsreis is behalve positief ook pijnlijk. Maar uiteindelijk zullen we de zaadjes van de mogelijkheden die in ons sluimeren water moeten geven. Want dan pas kunnen we in ons werk en ons leven al onze kwaliteiten en talenten ontplooien en het beste uit onszelf halen. En dat is gaaf. Dat voelt als thuiskomen. Terug naar je eigenlijke natuur.

Als je aan de wereld om je heen bijdraagt vanuit de volle breedte van je innerlijke mogelijkheden, dan vind je succes en voldoening. Wat je ook doet.

Je zult ontdekken dat je de hobbels op je pad gemakkelijker overwint wanneer je contact maakt met de aangeboren wijsheid in je innerlijke bron. Wanneer je jezelf vanbinnen en vanbuiten leert kennen, zul je tot je verrassing zelfs ontdekken dat sommige hobbels op je pad in feite weerspiegelingen zijn van hobbels binnen in jezelf. Het paradoxale is dat je je weg in de buitenwereld gemakkelijker kunt maken door meer van je binnenwereld in te zetten, te omarmen en te integreren.

Dit artikel is geschreven in een reeks rondom Onderhandelen met jezelf.  Wil je direct aan de slag om jouw prestatiekloof te verkleinen? Ontdek via deze link op welke wijze ik jou kan ondersteunen.
Schrijf je hier in en blijf automatisch op de hoogte wanneer nieuwe artikelen geplaatst worden. Je ontvangt dan ook direct elke vrijdag vers in je inbox mijn tips & tricks voor eigen-wijze ondernemers.