Bereid je goed voor op de 'snotfase' van groei

 

Voordat een rups een vlinder is, is er een super onsmakelijke maar wezenlijke groeifase in de cocon gaande. Namelijk de ‘snotfase’. Het moment waarop de rups geen rups meer is, en ook zeker nog geen vlinder genoemd kan worden.

Die snotfase is heel interessant. Want het laat zien, dat een transformatie er niet eentje is van glans, van champagne of van extase.

Alles behalve dat!

Deze fase is het verschil tussen een oppervlakkige aanpassing én een wezenlijk verandering. In de kern van het wezen heeft een onomkeerbare verandering plaatsgevonden. Een ware transformatie. Bioloog Willem Beekman vertelt hier heel treffend over in dit interview.

 

“ALS JE ECHT IETS ANDERS WILT IN HET LEVEN, MOET JE IETS WEGGEVEN VAN JEZELF.”

 
 

VAN EEN RUPS NAAR EEN VLINDER

Willem Beekman over het proces van rups naar vlinder:

'Er is geen rups én nog helemaal geen vlinder; het is een tussenstadium waarin alles is vergaan. Het oude is weg, maar het nieuwe is er nog niet. Ik dacht dat de cocon verrot was, maar het rook fris, en ik merkte: het is dus onderdeel van het proces.

Ik vind dat een prachtige metafoor voor het wonder van het leven. Die rups heeft organen, ogen, mond, pootjes, ademt, functioneert volledig, maar moet alles opgeven.

In die cocon kan hij niets doen terwijl het proces zich voltrekt. Voor een rups is dat instinct, maar ik geloof: als je echt iets anders wilt in het leven, moet je iets weggeven van jezelf. Loslaten en erop vertrouwen dat er dan iets nieuws en beters komt.'

 
 

SNOT HOORT ERBIJ

Als je na je vakantie vol zit met nieuwe plannen, dan is het hele interview elke seconde van je tijd waard. Dan lees je dat de fase van snot erbij hoort. En dat de weg van groei en ontwikkeling, niet alleen maar zonneschijn is.

Kleiner groeien is nodig om verder te komen

 

Willem vertelt: ‘Er is een moment dat ‘kleiner groeien’ nodig is om tot bloei te komen. De dwangmatige groeigedachte in onze economie is: groter groeien. Maar een plant die alleen maar groter groeit, groeit kapot en komt nooit aan bloeien toe.’

 

Mijn wens is dan ook dat we snot gaan omarmen. Dat we de fase van snot als een waardevolle opmaat zien voor de volgende groeicyclus. Zonder snot geen wezenlijke groei en vooruitgang.

 
 

KLAAR VOOR EEN NIEUWE CYCLUS

Zeker nu we richting herfst en winter gaan. De seizoenen waarop de natuur het oude laat gaan, om zich klaar te maken voor een nieuwe cyclus. Hier horen donkerte en grauwheid bij. Net zoals de ‘snotfase’ hoort bij de transformatie van rups naar vlinder.

Eigenlijk kun je snot ook zien als mijn business. :-) Want ik begeleid je in de transformatie naar het nieuwe toe. Ik help je, tussen het oude én het nieuwe, de juiste keuzes te maken. Zo verloopt jouw cocon-fase sneller, ervaar je meer innerlijke stevigheid en haal je betere resultaten, dan bij aanmodderen in je eentje. Met professionele begeleiding kom je er sneller én beter doorheen.

 
 

DE TIJD OM RUIMTE TE MAKEN

De herfst en winter staan letterlijk voor de deur. Het is de tijd van de rups, van de cocon, en dus tijd om ruimte te maken voor het nieuwe.

Wat wil jij laten gaan? Wat helpt jou deze fase goed door te komen? Hoe kan je de gewenste stappen zetten naar het nieuwe dat lonkt? Door hier aandacht voor te hebben, doorloop je soepeler het proces van groei en ontwikkeling.

Loop je hierin vast? Blijf dan niet in je eentje aanmodderen, kies voor ondernemerscoaching.

 
 
 

TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Laat de drive om je comfortzone te verlaten achter je en richt je op je nature zone

Volgende
Volgende

De 6 belangrijkste oorzaken van vastlopen als ondernemer