Laat de drive om je comfortzone te verlaten achter je en richt je op je nature zone

 

Je kent ze wel, die empowering quotes als ‘life begins at the end of your comfort zone’ , ‘great things never came from comfort zones’ en deze ‘your comfort zone is a beautiful place, but nothing grows there’.

Nogal wiedes dat we met z’n allen ons geluk zoeken buiten die comfort zone. Maar dit is onzin. Je mist hiermee een cruciaal deel dat zorgt voor duurzame groei. Vanuit deze theorie ervaar je veelal korte sprintjes van succes.

Regelmatig spreek ik ondernemers die keihard werken om dingen te doen die ze eigenlijk niet durven, die ze angst aanjagen of waarbij ze zichzelf groter maken dan ze zich eigenlijk van binnen voelen. Tuurlijk is het lekker om iets af te vinken ‘DID IT!!’ als je jezelf net dwars door je angst heen hebt gesleept om toch die ene lastige klant te bellen, om tóch te kiezen om een deel van je bedrijf te verkopen of dat je misschien je eerste medewerker hebt aangenomen. Yes. Voelt goed. En toch is dit niet per definitie goed voor succes op de lange termijn.

In dit artikel lees je over een andere kijk op comfort zone, groeien en lange termijn succes. Want wil je duurzame groei en niet alleen zakelijk succes oogsten, maar ook persoonlijk geluk? Laat dan de drive om je comfort zone te verlaten achter je en richt je op je nature zone. Ontdek waarom je daar vandaag nog mee wilt beginnen.

 

EEN ANDERE KIJK OP COMFORT ZONE

 
 

WAT IS DE THEORIE ACHTER HET ‘VERLATEN VAN JE COMFORT ZONE OM TE GROEIEN’?

De comfort zone is kort gezegd de mentale ruimte waarin je je op je gemak en niet bedreigd voelt. Je breekt hier meestal moeilijk uit, want de comfort zone voelt lekker veilig en comfortabel. En het is juist vaak het gevoel van veiligheid dat je ervan weerhoudt om te veranderen. Veiligheid houdt je vast in patronen die je belemmeren om in actie te komen.

Je doorloopt een aantal fasen volgens de theorie wanneer je groeit vanuit je comfort zone. Elke fase heeft eigen kenmerken van hoe je je voelt en wat je doet op dat moment.

 
 
comfort zone theorie
 
 
  • comfort zone

    • veilig

    • vertrouwt

    • weinig risico

    • in schijncontrole

  • fear zone

    • reactief

    • laag zelfbeeld

    • weinig vertrouwen

    • excuses bedenken

  • learning zone

    • nieuwe vaardigheden eigen maken

    • uitdagingen aangaan

    • probleemoplossend

    • comfort zone breidt zich uit

  • growth zone

    • proactief

    • doelgericht

    • heldere stip aan de horizon

    • leven vanuit eigenaarschap

Deze conceptmatige weergave van groei helpt je op moeilijke momenten te duiden waar je staat en wat je moet doen om verder te komen. Het geeft je handvatten en helpt je begrip te krijgen van de weg die je aflegt.

Dat een conceptmatige versie van een groeiproces helpend is, daar sta ik volledig achter. Alleen zorgt dit concept van de comfort zone niet per definitie voor duurzame groei, succes en geluk. Om dit te bereiken moet je radicaal anders kijken naar de route van groei.

 
 

WAAROM LEIDT HET CONCEPT VAN COMFORT ZONE NIET TOT DUURZAME GROEI?

Ten eerste realiseer je duurzame groei niet door nieuwe vaardigheden te leren, maar door het vinden, volgen en vertrouwen van je natuurlijke talenten. Van die dingen die jou jou maken. Hoe je van nature in de wereld beweegt en wat dus jouw natuurlijke manier van doen is.

Al jong worden we in een keurslijf geperst om te passen in de groep, de klas en het (familie)systeem waarbinnen we opgroeien. We raken daardoor vaak verwijderd van wie we van nature zijn en dus ook van de dingen doen op een manier dat ons moeiteloos afgaat. We leren nieuwe manieren ‘van doen’ die maatschappelijk gewenst zijn, maar die niet perse passen bij wie we zijn. Richt je je op je natuurlijke talenten en ontwikkel je die, dan zal je merken dat steeds meer ‘als vanzelf’ gaat en je dus niet harder moet werken, maar je werk inrichten zodat het ondersteunend is aan jouw talenten.

Je zult merken
dat steeds meer
als vanzelf gaat

 

Ten tweede is het niet juist dat je je angsten moet overwinnen om te kunnen groeien en dat je angsten het eerste is waar je mee te dealen hebt om werkelijk groei te kunnen realiseren. Door zo te kijken sluit je een cruciaal deel van duurzame groei buiten spel, namelijk je unieke verlangens.

 

Natuurlijk zal je angst (kunnen) ervaren als je je richt op groeien vanuit je verlangen, alleen krijgt angst een andere betekenis. Überhaupt krijgt angst een betekenis. Het gaat niet om angst overwinnen, maar om te leren welke boodschap in de angst verscholen zit als angst naar de oppervlakte komt. Angst als compaan op het pad van groei in plaats van iets dat je te verslaan hebt.

 
 

HOE WERKT ‘GROEIEN VANUIT JE VERLANGEN’?

Je verlangen is een prachtig iets. Margriet Wentink schrijft in het boek ‘Verlangen, dwaallicht of kompas’ het volgende:

‘Verlangen is een gemoedstoestand waarin je iets zielsgraag wilt wat je nog niet hebt verwezenlijkt. Of een toestand waarin je voelt dat je iets verloren hebt waarmee je ooit verbonden was en waarvan je innig wenst dat het in je leven terugkomt. We kunnen het ook omschrijven als ‘van harte wensen en zielsgraag willen’.

Uit je verlangen ontstaat de behoefte het verschil te overbruggen tussen dat wat je graag wilt dat er zou zijn in je leven en dat wat er in de realiteit daadwerkelijk is. Je verlangen is daardoor een drijvende kracht achter je inspanningen om een bepaald doel te bereiken. Het is een stuwende kracht achter het ontvouwen van je menselijke mogelijkheden.

 
 

Als mensen hun verlangen verwezenlijken, dan putten ze daar plezier en voldoening uit, ook al hebben ze hun verlangen dan misschien niet volledig gerealiseerd, de weg daarheen geeft hun energie en maakt dat ze houden van wat ze doen en waar ze zijn.

 
 

“Waar het potentieel aanwezig is en de groei nog niet voltooid, kennen mensen een verlangen.”

 
 

Wanneer je verlangens die te maken hebben met je eigen uniciteit volgt en kunt verwezenlijken geeft dat een gevoel van overvloed en intense vreugde. Je voelt je voldaan, gevuld en rijk.’

Om met je verlangen contact te maken heb je te vertragen en naar binnen te keren. De ratrace even achter je laten en tijd met jezelf doorbrengen. Zelfreflectie is een prachtige manier om meer over jezelf en je binnenwereld te leren kennen. 

En dit is precies waarom je waarschijnlijk nog veel mensen het liefst harder werken om iets te bereiken. Want naar binnen keren, in contact staan met je binnenwereld, dat is niet altijd eenvoudig of prettig. Zeker niet in het begin. Toch is het heel belangrijk om dit wel te doen. Om wel de ruimte vrij te maken en jezelf beter te leren kennen. Het vergroten van je zelfbewustzijn is namelijk de sleutel om je verlangens werkelijk te realiseren. 

 
 

WAT GA JE WINNEN ALS JE VANUIT VERLANGEN GROEIT?

Je verlangen is verbonden aan je ziel. Je natuurlijke zelf, jouw essentie. Alles wat uit je verlangen ontstaat is per definitie goed voor je. Want je zielsverlangen is erop gericht jou het beste te geven van én voor jezelf. 

Door je verlangens te kennen en te volgen ga je ontdekken dat het niet meer reiken voor succes is, dat het niet meer pas juichen bij de eindstreep is, maar elke stap die je onderweg zet brengt je direct resultaat in de vorm van energie, plezier en voldoening. Je voedt jezelf terwijl je leert en groeit vanuit je natuurlijke zelf. Hoe fijn is dat?!

Ik spreek regelmatig ondernemers die verzuchten ‘waar doe ik het eigenlijk allemaal voor?’. Dit is een direct teken dat onderweg, érgens in de groei en ontwikkeling, het contact met hun natuurlijke zelf grotendeels verloren is gegaan. Er zijn keuzes gemaakt die niet passen bij wie ze zijn en waar ze naar verlangen. Natuurlijk kan je daar weer op terugvallen en ze (opnieuw) meenemen in de vervolgstappen. Je hoeft niet vast te lopen en het tij te keren, je kunt vandaag al beginnen met anders te kijken naar je ambities en je verlangens mee te wegen in de keuzes die je maakt.

Vanuit verlangen kiezen is per definitie een goede keuze. Misschien niet altijd direct op korte termijn. Omdat je mensen teleurstelt, of omdat je eerst met een vorm van verlies te dealen hebt. Maar op lange termijn betaalt ‘trouw zijn aan jezelf’ zich áltijd uit. Altijd.

Je diepe verlangen is wat je drijft, je motiveert en inspireert in je keuzes. Daar is de bron van jouw oneindige potentieel. De keuzes en resultaten in de buitenwereld ontstaan vanuit een heel andere kracht als jij je richt op je innerlijk vuur, jouw verlangen. Geen wilskracht, maar vitale kracht stuwt je voort.

Niet meer tanden op elkaar, maar een natuurlijke flow. Niet meer harder werken, maar juist vertragen om beter af te stemmen op je ware potentieel en te ervaren wat er speelt op je pad van groei.

 
 

HOE MAAK JE DE SWITCH NAAR GROEIEN VANUIT JE VERLANGEN?

Nu je begrijpt dat het concept comfort zone over zijn houdbaarheidsdatum is, is het tijd om te ontdekken hoe je de switch maakt. Er is niet een eenvoudig stappenplan met ‘doe dit en je leven zal voorgoed veranderd zijn’. Zo werkt het leven niet. Zo werkt het ondernemen niet. Groeien kost tijd, energie en het vraagt je aandacht. Richt je je op je verlangens, dan betaalt elke seconde die je besteed aan het vergroten van je zelfbewustzijn zich uit op lange termijn. 

De volgende punten helpen je je bewustzijn te vergroten en te groeien vanuit je verlangen:

  • Contact maken met en keuzes maken vanuit je verlangen doe je niet even in één dag. Zeker niet als je voor het eerst op deze manier kijkt naar groei en ontwikkeling. Geef en gun jezelf de tijd om de switch te maken en meer bewust te worden van je binnenwereld. Het voelt wat wankel in het begin, zeker als je gewend bent met lange termijn doelen, strakke jaarplannen en andere kaders te werken die je tot nu toe ‘op koers’ hielden. 

  • Leer meer te kijken naar het proces dan het resultaat. Je doel is een zo optimaal mogelijk groeiproces, de gewenste resultaten volgen daar als vanzelf uit. Jouw invloed ligt in het proces. Gras groeit niet door er harder aan te trekken. Oftewel, je mouwen opstropen gaat je op lange termijn niet het succes brengen.
    Ontdek patronen en dynamieken die zorgen dat je vastloopt in het proces en je onvoldoende resultaat behaalt van je inspanningen. Niet alleen zal je betere resultaten behalen óok levert het proces zelf al veel voldoening op. Dan is het niet ‘waar doe ik het voor?’ maar ‘yes, wat is het ondernemen een tof avontuur!’. In dit artikel lees je hoe je doelen stelt die je inspireren en motiveren in plaats van frustreren.

  • Neem zeer regelmatig de tijd om te vertragen en inzicht te krijgen in je binnenwereld. Hoewel vertragen contraproductief lijkt, haal je je tijd ruimschoots in als je helderheid hebt op je binnenwereld en je keuzes in de buitenwereld veel beter worden. Niet meer ‘fouten’ herstellen, maar keer op keer de juiste dingen doen. Door je intuïtie met je strategie te verbinden, maak je gebruik van een ijzersterke combinatie. Je leest er alles over in dit artikel.

  • Word je bewust van waaruit je keuzes maakt. Wat is de onderliggende dynamiek? Controle of vertrouwen? Wil je iets dichttimmeren, verzekeren en/of vastleggen? Of voelt het gewoon goed op natuurlijke wijze? En als het goed voelt, wát voelt dan precies goed? Want echt, soms voelt controle gewoon hartstikke goed :) En is an sich niets mis met controle. Zeker niet. Maar controle is zeer zelden het juiste startpunt als je keuze wilt maken. En soms geeft een goede keuze die je vanuit vertrouwen maakt, niet direct een goed gevoel. Wees hier alert op.

  • Voel je angst en twijfel, vertraag dan nog een tikkie meer. Ze hebben namelijk een boodschap voor je. Zet niet zomaar door als je dit ervaart. Stroop je mouwen niet op, maar ontdek wat de informatie is die gemist wordt als je wél zomaar doorzet. In dit artikel lees je meer over de boodschap in de belemmeringen die je ervaart.

  • Elke ontwikkeling in je bedrijf begint met een ontwikkeling van jou als mens. Je hebt jezelf verder te ontwikkelen, nieuwe of onontdekte verlangens te ervaren om (verder) vooruit te komen. Stap voor stap ontwikkel jij jezelf op een manier die je steeds dichter bij jezelf brengt. Het kost je in loop der tijd steeds minder moeite om nieuwe dingen te doen. Je kent en herkent het proces van ontwikkelen vanuit je natuurlijke talenten. Dit is de ultieme vorm van vrijheid waar elke ondernemer graag meer van heeft.

En als laatste is dit ook goed om te weten: Het voelt soms ontzettend kwetsbaar, om je gevoel te volgen, zonder dat je precies weet vanuit je hoofd waar het toe leidt, maar dat iets gewoon heel ‘goed voelt’ diep van binnen. Anderen voelen niet wat jij voelt en vragen misschien om een ‘goede verklaring’ voor je keuze. Terwijl voor jou na verloop van tijd alleen ‘het voelt goed’ al genoeg is. 

Het voelt vaak spannend om op deze manier meer ‘van jezelf’ in je bedrijf te leggen. Maar hierin schuilt precies de kracht die je nodig hebt.

 
 

“Als je vanuit je ziel ten diepste verbonden bent met wat je doet, dan put je vanuit een oneindige krachtbron qua energie, motivatie en inspiratie.”

 
 

Lukt het je vanuit je verlangen te groeien naar je nature zone in plaats van dwars door je angst heen te bijten? Lukt het je te kiezen vanuit wie je van nature bent? Dan zal je gaan merken dat je frustratie afneemt, je flow toeneemt en persoonlijk geluk en zakelijk succes elkaar echt keer op keer versterken. 

Ik wens je tot slot een mooie ontdekkingsreis toe. Een reis die meer betekenis geeft aan wat je ervaart, waarbij je minder op wilskracht en veel meer vanuit vitale kracht gaat ondernemen.

Vind je het lastig zelf die verandering te realiseren, kies dan voor ondernemerscoaching. Met mij aan je zijde lukt het je vaak sneller en beter te duiden wat er precies speelt en wat voor je werkt om op een duurzame manier keuzes te maken voor groei en ontwikkeling van je bedrijf.

 
 
 

TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

De 'comfort zone theorie' is over z'n houdbaarheid heen

Volgende
Volgende

Bereid je goed voor op de 'snotfase' van groei