De 6 belangrijkste oorzaken van vastlopen als ondernemer

 

Je kent de momenten vast wel, dat je het even niet meer weet. Dat je het gevoel hebt in rondjes te lopen en geen steek verder komt. Soms helpt het als je even afstand neemt van waar je mee bezig bent, zodat er ruimte ontstaat om helderheid te krijgen over wat je te doen hebt om eruit te komen.

Soms heb je al zolang (onbewust) in dezelfde rondjes gelopen, dat het niet meer een kwestie is van even afstand nemen. Dat, hoe vaak je het ook probeert, er maar geen duidelijkheid ontstaat over wat je het beste kunt doen om weer vooruit te komen. Het lukt je niet te achterhalen wat er werkelijk speelt, waardoor je ook niet helder krijgt wat je het beste kunt doen.

Nu zal ik niet beweren dat je na het lezen van dit artikel direct helderheid hebt en morgen weer vrolijk voorwaarts gaat. Nee. Wel geloof ik dat je door het lezen van dit artikel en jezelf de tijd geven te mijmeren over wat je hier leest, nieuwe richtingen vindt om los te komen van patronen die je vastzetten.

In dit artikel deel ik de 6 meest voorkomende oorzaken van vastlopen in je ondernemerschap. Ze hebben vaak onbewust veel invloed en je ontdekt ze pas wanneer je de tijd neemt om verder te kijken dan het werkelijke ‘doen’. Ze gaan over elementen die meespelen op momenten dat je keuzes maakt voor je bedrijf. Je ratio is één element bij het maken van keuzes. Eentje die we in onze westerse maatschappij enorm waarderen. ‘Je moet goed nadenken, voordat je iets doet’. Maar hóe je je ratio inzet, wat er meespeelt en hoe je dit kunt beïnvloeden om vastlopen te voorkomen, dát lees je hier.

 
 
 

1. JE STELT DE JUISTE VRAGEN OP HET VERKEERDE MOMENT

Hoeveel is het waard? Wat is de juiste prijs? Hoe moeten we dit idee ontwikkelen? Wie gaat het kopen

Allemaal relevante vragen, maar als ze op het verkeerde moment gesteld worden, dan is de kans groot dat het proces van groei en ontwikkeling vastloopt. Hetzelfde gebeurt als er voornamelijk dezelfde type vragen gesteld worden, of dat dezelfde gedachten de overhand nemen.

Om dit patroon te doorbreken kan je op een andere manier kijken naar jezelf, de gedachten die je hebt en de keuzes die je maakt. 

Ik nodig je graag uit om jezelf te zien als een persoon die niet uit één maar uit een heleboel verschillende delen bestaat. Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Elk deel heeft een positieve intentie. 

Je herkent wellicht de gedachte ‘aan de ene kant wil ik dit, en aan de andere kant wil ik dat’. Letterlijk staan dan 2 delen recht tegenover elkaar. Het is dan erg lastig een keuze te maken. Als het je lukt, resulteert het vaak ook nog tot een ontevreden gevoel. 

Als ondernemer draag je vaak meerdere petten. Je bent CEO, CFO, COO ineen. Je ontwikkelt, verkoopt, levert en verwerkt ook nog de financiën. Elke taak heeft zo een eigen ‘mindset’. Is de CFO ‘aan het woord’ terwijl je in een creatief proces zit? Reken maar dat het creatieve proces stokt. Maar de CFO heb je uiteindelijk wel nodig om vanuit financieel perspectief je nieuwe ideeën succesvol in de markt te zetten. Elk deel heeft zo een eigen moment waarop het optimaal bijdraagt aan het hele proces. Te vroeg de juiste vraag stellen, maakt dat je vast komt te zitten. Of te laat de juiste vraag stellen, betekent vaak dat je herstel moet plegen en zodoende minder efficiënt werkt. 

Hoe organiseer je dit innerlijke proces, deze kakofonie van gedachten, op zo’n manier dat het geen innerlijk conflict meer is, maar juist bijdraagt aan de groei en ontwikkeling van je bedrijf? 

Het begint bij het bewust worden van welke rollen er allemaal zijn en waartoe ze dienen. Als mens én dus als ondernemer heb je vier dominante rollen die alle vier belangrijk zijn in het realiseren van je ambities. Ik noem ze voor het gemak je ‘innerlijke management team’, want in een bedrijf zijn het ook deze vier die de dagelijkse leiding op zich nemen. Zij zijn verantwoordelijk voor het laten slagen van jou én jouw onderneming. 

 

Zakelijk succes begint bij innerlijk leiderschap.

 

De vier delen van je innerlijk management team vormen de basis die je nodig hebt om het beste uit jezelf en de situatie waar je in zit te halen. Ze zijn universeel voor de manier waarop je elke dag functioneert. Het zijn ook de vier delen in jezelf van wie je het meest last hebt als je ze over het hoofd ziet.

 

de Dromer / CEO – algemeen directeur

de Denker / CFO – financieel directeur

de Verbinder / CHRO – HR directeur

de Krijger / COO operationeel directeur

Aan de vergadertafel brengen deze leiders ieder hun eigen expertise en prioriteiten mee in het gesprek. Als een van hen ontbreekt op een vergadering, zal het team besluiten nemen die een gezichtspunt missen dat cruciaal is voor het succes van het bedrijf.

Je innerlijke CEO of Dromer:

  • Creëert mogelijkheden

  • Ontwikkelt strategische visies en geeft sturing

Je innerlijke CFO of Denker:

  • Verheldert perspectieven

  • Houdt zich bezig met gegevensanalyse en risicomanagement

Je innerlijke CHRO of Verbinder:

  • Zorgt voor mensen

  • Voelt emoties aan en bekommert zich om relaties

Je innerlijke COO of Krijger:

  • Bewaakt prestaties

  • Onderneemt actie, zorgt dat doelen gehaald worden

 
 

Een bedrijf komt in de problemen als het niet nadenkt over kansen, geen totaaloverzicht heeft, niet voor zijn mensen zorgt of ideeën niet omzet in prestaties. Hetzelfde geldt voor mensen en zeker dus voor het ondernemerschap, waar mens en bedrijf heel veel overlap hebben. 

Om de verschillende rollen werkelijk in jezelf te herkennen en ze in te zetten, vraagt het van je om de tijd te nemen je bewust te worden van de gedachten die je hebt. Welke zijn sterk, welke zijn minder sterk? Uiteindelijk is het belangrijk dat je bewust leert schakelen tussen de verschillende rollen, zodat elk perspectief optimaal bijdraagt aan datgene wat jij wilt bereiken. 

Wanneer je innerlijk management team optimaal functioneert zal je op het juiste moment de juiste vragen stellen aan jezelf, voor de ontwikkeling van je bedrijf. Je loopt niet meer keer op keer vast. Dilemma's weet je te voorkomen door soepel te bewegen tussen de verschillende rollen die je als ondernemer te vervullen hebt. Je ervaart flow in het ondernemen, omdat je innerlijk management team in balans is en optimaal samenwerkt. 

Wil je meer weten over je innerlijk management team? Lees dan het artikel ‘Loop niet meer vast als ondernemer dankzij de inzet van je innerlijk management team’ waarin ik meer vertel over het principe van je innerlijk management team en hoe dit team je helpt.

 
 

2. JE ONDERNEEMT VANUIT ‘HOE HET HOORT’ IN PLAATS VAN ‘HOE HET WERKT VOOR JOU’

Als we beginnen met ondernemen, hebben we vaak een plaatje over het ondernemerschap. Over hoe je een bedrijf ontwikkelt en hoe je je rol als ondernemer vervult. Waar twijfel ontstaat in bijvoorbeeld marketing of het verkopen van je producten of diensten, kijken we vaak naar de buitenwereld. We zoeken experts om ons te helpen deze processen succesvol te ontwikkelen. Onbedoeld belopen we daarmee het pad zoals het voor anderen werkt of hoe het ‘gemiddeld genomen werkt’, en dat kan heel goed gaan. Het kan zijn dat wat voor de ander werkt ook echt voor jou werkt. 

Maar dit is niet standaard. Het is niet altijd het geval. Er zijn namelijk zoveel  nuances te maken op de condities voor ‘wat werkt’ en vooral ‘waarom iets werkt’.

Dat je vastloopt in het ondernemen kan komen doordat je dingen doet, die van nature niet goed aansluiten bij wie je bent. Vaak heb je het zelf niet direct door, maar voel je misschien subtiel een vraagteken bij de manieren waarop een expert je leert ‘hoe het werkt’. We wuiven die subtiele vraagtekens dan vaak weg, omdat je ratio je vertelt dat het een expert is, iemand met ervaring en ‘die zal het wel weten’. 

We wurmen ons in manieren die anderen ons aanraden, op momenten dat we het zelf niet weten. We kijken naar buiten om te ontdekken wat een goede manier is om te ondernemen. In plaats van dat we naar binnen kijken en onszelf afvragen ‘hoe kan ik op mijn manier het beste ondernemen?’. 

We conformeren ons makkelijker naar wat je verwacht dat werkt, dan dat we op onderzoek uitgaan naar ‘onze eigen manier’ van ondernemen. We vertrouwen eerder een ander, dan onze eigen kracht en het vinden van onze eigen vorm.

Juist bij kleine ondernemingen en zelfstandig ondernemers is je persoonlijkheid, wie je bent, super belangrijk voor de vorm waarin je onderneemt. Hóe je het beste aan verkoop kunt doen, wat precies je boodschap is en op welke manier je klanten het makkelijkste naar jou toe kunnen komen. Juist je persoonlijkheid maakt jou en jouw bedrijf authentieker.

Bijna iedereen kiest het ondernemerschap om een gevoel van meer vrijheid te ervaren. Meer vrijheid dan je binnen een baan verwacht of hebt gekend. En die vrijheid ervaar je het meeste als je de dingen doet op een manier die naadloos aansluit bij wie jij bent als mens. Je natuurlijke talenten zijn een krachtige bron van ‘ondernemen op jouw voorwaarden’, waardoor je je vrij voelt. 

 
 

Waar het oude adagium vooral was ‘harder werken’ om meer te bereiken, is het niet meer nodig om jezelf te kwellen door op een manier te werken die niet past bij wie je bent. Door op onderzoek te gaan naar je natuurlijke talenten, jouw sterke punten, ontdek je hoe jij juist vanuit energie en plezier kunt gaan werken. In dit artikel vertel ik er meer over.

Alignment, als wie je bent in lijn ligt met hoe je onderneemt

 
 

3. JE MAAKT BEPERKT GEBRUIKT VAN JE INTELLIGENTIES

Ik haalde hem er al even in de inleiding van dit artikel erbij: de overtuiging ‘je moet goed nadenken voordat je iets doet’. Dat is ons ingeprent, terwijl nadenken, onze mind, maar een fractie is van de wijsheid die we bezitten. Het is die 5% , de top van de ijsberg. Onderwater zit de rest ‘verscholen’. De 95% van ons geheel, het onbewuste, onze onbewuste intelligenties. 

Als we het hebben over ‘intelligenties’, raken we de kern van ons bestaan. Intelligentie is het vermogen om uit een hoeveelheid gegevens een boodschap te begrijpen, de essentie te achterhalen. Er zijn verschillende typen intelligentie die betrekking hebben op ons denken, ons voelen, de omgang met ons lichaam en de manier waarop wij keuzes maken.

'Your body is your subconscious mind'

 

Onze rationele intelligentie (IQ) is ons vermogen om logische of strategische problemen op te lossen, om rechtlijnig, in reeksen en objectief te denken. Je maakt er bijvoorbeeld gebruik van als je een plan opstelt waarbij je doelen formuleert en stappen bedenkt.

 

Je verwerft er kennis mee en hebt het nodig in de wetenschap. Deze vorm van intelligentie is een gegeven en staat min of meer vast.

Naast de IQ hebben we nog drie andere intelligenties:

Emotionele intelligentie (EQ) is ons vermogen om om te gaan met gevoelens. Om bijvoorbeeld bewust in contact te zijn met boosheid, blijdschap, angst en de vele verschillende emoties te kunnen hanteren en reguleren. 

Deze intelligentie is minder meetbaar dan de IQ. EQ is subjectief en heeft vooral te maken met je persoonlijke beleving.

Fysieke intelligentie (FQ) heeft oa betrekking op het bewustzijn van je lichaam en zijn signalen. In je lichaam ervaar je naast behoeften ook je emoties. Fysieke sensaties als signalen voor wat er in je lichaam op verschillende lagen gaande is. Zoals vlinders in je buik bij verliefdheid, of een brok in je keel. Of een huilbui die in een golf naar boven schiet van je buik naar je keel.

In de meest ruime betekenis heeft FQ ook te maken met begrip voor materie. Het gaat om je vermogen iets vorm te geven. Met onze handen drukken we uit wat we voelen en denken, met onze voeten zetten we stappen en gaan we een richting uit. Wat tastbaar is, geeft ons letterlijk houvast. 

Spirituele intelligentie (SQ) gaat over integer zijn in je daden en uitingen. Eerlijk naar jezelf zijn en daarmee ook naar anderen. Het is de intelligentie waarmee we bepalen wat werkelijk bij ons past en of de ene keuze zinvoller is dan de andere.

Je SQ is bij uitstel niet lineair. Het gaat niet over tegenstellingen, maar zoekt verbinding en verbanden. SQ heeft te maken met creativiteit, inzicht, associatief en intuïtief vermogen. Spirituele intelligentie begint met vragen naar het waarom. Het gaat over zingeving en bezieling.

IQ en EQ kunnen bijvoorbeeld botsen omdat logische beslissingen soms botsen met emoties en gevoeligheden. Bij botsingen tussen IQ en EQ is je SQ richtinggevend. Het stelt je in staat om een persoonlijke afweging te maken en individuele keuzes te maken. Spirituele intelligentie wordt beschouwd als de essentie van onze intelligentie en als een onmisbare grondslag voor het functioneren van IQ en EQ. Je SQ is de basis van je handelen.

 
 
 

Het kwartet aan intelligenties staat dagelijks tot onze beschikking om een zo evenwichtig mogelijk leven te leiden. Ze werken samen en je kunt ze gericht en bewust inzetten. Hoe meer je hiervan bewust bent, des te minder kom je vast te zitten. Ze zorgen ervoor dat je je een completer mens voelt. Je ervaart meer rust en ruimte, waardoor je bijvoorbeeld beter in staat bent waar te nemen wat er werkelijk speelt en zodoende betere keuzes kunt maken. 

In je actie en reactie zitten al deze vier verscholen. Hoe bewuster je (re)acties, hoe completer je je intelligenties inzet, hoe beter je resultaten zijn.

Loop je vast, kom je niet vooruit, dan kan het heel goed zijn dat één of meerdere intelligenties (gedeeltelijk) buiten schot blijven. Dat je vooral aandacht geeft aan je ratio of dat je je bijvoorbeeld (on)bewust je emotionele intelligentie buiten spel zet. Of misschien heb je al lange tijd je fysieke signalen genegeerd die je waarschuwen voor de verkeerde richting.

In het artikel ‘Hoe je intuïtie en strategie een ijzersterke combinatie zijn’ deel ik meer over een optimale samenwerking tussen je bewuste en vaak onbewuste intelligenties. Je intuïtie kan je zien als een woordvoerder voor je natuurlijke zelf en de meer onbewuste intelligenties. Het helpt je te kiezen voor wat goed is voor jou en je richting in werk en leven te vinden en te volgen.

 
 

4. IS HET WEL WEERSTAND DAT JE MOET OVERWINNEN

In mijn praktijk maak ik dagelijks mee dat mensen ver zijn afgedwaald van hun natuurlijke zelf, waardoor ze vastlopen in het ondernemen. 

Ze zijn bijvoorbeeld marketing en sales gaan doen op een manier waarop ze denken dat 'het hoort' en de weerstand die ze ervoeren werd afgewimpeld als 'het is nieuw, logisch dat ik spanning ervaar, ik moet juist mijn comfort zone stretchen voor groei'. Hoe harder ze werken, des te minder plezier en energie het ondernemerschap ze brengt. 

Het lijkt groei op te leveren, als ze de weerstand weten te overwinnen. Het voelt goed, omdat ze iets hebben gedaan waar ze spanning voor ervoeren. Het overwinnen van de spanning geeft een gevoel van groei. Nog los van wat er werkelijk geleerd is.

Maar in werkelijkheid is het vaak zo dat de weerstand juist het signaal is dat je dingen doet die helemaal niet bij je passen. Hiervoor schreef ik al over de fysieke intelligentie. De signalen die je lichaam geeft zijn er niet voor niets. De kunst is ze op juiste waarde te schatten.

Weerstand?
Of niet jouw weg naar succes?

 

Een bekende theorie rondom groei is die van de comfort zone. Velen geloven sterk dat groei ontstaat als je de comfort zone verlaat. Je comfort zone staat voor veiligheid, vertrouwen, weinig risico en een vorm van schijncontrole.

 

Als je hier buiten treedt, zal je eerst angst voelen (fear zone). Je merkt dat je weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld hebt, je wordt reactief en smoesjes komen los om je weer terug te krijgen naar je comfort zone. 

Lukt het je door te zetten, dan kom je vervolgens in de learning zone terecht. Je maakt je nieuwe vaardigheden eigen, je gaat uitdagingen aan, bent probleemoplossend en je comfort zone breidt zich op deze manier uit. Uiteindelijk, in de vierde fase van deze ‘groei reis’, kom je in de growth zone. Je bent proactief, doelgericht en hebt een heldere stip aan de horizon. 

Waar het misgaat is dat we denken angst te moeten overwinnen (fear zone) om te kunnen groeien. Angst als signaal van groei. Terwijl er een veel gezonder en duurzamer vertrekpunt is van groei, namelijk via je verlangen.

Kies je ervoor om vanuit je diepere verlangens te bewegen, je spirituele bewustzijn, dan zal je ‘als vanzelf’ stap voor stap meer in je nature zone groeien. De plek, een staat van zijn, van waaruit flow ontstaat. Je ontwikkelt je natuurlijke talenten. Je doet de dingen die passen bij wie je bent. Het gaat je makkelijk af, je haalt er plezier uit en voelt je vervult. Je groeit dan op natuurlijke wijze.

 
 

Niet ‘wat moet ik leren?’, maar ‘waar verlang ik naar?’
als startpunt voor een groeiproces.

 
 

Waar we van nature goed in zijn vergeten we onbewust. We hebben het idee dat we nieuwe dingen moeten leren om verder te komen, om meer succes te behalen. Maar het is vaak andersom. We hebben iets af te leren om werkelijk tot onze ware potentieel te komen. Om te komen tot de kern van waaruit we oneindig kunnen groeien, ontwikkelen en creëren. 

Hoe vaak vertel jij jezelf dat spanning erbij hoort? Dat angst overwonnen moet worden? Dat je nieuwe dingen moet doen om werkelijk te kunnen groeien als mens, als ondernemer?

Wat nou als je jezelf niet elke keer over die grote hobbel hoeft te duwen, maar dat het veel makkelijker mag gaan? Hoe zou het zijn als je met veel minder moeite, meer kunt bereiken? 

Ik hoor regelmatig mensen zichzelf uit hun comfort zone richting de stress zone praten. Hoewel ze denken dat ze groeien, kiezen ze onbewust een richting die indruist tegen hun natuurlijke talenten, hun natuurlijke zelf. De weerstand die ze ervaren, de spanning die ze voelen in hun lichaam, wuiven ze weg als ‘hoort erbij’ en ‘moet ik even doorheen’. Terwijl vaak de spanning een teken is dat ze niet de juiste dingen doen. Dat ze niet de dingen doen die passen bij wie ze van nature zijn.

 
 

Begrijp je de spanning die je ervaart verkeerd en stretch je jezelf te ver op in het aangaan van uitdagingen en nieuwe dingen, dan is de kans groot dat je jezelf verliest gaandeweg. Je raakt bij je eigen kern verwijderd.

De comfort zone is een fijne en veilige plek om vanuit te leren, te groeien en te ontwikkelen. Maar de leerweg hoeft niet vol angst en spanning te gaan. Nee. Zeker niet.

Negeer je je lichamelijke signalen over een langere tijd, dan raak je
steeds verder verwijderd

Even is het niet erg. Tot het een lange tijd duurt en je vanzelf uitgeput raakt, ongeïnspireerd en je twijfelt meer en meer aan jezelf en aan wat je doet. Negeer je je lichamelijke signalen over een langere tijd, dan raak je steeds verder verwijderd van je eigen, natuurlijke kern. Je natuurlijke zelf.

 

Je verlangen, een natuurlijk vertrekpunt voor groei, is niet iets waar je dagelijks bij stil staat. Ik ontwikkelde een document met daarin 6 verdiepende vragen om van frustratie naar meer flow te gaan. Het laat je op een laagdrempelige manier kennis maken met je verlangen en hoe je dit meer kunt verweven in je ondernemerschap. En in het artikel ‘Laat de drive om je comfort zone te verlaten achter je en richt je op je nature zone.’ lees je uitgebreid over deze nieuwe  manier van kijken naar groeien op natuurlijke wijze.

 
 

5. VAN PROBLEEM GERICHT NAAR EEN POTENTIEEL GERICHTE AANPAK

Het mooie van ondernemen is dat je tegelijkertijd iets wilt betekenen voor de ander én ook daarmee iets voor jezelf. Je ontwerpt een gewenst toekomstbeeld, terwijl je met je voeten in het hier en nu staat. Je hebt te kiezen tussen oude paden en nieuwe paden. Je komt in beweging om dingen te doen, maar daarnaast is het tegelijkertijd soms ook echt handig om nog even niets te doen en ‘het de tijd te geven’. 

Het ondernemerschap lijkt een vat vol tegenstrijdigheden. Moet ik nu juist iets dóen? Of juist níets doen?

We denken vaak in of/of, terwijl het eigenlijk en/en is. Het lijken tegenstrijdigheden, maar het is juist het keer op keer werken aan een goede balans tussen de twee uitersten die aanvullend op elkaar zijn.

We stellen onszelf gesloten vragen (of/of) terwijl open vragen juist beweging brengen.

Als we ergens problemen ervaren, analyseren we het net zo lang tot we een dilemma overhouden. Moet ik dit of moet ik dat doen? 

Je kunt er ook voor kiezen anders te gaan kijken bij problemen. Vaak willen we problemen vooral oplossen en kiezen we voor een oplossingsgerichte aanpak. Hierbij ben je gefocust op het doel, je maakt gebruik van bekende informatie, je vaart op competenties en richt je op de sterktes. Deze aanpak is je vast wel bekend.

We bedenken wat slim is om te doen, vanuit onze eerdere ervaringen of met behulp van kennis van anderen. En de oplossing die we vinden voeren we uit. Hup, probleem opgelost en we kunnen weer door. 

Als je keer op keer terugkomt op hetzelfde probleem, of dat je regelmatig vastloopt in de ontwikkeling van je bedrijf, dan is het beter om een potentieel gerichte aanpak te kiezen. 

Met een potentieel gerichte aanpak ga je vrij op onderzoek uit om informatie te verzamelen, niet per se direct gericht op het oplossen van een probleem, maar meer het veld verkennen. Wat is er allemaal gaande? Wat speelt er?

Daarnaast richt je je op kansen, op nieuwe ontwikkelingen. Wat wil hieruit ontstaan? Wat is mogelijk? Dat gaat dus veel verder dan iets oplossen.
Je bent veel meer gericht op de toekomst en werkt vanuit die toekomst. Wat vraagt de situatie van ons en wat hebben we nodig om dat te bieden?
En ook is de vraag ‘wie wil ik zijn als ondernemer?’ er eentje die je uitnodigt om het potentieel in jezelf op te vissen. Terug naar je eigen essentie, jouw kern en de verlangens die van daaruit naar voren komen. 

Als je een eerste keer zo naar een situatie kijkt dan kan het nogal vaag zijn. Het is echt een andere benadering van probleemsituaties. Een van de grote veranderingen is dat je te leren hebt met onzekerheid om te gaan. Het niet-te-weten. Want uitgaan van wat je al weet houdt je in het hier en nu. Het beperkt je tot de mogelijkheden die je vandaag tot je beschikking hebt en niet met wat er in de toekomst mogelijk is.

Loskomen van resultaat en vertrouwen op het proces is de verander beweging die je als ondernemer te maken hebt.

Een potentieel gerichte aanpak resulteert in heldere inzichten die je daadwerkelijk verder brengen. Inzichten die vernieuwend zijn en die nog niet in je huidige werkaanpak lagen opgeslagen. Het is een veel natuurlijkere manier van omgaan met problemen. Al lijkt het eerst nog niet zo, tot je het hebt ervaren. In plaats van het wegwerken van weerstand, onderzoek je wat de weerstand te zeggen heeft. Je benut kansen en dat resulteert in betere uitkomsten.

Een potentieel gerichte aanpak brengt je van of/of naar en/en. Ja, dit is nu een probleem en wat speelt er nog meer? Ja, we willen dit nu oplossen en wat houdt hiermee verband? Ja, [vul maar in] én wat is er nog meer belangrijk als we naar de toekomst kijken?

Je komt los van je dilemma, je blik verruimt zich en je problemen worden vanuit de kern aangepakt voor een duurzaam resultaat.

 
 

6. JE ZET JE EMOTIES BUITENSPEL

Als laatste punt in dit artikel vraag ik je aandacht expliciet voor je emoties. Ze zetten ons vast óf juist in beweging, net hoe je ermee omgaat.
Vaak gebeurt dat zonder dat we het doorhebben. We voelen (onbewust) iets en dat stuurt ons denken en vervolgens ons handelen. 

Ik schreef al eerder in dit artikel over de meerdere intelligenties die we rijk zijn. Ze hebben allemaal impact en hebben allemaal een rol in een fijn en vervuld leven te leiden. En dat betekent óok dat ze er allemaal toe doen in je rol als ondernemer. 

Emotion is
energy
in motion

 

Emotie is e-motion en betekent energy in motion. Letterlijk dus energie in beweging. In een artikel over oorzaken van vastlopen is emotie daarom een belangrijk onderwerp. Vaak hebben emoties onbewust impact op hoe we presteren en dus of we vastlopen of juist soepel richting onze doelen bewegen. 

 

Regelmatig hoor ik ondernemers balen over de angst die ze voelen, of de onzekerheid. Ze willen het wegwuiven en het liefst helemaal vergeten. Helaas. Zo werkt het niet. Je gevoelens doen ertoe. En zolang je ze wegwuift kosten ze je energie. Het onderwater houden van een ballon is echt super zwaar en je verliest hier veel energie mee. Iets niet willen zien, betekent dat je het blijft zien. Het zet je vast in de situatie. Ongemerkt blijft het aan je trekken, vraagt het je aandacht en kost het je energie. Totdat je het omdraait en de ballon boven water haalt en onderzoekt wat er precies speelt, zodat de impact afneemt en je weer soepeler in beweging komt. 

Anders kijken naar de emoties die je ervaart, maakt dat ze juist vóór je gaan werken. Je emoties zijn je kompas, je richtingaangever, ze wijzen je de weg waar je te kijken hebt voor de échte oplossing. Zij wijzen je waar je potentieel verscholen ligt. 

 
 

Natuurlijk zijn blijdschap en vreugde fijner om te ervaren dan verdriet en onzekerheid. Blijdschap wijst je waar het al goed zit, de minder of ongewenste emoties wijzen je waar jouw ruimte zit voor groei en ontwikkeling. Jouw potentieel houdt zich verscholen in de ongewenste emoties die je ervaart. Dus én blijdschap en vreugde zijn tekenen die je mag volgen én ongewenste emoties zoals verdriet, angst en onzekerheid.

In dit artikel schreef ik al over de intentie van een terugkerende belemmering. Daar schrijf ik over de gedachten die je lijken te remmen. Maar het geldt net zo goed voor je emoties die je niet wilt. Ze zijn er. Wat is de boodschap erachter?

Dat je tot hier hebt gelezen geeft aan dat er bewust of onbewust voldoende ruimte voor verbetering is in je huidige situatie. In welke van de 6 oorzaken herken je het meeste? Wat is jouw primaire vorm van vastlopen? In welk patroon stap jij keer op keer?

 
 

ALLES IS VERBONDEN

Waarschijnlijk herken je, net als veel van mijn klanten, meerdere oorzaken. Het is namelijk vaak met elkaar verbonden. Hoe graag we problemen willen ‘isoleren’ en er één duidelijk oplossing voor willen vinden, het leven werkt helaas niet zo. Alles is verbonden en heeft dus ook impact op elkaar. Onze binnenwereld met onze buitenwereld. Onze gedachten, met onze gevoelens en met ons handelen. Er is geen begin en geen einde. Dat betekent dat je op elk punt, waar je ook bent, wat je ook aanpakt, kunt beginnen met het verbeteren van je situatie. 

Ik hoop dat ik met het benoemen van deze dynamieken rondom ‘vastlopen’ je een opening geef om anders te kijken naar jezelf en de situatie waar je momenteel in vastzit. 

Wil je eens van gedachten wisselen hierover? Plan dan de vrijblijvende kennismaking.

 
 
 

TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Bereid je goed voor op de 'snotfase' van groei

Volgende
Volgende

Hoe bepaal je als ondernemer doelen die je inspireren en motiveren in plaats van frustreren?