De 'comfort zone theorie' is over z'n houdbaarheid heen

 

Ken je nog die goeie ouwe netwerkevents? Die waar je elkaar nog onbevangen in de ogen kon kijken. Zonder codes gelinkt aan je gezondheid. Waar je samen kwam om te praten over ambities, plannen en ondernemerschap.

Ik herinner me mijn laatste maar al te goed. Omdat mijn gesprekspartner iets essentieels bij me in beweging bracht.

Deze dame vertelde dat ze, om de groei die ze wenste te realiseren, haar comfort zone moest verlaten. Nieuwe dingen doen. Spannende dingen. Aan zichzelf bewijzen dat ze het kon. Dat ze het zou durven.

Voordat ik het wist, flapte ik eruit: ‘Ik vind het hele gebeuren van ‘buiten je comfort zone’ onzin. Ik geloof er niet in.’ Ze keek me verward aan. Ik was het zelf ook. Maar achteraf was dit het begin van het einde.

 

NIET JE ANGSTEN OVERWINNEN,
MAAR JE VERLANGEN VINDEN

 
 

HARTSTIKKE HAPPY IN MIJN COMFORT ZONE

Ik had deze woorden nog niet eerder uitgesproken. De stelligheid waarmee, verraste me nog het meest. Gelukkig vroeg ze niet door. Ik wist namelijk nóg niet waarom ik het zei. Wel wist ik dat het klopte. Dat ik niet meer geloofde in het verhaal over ‘happiness begins at the end of your comfort zone’. Ik ben namelijk hartstikke happy als ik me comfortabel voel.

Ons gesprek op die netwerkbijeenkomst liep dood. Logisch. Enkele maanden later kwam het onderwerp weer ter sprake, met iemand anders. Hij vroeg door. Wilde weten wat mijn gedachten erover waren. Hoe ik ‘groei’ dan zag en waar ik wel in geloofde.

 
 

FOCUS OP WAAR WIL JE NAARTOE GROEIEN

Door zijn vragen, kreeg ik helder waarom ik niet geloof in ‘je moet je comfort zone verlaten om te groeien’. Dat heeft niet te maken met comfortabel of niet. Met angst overwinnen of niet. Het gaat over je verlangen en waar je naartoe wil groeien.

 

En ja, dan kom je onderweg een heleboel spannende momenten tegen. Angst. Onzekerheid. Twijfels en ander innerlijk gedoe. Dat sowieso. Dat is de bijvangst van groei. Krijg je er helemaal gratis en voor niets bij.

 
 

DE BESTE KEUZES KOMEN VANUIT ONTSPANNING

Ik geloof dat we anders moeten kijken. Niet je angsten overwinnen, maar je verlangen vinden. Niet perse nieuwe dingen leren, maar je bewustzijn vergroten. Waardoor je ontdekt dat - om je natuurlijke zelf te zijn - je veel te ont-leren hebt. En precies dát is de plek waar groei als vanzelf ontstaat. Op natuurlijke wijze.

Hoe kom jij het beste tot je recht? Wie ben je van nature en wat heb je te doen om zoveel mogelijk jouw ontspannen zelf te zijn? Want vanuit ontspanning maak je de beste keuzes. Altijd. Zo groei én onderneem je met plezier.

 
 

NATUURLIJK ONTSPANNEN JEZELF ZIJN

Wat zou er gebeuren als je je niet richt op angst overwinnen, maar op je natuurlijke ontspannen zelf zijn?

Ik noem dit je nature zone en ik schreef er dit blog over. Het idee heeft nu zo’n 1,5 jaar rijpingstijd gehad. Niet full focus, maar zo af en toe kwam het ter sprake. En nu voelde ik: het verhaal is rond is én mag de wereld in. Waardoor jij het kunt lezen.

Voor mij is buiten je comfort zone gaan om te groeien over de houdbaarheidsdatum heen. En voor jou? Ben jij er ook aan toe om anders te kijken naar groei en ontwikkeling?

 
 
 

TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Je emoties zorgen voor beweging en voorkomen dat je vastloopt

Volgende
Volgende

Laat de drive om je comfortzone te verlaten achter je en richt je op je nature zone