Waarom altijd maar je mouwen opstropen een slechte gewoonte is

 
hard werken mouwen opstropen ondernemerschap

Ze komt binnenlopen. Beetje schouders opgetrokken. Kaak gespannen. ‘Wat een gedoe hè?’. Een klein glimlachje schenkt ze me. Van binnen staat haar hele wereld op z’n kop. 

Ze is een typische resultaatgerichte dame. Hard werken. Mouwen opstropen. Tandje erbij als het even niet goed genoeg gaat. Perfectie? Nee, geen last van. Wel van het ‘gaan gaan gaan’. En het breekt haar op. Ze gaat hard. Heel hard. Maar alles in haar schreeuwt om de rem. Haar lijf geeft voldoende signalen af; hoe ze nu werkt, is niet goed meer. 

 
 

JE KUNT HEEL GOED SUCCESVOL ZIJN IN IETS WAT JE NIET GELUKKIG MAAKT

Het is lastig. Ze heeft veel bereikt. Trots kan ze er over vertellen. Toch zie ik ook voldoende grauwheid om te weten dat het nu alleen nog maar de buitenkant is. En dat van binnen iets anders woelt. Veel opdrachtgevers en collega ondernemers waarderen haar om haar prestaties. Vleiend. Maar dat is nu niet wat ze nodig heeft.

Misschien ken jij het ook wel. Het moment dat je applaus krijgt van een ander, bijvoorbeeld de klant die je uitgebreid complimenteert met het goede werk dat je levert, terwijl je zelf van het resultaat niet meer kunt genieten. Dat anderen je motiveren door te gaan, terwijl je zelf merkt dat je het liever totaal anders wilt.

 
 

RESULTAATGERICHT ZIJN KAN JE OPBREKEN

Mensen die van nature niet zo resultaatgericht zijn kunnen met verbazing kijken naar iemand die het wel in zich heeft. Het lijkt fantastisch om veel te kunnen bereiken in relatief korte tijd of extreme prestaties neer te zetten, maar die medaille heeft ook een andere kant.

Mijn klant, waar ik over vertelde aan het begin, merkt dat ze elke dag kapot thuis komt. Al haar energie stopt ze in het ondernemen en het ondersteunen van haar klanten, maar ze heeft aan het einde van de dag niets over voor zichzelf. Niet heel gezond. En zeker ook niet motiverend om door te gaan.

Dan kan je nog zoveel succes hebben, als je er geen energie (meer) uithaalt, dan is het niet meer iets positiefs.

Er zijn meerdere elementen die kunnen meespelen als je resultaatgerichtheid je opbreekt. Onderliggend is er één dynamiek die onder al deze elementen verscholen ligt.

 
 

HOE KOMT HET DAT HET RESULTAATGERICHT ZIJN JE OPBREEKT?

Mijn klant kan pas ontspannen, écht ontspannen, als het haar gelukt is te bereiken wat ze voor ogen heeft. Ze gaat vrij recht op haar doel af en weet alles op alles te zetten om dat te bereiken.

Er spelen in deze situatie 2 elementen. Ten eerste verwart ze twee dingen: doelen en resultaten. Voor haar is dat hetzelfde. Eigenlijk had ze er nooit bij stilgestaan dat het twee verschillende dingen zouden kunnen zijn. Ik legde haar het volgende uit:

Je kunt als doel hebben ‘ de beste zijn in ..’ of ‘ x omzet behalen in dit jaar of deze maand ‘, maar dit kan ook juist het resultaat zijn van een heel ander doel.

Het andere doel zoals het beste uit jezelf te halen, het beste te geven aan je bedrijf, zodat het resultaat is (of kan zijn) die omzet te bereiken, of een groei aan klanten etc.

Hierdoor verschuif je direct jouw aandacht. Niet alleen naar die stip op de horizon, maar ook naar het hier en nu. En ook naar jezelf, naar waar je staat en wat je als eerste kunt doen. Dus van puur resultaatgericht naar óok procesgericht. Het ene staat namelijk niet los van het andere. Dus het is niet óf het ene óf het andere. Beide zijn belangrijk. 

Maar hiermee zijn we er nog niet. Want als je dan de aandacht meer bij jezelf hebt, bij het proces dat jij doorloopt in het realiseren van je doelen en resultaten, is het logisch om ook te kijken naar jouw binnenwereld. 

Het feit dat je geen of te weinig energie haalt uit het ondernemerschap heeft ook te maken met in welke mate jij je al dan niet verbonden voelt met je werk. En daar komt iets anders om de hoek kijken. Jouw verlangens.

 
 

WERKEN VANUIT VERLANGENS KÀN JE NIET OPBREKEN

Wij als mensen hebben verlangens. Ja, jij ook! Dit zijn jouw intrinsieke drivers om de dingen te doen die je vervullen. Dingen die je een goed gevoel geven. En dat ‘goed gevoel’ kan van alles zijn. Voor iedereen is dit anders. 

De meest simpele vraag die je leidt richting je verlangens is: Waar verlang je naar? Nu zullen we vaak eerst een paar algemene verlangens vinden, zoals rust, vrijheid, stilte bijvoorbeeld, maar als je specifiek kijkt naar ‘waar verlang je naar in je werk, in je relaties, in je contact met mensen, in je contact met jezelf?’ dan ontdek je veel meer verschillende verlangens. Dit schud je niet zomaar uit je mouw, gun jezelf de tijd als je op onderzoek gaat naar je verlangen. 

Ik ga nog een stapje verder. Achter elk verlangen zit een gevoel. Hoe wil jij je voelen? 

Ook deze kun je specifieker maken, door gericht te vragen naar ‘hoe wil ik mij voelen in contact met klanten, op een netwerkevent, als ondernemer, als leider van een groot project?’

Hoewel we geneigd zijn te denken dat het bereiken van het doel je vervulling geeft, is eigenlijk het vervullen van je verlangen dat eronder ligt wat je werkelijk energie geeft.

 
 

Het is niet de groei van aantal klanten, niet de omzet target die jij jezelf stelt, het is het vervullen van je verlangen dat je veel energie geeft.

 
 

En nu maak ik het cirkeltje voor je rond. Die gevoelens brengen je naar je ziel. Je gevoelens zijn verbonden met je diepste binnenste. Ze zijn de basis, jouw bron van energie. Als je van daaruit vertrekt, als je elke beweging (elke keuze) laat ontstaan vanuit jouw verlangen, dan breekt het je niet op als je keihard werkt. Klinkt misschien vreemd voor je, als je hier voor het eerst bij stil staat, maar zo is het wel. 

Want werken vanuit je verlangens, zorgt ervoor dat je ‘every step of the way’ vervuld bent met dat wat je doet. Dan voed jij jezelf door datgene te doen wat rechtstreeks voortkomt uit je verlangens.

Ken je die ‘momenten van flow’? Momenten waarop de tijd lijkt stil te staan, dat je onuitputtelijk door kunt werken, je vergeet te lunchen, je zo opgaat in je werk dat het lijkt alsof de rest van de wereld er niet meer is? 

Dat zijn de momenten waarop jij werkt vanuit je verlangen. Vaak ben je je niet bewust welk verlangen hier achter schuil gaat. Maar na het lezen van dit artikel zal je een volgende keer er wellicht anders naar kijken. En jezelf de vragen stellen: hoe voel ik me op dat moment? Welk verlangen gaat hierachter schuil? Waar verlang ik naar?

 
 

RESUME … HOE ZIET HET CIRKELTJE ERUIT? WAT IS HET ENE DAT VOLGT OP HET ANDERE?

Vanuit je ziel ontstaat het verlangen. Dit verlangen is gericht op een bepaald gevoel. Als je helder hebt hoe jij je wilt voelen, dan maak je (bewust en onbewust) keuzes die hierop aansluiten. Keuzes die je dichterbij je doel brengen. Keuzes die je niet uitputten, maar ervoor zorgen dat je én van het proces energie krijgt én van het resultaat. Het resultaat hiervan is dat je onvermoeibaar door kunt gaan. Want je voedt je energiebron, jouw ziel, jouw verlangen, door vanuit daar te werken en te leven. 

 
 

ALS JIJ HELDER HEBT HOE JIJ JE WILT VOELEN, GEEFT DE BEZIGHEID ZELF JE MEER VOLDOENING

Mijn klant leerde dat ze graag vrij wilde voelen binnen de opdrachten die ze had. Ze wil zichzelf ten volle kunnen laten zien en daarvoor had ze meer ruimte nodig binnen de opdracht. De opdrachten waar ze nu vooral binnen werkte waren te strikt gekaderd, waardoor ze zich soms vleugellam voelde. Ze kon haar volledige potentieel niet kwijt. En ze merkte juist dat door de beperkingen de resultaten die ze boekten niet duurzaam waren, maar vooral tijdelijk en aan de ‘oppervlakte’ vooruitgang brachten. 

Daarnaast leerde ze ook dat ze inmiddels al zo gegroeid was dat de opdrachten waarvoor ze gevraagd wordt niet meer goed passen. Ze kon niet meer haar hele ziel en zaligheid stoppen in een opdracht en dat maakte dat ze soms op haar tong beet of op haar handen bleef zitten. Terwijl juist zij op die momenten, waarop de organisatie de teugels aantrok, júist het verschil had kunnen maken en werkelijk duurzaam resultaat kon realiseren. 

Haar verlangen is om bij te dragen aan een groenere wereld. In haar vak als verandermanager en organisatiecoach leidt ze bij opdrachtgevers grote teams op verschillende locaties door innovatie projecten. In al die jaren dat ze het deed was ze kwijtgeraakt waarvoor ze het werk ‘ook al weer’ was gaan doen. Ze putte zichzelf uit door alléen maar voor haar klanten te werken en niet bij zichzelf te blijven afvragen ‘Wat wil ik? Wat is voor mij belangrijk?’. Haar groene hart was steeds minder hard gaan kloppen, haar spierballen hadden de plaats ingenomen.

 
 

KIES VANUIT JE VERLANGEN, VANUIT HOE JIJ JE WILT VOELEN

Ik schreef al dat resultaat- én procesgericht zijn hand in hand moet gaan om óok onderweg meer plezier en energie te ervaren. Door in het proces rekening te houden met hoe jij je wilt voelen, maak je andere keuzes. Door helder te hebben hoe jij je wilt voelen, stem jij jouw keuzes af op jouw verlangen. In het begin nog bewust, maar in loop der tijd steeds vaker onbewust.

Als jij je in je vak creatief wilt voelen, dan maak je keuzes die passen bij het ervaren van creativiteit. Dat kan betekenen dat je juist kiest voor meer ruimte en minder of juist hele heldere kaders, om zo gaandeweg het proces je creativiteit aan te boren om ‘in het moment’ te creëren, in plaats van vooraf al veel ‘dicht te timmeren’.

Mijn klant kiest er nu bijvoorbeeld voor om in haar huidige opdracht te ontdekken waar ze meer (speel) ruimte kon creëren om zo meer vrijheid te ervaren. Hoe strikt zijn de afspraken? Hoe kan ik het (deels) meer naar mijn hand zetten? Welke taken kan ik delegeren, waardoor ik meer tijd heb om te besteden aan het proces en hierin meer creatieve invalshoeken voor te vinden?

Ook besluit ze om een ander profiel te maken. Een profiel dat laat zien welke kennis en ervaring zij bezit, die interessant is voor ander type opdrachten en opdrachtgevers. Waarbij ze wél in alle breedte haar expertise kan en mag laten zien. Ze gaat hierover in gesprek met de bureaus die haar voorstellen bij bedrijven, om ook haar relaties mee te nemen in de verandering die zij inzet. Zodat ook zij betere opdrachten voor haar kunnen vinden. 

Al na een paar weken merkt mijn klant verschil. Ze is zich bijvoorbeeld bewust wanneer ze op haar tong moet bijten en kan het op die momenten dan naast zich neerleggen. Voorheen zou ze zich (onbewust) opwinden over de gemiste kansen. Dat scheelt al een bak aan energie. Ook merkt ze dat de bureaus waar ze op bezoek is gegaan juist veel interesse is voor haar expertise. 

Herken jij het? Het gebrek aan energie en plezier in je werk of in het ondernemen zelf? Merk je dat het steeds vaker stroef loopt bij opdrachtgevers of klanten, maar weet je niet zo goed wat te veranderen voor een betere situatie? Kies dan voor ondernemerscoaching om dit patroon te doorbreken.

 
 
 

VOND JE BOVENSTAAND STUK WAARDEVOL?
MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Benut de kracht van de 'niet weten fase'

Volgende
Volgende

Waarom goede keuzes maken én je goed voelen niet altijd synchroon lopen.