Benut de kracht van de 'niet weten fase'

 

Merk je dat je keer op keer op hetzelfde punt uitkomt en je problemen niet voor de lange termijn oplost? Kom je niet echt verder, ondanks dat je verschillende pogingen hebt ondernomen?

Dan is het tijd voor een andere aanpak. Eentje waarbij je dieper naar binnen duikt. Zodat je vanuit je eigen stille midden ontdekt wat er echt speelt, wat je wilt en wat je nodig hebt om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Ik wil je graag kennis laten maken met de niet-weten fase. Het is een kwetsbare fase waar we geneigd te snel doorheen te gaan. Hiermee benutten we niet de ongelooflijke kracht die in deze fase verscholen zit. We zoeken dan vaak antwoorden buiten onszelf, vragen anderen naar hun kennis en ervaring. We lezen boeken en putten uit onze eigen verleden.

Het kan best helpen. Maar als een probleem zich keer op keer voordoet, misschien soms in een ietwat andere vorm, dan is het zeer zinvol om er eens op een andere manier naar te kijken. Niet buiten maar juist binnenin jezelf kijken.

In dit artikel neem ik je hierin mee, zodat je kunt ontdekken hoe je uit de vicieuze cirkel stapt. Eerst vertel ik je waarom we graag de hele fase van ‘niet weten’ overslaan waardoor je juist in die vicieuze cirkel terecht bent gekomen.

 
 

WAAROM WE ‘NIET WETEN’ ZO MOEILIJK VINDEN

Al vanaf heel jong krijgen we applaus als we iets kunnen. Het begint met de eerste hapjes, de eerste stapjes, de eerste woordjes thuis. Op school is het niet anders. Veel weten levert hoge cijfers op. Hoge cijfers leveren een goed rapport. Als je een goed rapport hebt ga je over. Je krijgt lof over je behaalde resultaten. Het cijfer lijkt veel te zeggen over hoe goed je bent.

Het is dus logisch dat je het niet als positief ervaart wanneer je iets niet weet. Als je het ‘niet weet’ krijg je geen applaus, maar een vragende of boze blik. Als volwassene vaak ongevraagd advies. Afhankelijk van waar, met wie en/of op welk onderwerp je ‘iets niet weet’.

Hierdoor is het moment waarop je bewust wordt ‘ik weet het niet’ negatief geladen. Dat gaan we het liefst uit de weg. 

Super jammer, want hiermee gaan we voorbij aan de kracht die zo’n moment in zich heeft. Daarin ligt ontwikkeling en groei verscholen. Innerlijke versterking en versteviging welteverstaan. En dit zorgt ervoor dat je uit die vicieuze cirkel kunt stappen.

 
 

HOE DE ‘FASE VAN NIET WETEN’ HEEL KRACHTIG IS

Als je het niet weet, is alles mogelijk. Alles kan. Je weet simpelweg niet wat het antwoord is. Lukt het je hierin jouw blik op ‘nieuwsgierigheid’ te zetten, dan heb je een fantastische basis om vanuit te vertrekken. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en naar het vraagstuk zelf. 

De kracht zit’m deels ook in het ontdekken wat jij zelf ervaart, wat jij voelt, denkt of doet in de situatie waarin het vraagstuk is ontstaan. Wat leer jij over jezelf in deze situatie?

Dus die nieuwsgierigheid óok op jezelf projecteren. Ontdek wat er zich binnenin jou afspeelt om tot betere antwoorden te komen. 

Hiermee verbind jij jezelf ook aan de oplossingsrichting die ontstaat. De stappen die je zet, de keuzes die je maakt in dat proces, komen dan óok van binnenuit. Je voelt je sterker, zekerder en spreekt ook vanuit veel meer overtuiging. Dit heeft daarom niet alleen effect op jezelf, op je eigen gevoel, maar ook op de mensen om je heen waar je mee werkt, met wie je in contact bent etc.

Je kunt daardoor vol achter je keuze staan. Niets is zo krachtig, overtuigend en authentiek als dit. En precies dit heb je nodig als je nieuwe stappen zet.

 
 

“Dwazen verwerpen wat ze zien, niet wat ze denken. Wijzen verwerpen wat ze denken, niet wat ze zien.”

— HUANG PO (UIT ORGANISATIEONTWIKKELING MET THEORY U)

 
 

WAT JE KUNT DOEN IN ZO’N ‘FASE VAN NIET WETEN’

Verschuif eens van ‘het zoeken naar antwoorden’ naar ‘het vinden van rust’. Klinkt misschien gek. Dat snap ik. Want je wilt iets dóen. Je bent waarschijnlijk gewend om te werken voor antwoorden en dan is rust een hele vreemde. 

Toch is rust en ontspanning de basis om goede keuzes te maken. Vanuit onrust, angst, stress of andere staten van ‘zijn’ maak je zelden goede keuzes.

Vanuit die rust kan je daarna je gedachten en gevoelens observeren. Wat denk ik nu? Wat voel ik? Wat voel ik écht? Wat speelt er (allemaal) mee in deze situatie?

En te reflecteren op jezelf als geheel. Wie ben ik? Waar sta ik voor? Waar geloof ik in?

Hoe zou ik me willen voelen? Stel dat alles kan, wat wil ik dan? 

Ga ook hierin niet op zoek, maar laat de antwoorden ontstaan. Onthecht je van het resultaat en wees nieuwsgierig welke antwoorden boven komen. Zonder er direct iets mee te ‘moeten’ doen. Waarnemen. Just that.

Laat je intuïtie spreken in plaats van je ratio, die is waarschijnlijk al vaak genoeg aan het woord. Je intuïtie is een super krachtige bron van informatie. Daarom is het belangrijk hier tijd voor te maken zodat je de bron kunt vinden.

Dit doe je door op het moment dat je het ‘niet weet’ rust te vinden en nieuwsgierig te worden naar jezelf, naar wat er speelt en los te komen van ‘wat hoort’. Zo ontstaat er een krachtige grondhouding vanuit waar kan ontstaan wat er nodig is. 

Het zijn grote vragen en ze kunnen je wat uit balans brengen. Dat is niet zo heel gek. Zeker als je niet gewend bent om hierbij stil te staan. Hoe vaker je hierbij stilstaat, hoe eenvoudiger het wordt. Doe dit daarom niet alleen als je het ‘niet weet’, maar train jezelf in het vinden van je intuïtie en hierop te vertrouwen. Je wordt je bewuster van jezelf en daardoor loop je minder snel in de val van de vicieuze cirkel. 

 

We zijn geneigd om problemen op te lossen op de plek waar ze ontstaan. Toch geloof ik er heel sterk in dat wanneer we bij elke vraag (hoe klein ook) stil staan bij onszelf, bij wie we zijn en waar we in geloven, we een beter antwoord vinden. Dus elke keer vanuit je eigen kern vertrekken in plaats van waar het misgaat.

Een kort voorbeeld: Als je marketing niet het gewenste effect heeft, zijn we geneigd om slimmere dingen te doen, een LI training te volgen bijvoorbeeld. Terwijl in basis de vraag is ‘wat is mijn boodschap?’ Klopt die boodschap nog wel met wat ik ten diepste heb te brengen? Wat is NU mijn boodschap? Dus niet ‘wat had ik ook al weer bedacht dat mijn boodschap is?’ Of ‘Wat willen anderen graag horen? Die laatste is ook echt een valkuil, want we denken dat we moeten vertellen wat een klant wil horen om ‘gekocht’ te worden. Maar het begint bij je eigen verhaal. Daarna bouw je pas ‘de verbinding’ naar je klant.

Hoeveel voel jij nog voor je eigen boodschap? Gaat jouw energie er nog van stromen? Of is het vooral ratio die er in ‘gelooft’?

Geen enkele marketing training gaat je helpen te geloven in een boodschap die niet (meer) goed voelt. Het is dan tijd terug te keren naar de basis. Naar wie je bent, waar je voor staat etc. Dit heeft gevolgen voor je visie, je missie en de strategie van je bedrijf. Het is tijd om die basis voor je bedrijf weer af te stemmen op jezelf, zodat óok je marketing beter gaat werken en dit weer naadloos aansluit op jou.

 
 

AANDACHTIG WAARNEMEN VERSTERKT DE KRACHT VAN HET ‘NIET WETEN’

Ik schreef dat je je intuïtie in stilte vindt. Daar ontstaat de richting die voor jou als mens van waarde is. De boodschappen van je intuïtie ontstaan vanuit jouw eigen kern, jouw centrum. Alles wat daaruit voortkomt, sluit naadloos aan bij wie je bent en wat voor je werkt. Elke oplossing die van daaruit ontstaat is duurzaam. Goodbye vicieuze cirkel.

Om dit te kunnen ontdekken, is het belangrijk te kunnen waarnemen. Aandachtig waar te nemen. Daarmee bedoel ik écht zien, écht voelen, écht luisteren. Zonder oordeel. Zonder angst. Zonder bijbedoelingen. Waarnemen en niets anders dan waarnemen. 

Het is wellicht goed om je bewust te worden van wat je belemmert om werkelijk met aandacht waar te nemen. Vaak horen we meerdere stemmen die ons belemmeren werkelijk te horen wat onze intuïtie ons toefluistert.

De eerste is de stem van het oordeel. Oordelen kleuren de werkelijkheid en je gaat op zoek naar wat je verwacht te zien en te horen. Hiermee is alle objectiviteit verdwenen. 

Een andere stem is die van het cynisme. Cynisme ondermijnt het vertrouwen  en het geloof in de mogelijkheid tot werkelijke vernieuwing. Cynisme wil tegenwerpen, gaat uit van frustraties in het verleden en kijkt naar belemmeringen en onmogelijkheden. Cynisme belemmert je om nieuwe ideeën te horen en nieuwe dingen uit te proberen. 

Naast oordeel en cynisme is angst een grote belemmering van aandachtig waarnemen. Angst belemmert je om open te staan voor verandering. Dit wordt vaak gevoed vanuit faalervaringen en de angst om te verliezen. Het verliezen van controle, het bekende, liefde of misschien angst voor het verlies van leven. Met angst wordt het onmogelijk om het vertrouwde los te laten en je aan het ‘niet weten’ over te geven. Angst vraagt om controle en controle vraagt meestal meer van hetzelfde. En dat is precies waardoor in die vicieuze cirkel terechtkomt.

 
 

BUIG ZO JE BELEMMERINGEN VOOR AANDACHTIG WAARNEMEN OM

Nu je weet welke belemmeringen er vaak zijn, zal ik je ook kort vertellen wat je kunt doen om zo’n belemmering om te buigen en zodoende aandachtig waar te nemen.

Zoals al beschreven is een nieuwsgierige houding belangrijk. Deze helpt je voorbij de oordelen te komen en interesse te krijgen voor wat er speelt.

Je laten raken en werkelijk inleven is een alternatief voor cynisme. Je echt openstellen voor wat er achter en onder de tegenwerpingen schuil gaat. Jezelf durven confronteren met de schaduwkant van je gedachten. Hierdoor ontstaat werkelijk contact met jezelf en versterk je het (zelf)vertrouwen.

Moed kan je angst verdrijven. Het geeft je kracht om werkelijk de angst in de ogen te kijken en los te laten. Het helpt je om vrij te spreken en vrij te handelen. 

Lukt het je om voorbij de oordelen, het cynisme en de angst waar te nemen, dan liggen daar jouw antwoorden en puzzelstukken die je helpen werkelijke verandering te realiseren. Vanuit wat je daar vindt, ontstaat een nieuwe vorm, een nieuwe richting een nieuwe kans en/of oplossing voor je vraagstuk.

 
 

HET RESULTAAT ALS JE DE KRACHT VAN DE ‘NIET WETEN’ FASE BENUT

Als je niet op zoek bent naar antwoorden buiten jezelf of in je verleden, maar écht ontdekt wat in het hier en nu aanwezig is, stap je uit de vicieuze cirkel. Je krijgt wat je wenst niet kant-en-klaar aangereikt. Helaas. Het is geen ‘doe dit en je krijgt dat’ rijtje slimme adviezen. Want het vraagt van je om open te staan, vrij te bewegen en moed te tonen om met dat wat je ontdekt echt andere keuzes te maken.

Je zult merken dat synchroniciteit optreedt. Door anders te ‘kijken’ ga je andere dingen zien. Door met aandacht waar te nemen, ga je kansen zien, toevalligheden, en andere zaken die zich ineens aan je lijken te ontvouwen, passend bij het vraagstuk waar je mee rondloopt.

Waar je voorheen actief op zoek was naar antwoorden en mogelijkheden. Actief zocht naar ‘wat kan ik dóen?’ ontstaan nu ineens momenten waarop je merkt ‘hé, dit is er ineens, spontaan, zonder dat ik er concreet iets door deed’. Niets concreet, anders dan alert zijn, aandachtig waarnemen. 

Synchroniciteit: de kubieke centimeter kans. Wij allen, of we nu al dan niet krijgers zijn, hebben een kubieke centimeter kans die zich zo nu en dan plotseling aan ons voordoet. Het verschil tussen een doorsnee-mens en een krijger is dat de krijger zich daarvan bewust is - een van zijn taken is dan ook waakzaam te zijn, met een opzettelijke afwachtende houding, zodat hij, wanneer zijn kubieke centimeter kans zich voordoet, de noodzakelijke snelheid en durf heeft om daar adequaat op te reageren.’ - Carlos Castaneda

Vind je dit fenomeen interessant? Lees dan eens het boek Synchroniciteit - de innerlijke weg naar leiderschap van Joseph Jaworski

Door te ‘werken’ vanuit aandacht, vanuit synchroniciteit, ontdek je dat hard werken niet meer nodig is. Dat je aandacht verschuift van actief naar alert zijn. Van mouwen opstropen naar het momentum vinden.

 
 

DUS WAT KAN JIJ EEN VOLGENDE KEER DOEN ALS JE HET ‘EVEN NIET WEET’?

Sta jij op zo’n punt waarop je het even niet meer weet wat het beste is te doen? Zie jij verschillende mogelijkheden, of juist helemaal niet, maar voel je wel de drang om íets te doen om een verandering teweeg te brengen in de situatie? Maak dan eens een andere beweging. Duik naar binnen in plaats van je antwoorden ‘buiten’ of uit het verleden te halen.  

Het begint met jezelf de ruimte geven. Het ‘oke vinden’ als je het even niet weet. Niet jezelf op de kop zitten. Niet pushen. Maar juist ontspannen. Ik weet het niet. Wat een kans!

Zet je nieuwsgierige blik op en ga op onderzoek uit. Vertraag. Verstil. Neem aandachtig waar. Vind het contact met je intuïtie, vertrouw en volg deze. Ook als het je (hoofd) even niet bevalt wat het je toefluistert. Onderzoek dan de gedachten die je hebt en ontdek ‘hoe waar’ ze zijn. Wees alert op de belemmeringen die je (onbewust) je blik vertroebelen. 

Mijn klanten kijken vaak eerst wazig als ik ze een eerste keer vraag juist even niets te doen. Geen acties. Geen concrete stappen. Niets. Echt niets. Want als je dat lukt, ontstaat er vaak ‘als vanzelf’ weer íets.

Dus even niets doen om te kijken wat er ontstaat. Niet actief met het vraagstuk bezig te zijn, maar erop vertrouwen en toegeven dat je een vraag hebt en hier serieus voor open staan (dus zonder oordelende gedachten over jezelf of het vraagstuk dat er speelt), soms al voldoende is om een juiste beweging te vinden.

Vind je het lastig om over je eigen valkuilen of belemmeringen heen te stappen? Lukt het je onvoldoende om los te komen van je vaste patronen en wil je er gericht aan werken? Kies dan voor ondernemerscoaching en laat je begeleiden voor het doorbreken van je patronen.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
KIES DAN HIER JE VOLGENDE SHOT INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Wat is de intentie van de terugkerende belemmering?

Volgende
Volgende

Waarom altijd maar je mouwen opstropen een slechte gewoonte is