Hoe bepaal je als ondernemer doelen die je inspireren en motiveren in plaats van frustreren?

 

Owkay, het is het eind van het jaar. Je wilt doelen stellen voor het nieuwe jaar. Graag doelen die je inspireren, maar stiekem kruipt de frustratie alweer omhoog. Want het is je dit jaar óók niet gelukt te doen wat je wilde doen. Je ziet weer hetzelfde scenario voor je, straks lukt het je wéer niet je ambities voor het jaar te bereiken.

Getsie. Ben je eigenlijk wel een ondernemer? Ja, er gaan dingen wel goed, maar niet altijd alles wat je wilt. Hoe zorg je ervoor dat je juist geïnspireerd en gemotiveerd blijft, in plaats van gefrustreerd te zijn als het gaat om je doelen?

In dit artikel deel ik een andere manier voor het stellen van doelen met je. Eentje die je helpt je doelen te bereiken op een manier waar je energie van krijgt en veel plezier ervaart. Ja, soms gaan dingen dan ‘als vanzelf’, omdat je werkt vanuit de juiste bron. Ik neem je stap voor stap mee om je een nieuwe manier van doelen te stellen. Eerst nog even over je huidige manier van werken, zodat je begrijpt waardoor je frustratie ontstaat.

 

MAAK GEBRUIK VAN JE LICHAAM
ALS EXTRA INTELLIGENTIE

 
 

WAARDOOR ZORGT JE HUIDIGE MANIER VOOR FRUSTRATIE?

Je kent misschien die theorieën wel over SMART doelen stellen. Tijdens onze studies werden we er bijna elk jaar wel mee om de oren gewapperd. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelen hier aan voldoen dan -appeltje eitje- dan doe je het goed. Met deze vorm van doelen stellen, putten we voornamelijk uit onze mind, ons hoofd. We redeneren. We verzamelen feiten, gieten ze in een realistisch perspectief, hangen er een tijdslot aan en hup, gó … ga aan je doelen werken. 

Maar onze mind is maar één van de intelligenties van ons lichaam. Ons energiesysteem is bijvoorbeeld een tweede die super belangrijk is. Daar kom ik zo nog op. En ons emotionele lichaam, die is óok van belang bij het stellen van doelen. 

Want als je doelen bedenkt die (onbewust) angst in je oproepen, dan kan je er van op aan dat íets in ons lichaam zorgt voor belemmeren van het bereiken van je doelen. Super subtiel krijg je keer op keer signalen dat dit niet de bedoeling is. Want even eerlijk, wie wil doelen bereiken die je angstig maken? Wie wil zichzelf opzettelijk angstig maken? Niemand toch?

Je lichaam is een super efficiënt systeem die je helpt te dealen met angst. Freeze, fight or flight, je kent ze wel. De intelligente overlevingsmechanismen van je lichaam. 

Je kunt nog zo helder voor ogen hebben wat je precies wilt bereiken, maar als je lichaam niet in standje ‘samenwerken’ staat, maar in ‘overleven’ dan ontstaat uitstelgedrag, je bent moe, hebt geen zin, loopt voor je verantwoordelijkheden weg … om maar wat voorbeelden te noemen. En hier ontstaat dus frustratie. Iets staat niet soepel tegenover je doelen. Iets in je (onbewuste) maakt dat wat je graag wilt (mind) bereiken, niet bereikt wordt.

Dus mocht je vooral werken met SMART doelen en regelmatig merken dat het niet goed voor je werkt, dan komt hier een andere manier. Ga dus niet nóg harder je best doen, want het heeft zich al bewezen dat dit het ondernemen niet leuker maakt. Ga terug naar de bron van je doel en vertrek in een standje ‘samenwerken’ met je lichaam. Maak namelijk gebruik van je lichaam als extra intelligentie. Je lichaam is een boodschapper. Een boodschapper die signalen brengt en je helpt te signaleren waar je aandacht gewenst is.

 
 

HOE STEL JE DOELEN DIE JE INSPIREREN EN MOTIVEREN?

Inspiratie en motivatie worden geboren in je ziel. Je ziel, jouw kern, de essentie van wie je bent. Als je daarmee verbonden bent, voel je de energie stromen, lijkt de tijd stil te staan, waait geluk veel vaker je kant op en worden ‘fijne toevalligheden’ eerder de standaard dan de uitzondering. Dit is waar flow vanuit ontstaat. En flow is de andere kant van frustratie. Frustratie is dus het signaal dat je niet verbonden bent met je essentie. Dat je niet op een juiste manier werkt, doet, leeft, voelt wat goed voor je is. Frustratie is niet voedend, maar uitputtend. Flow is juist voedend. 

Doelen niet meer
alleen met
je mind
opstellen

 

Om dus doelen te stellen die je blijven inspireren en motiveren, ga je ze niet meer alleen met je mind opstellen, maar eigenlijk met je hele wezen. Alles doet mee. Immers, bij het realiseren ervan doet óok alles mee. Je mind, je emotionele lichaam en je energie lichaam. Deze 3 zijn het meest belangrijk op dagelijkse basis, als het gaat om doelen stellen, in beweging komen en groei ervaren.

 
 

HOE MAAK JE GEBRUIK VAN JE LICHAAM EN DIE EXTRA INTELLIGENTIE?

Ik ga het proces van doelen stellen even ontleden voor je, zodat je kunt ontdekken waar voor jou de missing link is tussen de frustratie die je nu ervaart en de flow die je wenst. Dus die inspiratie en motivatie.

Doelen die je inspireren hebben een direct lijntje met jouw ziel, met jouw natuurlijke, authentieke zelf. Als je voor jezelf de ruimte maakt om doelen te formuleren, betrek je óok je lichaam bij het vinden van de juiste doelen. 

Hoe plat je je doelen uiteindelijk kunt verwoorden, je doelen verwoordt je uiteindelijk in concrete actiepunten en zijn er cijfers om te meten hoe dicht je bij je doelen bent gekomen. Je weet wel, SMART. Toch hebben ze in basis een lijntje met jouw bron, jouw essentie. Soms klinken doelen heel goed, maar voelen ze niet goed. Het vraagt dus je rust en ruimte om hier echt bij stil te staan. Dit voorwerk helpt je om straks super lekker geïnspireerd en gemotiveerd aan de slag te gaan en te blijven.

Heb je een doel voor ogen, ontdek dan eens hoe die voor je voelt. Hoe voel jij je als je aan dit doel denkt? Voel je je energie stromen? Ga je ‘aan’ bij de gedachte aan dit doel? Neemt je energie toe of misschien af? Voel je je enthousiast worden of misschien een beetje bang.

Merk je dat je niet echt enthousiast wordt voor een doel, sta dan eens stil bij wat er gebeurt. Onderzoek eens waar het doel vandaan komt en wat maakt dat deze zo belangrijk voor je is. Onderzoek vervolgens wat er speelt waardoor je er geen energie van krijgt. Zijn het gedachten die je vertellen dat het beter is dit niet te doen? Voel je in je lichaam specifieke sensaties die je relateert aan angst? 

 

Laat
je intuïtie
je leiden

 

Dit onderzoek kan je het beste doen op een rustig moment, zonder afleiding, in een fijne setting. Stel jezelf open vragen en vind stilte tussen de vragen. In die stilte is er ruimte om antwoorden op te laten komen. Antwoorden die je met je hoofd niet vindt, maar je lichaam wel kent. Laat je intuïtie je leiden.

Je lichaam is een belangrijke boodschapper als je het de tijd en aandacht geeft en je geen afleiding zoekt. Je intuïtie geeft je krachtige antwoorden. Het is je hoofd die verstrikt raakt in verhalen. Laat het. Ga er niet achteraan, maar vind de stilte en maak contact met je intuïtie. 

Jeetje, Heleen, hebben we het nog steeds over het vinden van doelen? Jazeker. Met deze manier van doelen stellen verleg je het werk van buiten naar binnen. Van hard werken, naar in verbinding komen met jezelf. Van slimme dingen doen, naar goede dingen doen. Van frustratie naar flow. Het voorwerk vergt meer aandacht, maar dat maakt dat je daarna in de praktijk écht veel meer flow ervaart en frustratie amper kans krijgt.

Voel je dat je energie krijgt bij het denken aan het doel? Gefeliciteerd, je zit goed! Check het eventueel een tweede keer over een paar dagen. Wat gebeurt er in je lichaam als je op een ander moment denkt aan het doel? Wat voel je dan? Wat ervaar je? Nog steeds dat fijne gevoel?

Laat je lichaam de boodschapper zijn. Diep van binnen ontstaat namelijk inspiratie en motivatie. Als je direct verbonden bent met jouw essentie, je diepste kern, je authentieke zelf.

 
 

OWKEY, JE HEBT EEN DOEL, TOF! WAT NU?

Als het goed is komen er als vanzelf ideeën op die je helpen het doel te realiseren. Wat kun je doen? Welke opties heb je? Welke zijn makkelijk, welke zijn moeilijker? Welke zijn effectiever dan anderen?

Als je een doel hebt, ga je ontdekken hoe je die kunt bereiken. Heb je een doel? Dan is het tijd om te ontdekken hoe je die gaat bereiken. Oftewel, je bepaalt een strategie. Je kiest welke stappen je gaat nemen om je doelen te bereiken. Het kan zo complex en zo eenvoudig zijn als je zelf wilt. Blijf bij elke keuze ontdekken welke boodschap je lichaam voor je heeft. Ga je ‘aan’ of voel je je energie afnemen? En wat zorgt ervoor dat je aangaat? Of niet aangaat? Leer van je ervaringen, zodat je keer op keer sneller tot de juiste keuzes komt. Goed voelen en slimme dingen doen gaan dan hand in hand. Intuïtie en strategie zijn echt 2 superpowers als je ze goed laat samenwerken. 

Op het moment dat we keuzes maken die niet in lijn liggen met wie we in essentie zijn, moeten we hard werken om onze doelen te realiseren. Als je keuzes maakt in samenwerking met je intuïtie mag je erop vertrouwen dat de inspiratie en motivatie als vanzelf gevoed worden.

 
 

WAAROM IS GEÏNSPIREERD ZIJN EIGENLIJK JE BELANGRIJKSTE DOEL?

Ik begrijp dat deze sturende vraag een beetje vreemd overkomt. Toch vind ik het belangrijk om dit nog even met je te delen. Als we geïnspireerd zijn, als we creatief zijn, dan staan we helemaal open. We hebben een open mind, open heart en open will. Alles is mogelijk. We hebben ten volste toegang tot onze potentieel. En willen we dat niet het liefst elke dag? Van daaruit kunnen we het makkelijkste en de meeste waarde creëren.

Als je dagelijks geïnspireerd zijn tot één van je doelen maakt en je hiervoor een strategie bepaalt (hoe kom ik tot de staat van inspiratie? Wandelen, mediteren, specifieke muziek luisteren of zelf muziek maken …  you name it) zal je beloond worden met een dagelijkse portie flow.

Goodbye frustratie, hello flow!

Gaat dat zo makkelijk? Als je eenmaal door hebt wat voor jou belangrijk is om geïnspireerd te raken (lees: dingen doen die je voeden, je een goed gevoel geven, etc) dan gaat het een stuk makkelijker dan je denkt. Flow is dan geen toevalstreffer meer, maar een gerichte strategie.

En vanuit die ‘geïnspireerde staat van zijn’ beweeg je veel makkelijker met de moeilijkheden en uitdagingen die je op je pad tegenkomt. Niet meer duwen of trekken. Niet meer rennen of stilstaan. Maar soepel bewegen met de uitdagingen in je omgeving of je persoonlijke ‘beperkingen’.

 
 

IN HOEVERRE ZIJN JE VISIE EN MISSIE VAN JE BEDRIJF EEN BRON VAN INSPIRATIE EN MOTIVATIE?'

Nog een laatste onderwerp. Last but not least. Want je visie en missie zijn de aller belangrijkste inhoudelijke bronnen voor je zakelijke doelen. Als je geen heldere visie hebt en je missie geeft je niet het gevoel direct aan het werk te willen, dan gaat er nog iets goed mis. Je hebt eerst hier je aandacht en energie voor nodig, voordat je echt inspirerende en motiverende doelen kunt bepalen.

Je visie en missie geven je richting én helderheid over wat je te doen hebt. Heb je je visie en missie niet helder, geven ze je niet direct energie om aan de slag te gaan? Dan kan je nog zo je best doen op inspirerende doelen bepalen, maar ze missen vruchtbare grond waar vanuit ze kunnen groeien. Dan zal je sowieso frustratie oogsten.

 
 

Krijg jij geen energie van je visie en missie? Pel eens af wat je hebt. Maak het klein, kleiner, kleinst. Voor wie wil je welke verandering het liefst realiseren. Welk mens. Welk persoon. Wat is de dagelijkse praktijk waarin hij of zij het liefst een verandering in ziet? En welke overtuigingen heb jij over die verandering? Hoe kan je deze verandering het beste bereiken?

Ga op onderzoek uit. En doe dit dus niet meer alleen vanuit je mind, maar gebruik je lichaam en de boodschappen die het je geeft om te ontdekken welke helemaal in lijn liggen met je ziel. Kies voor het hebben van een inspirerende en motiverende visie en missie. Want als die ontbreekt, dan is het helemaal hard werken. Als hier je ziel niet of onvoldoende mee verbonden is, dan is dit de eerste stap die je als ondernemer te doen hebt. Dit is de basis, het fundament voor je bedrijf. Als die voedend is, is er een goede basis voor de juiste doelen als ondernemer.

 
 
 

TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

De 6 belangrijkste oorzaken van vastlopen als ondernemer

Volgende
Volgende

Loop je vast? Gefeliciteerd! Dit is een waardevol moment.