Loop je vast? Gefeliciteerd! Dit is een waardevol moment.

 

Vastlopen. Dat vinden we vaak niet fijn. Maar ondanks dat het niet fijn is, zie ik het juist als waardevol. Vastlopen is, in mijn ogen, een teken. Een teken, dat je niet ‘in de pas loopt’ met wat van nature voor je werkt. Het resultaat: stagnatie. En soms gebeurt dat. In jou. In je leven. In je werk.

Daarom geloof ik ook niet in ‘nooit meer vastlopen’. Dat is een utopie. Mij gaat het erom: wat doe je als je vastloopt? Regelmatig heb ik het daarover met mijn vastgelopen klanten. Die het even niet meer weten. Die de vinger niet op de zere plek krijgen. Of die langer vastzitten in een situatie, terwijl ze zielsgraag anders willen. Samen doorbreken we die impasse.

Steevast krijg ik dan de vraag, of ik zelf nooit meer vastloop.

Mijn antwoord daarop is een volmondig: ‘Owjawel. Zeker.’ Al op de eerste werkdag in het nieuwe jaar zelfs. Bloedchagrijnig werd ik ervan. Iets wat ik niet echt ken van mezelf. Dus: vloekerdevloek, wat is hier aan de hand? Want ik had die dag écht zin om te werken. Mijn agenda was rustig, dus volop tijd om overzicht te creëren. Dat was namelijk mijn plan.

Máár… dat gebeurde niet. Niks geen overzicht.
Er kwam niets uit mijn handen. 

Dus ging ik dingen doen. Van alles wat, maar niets echt grondig. Mijn concentratie was ver te zoeken en onrustig kwam ik de dag door. Wegduwen en doorpakken. Switchen van taak en weer tanden op elkaar. Onbewust was mijn strategie: ‘een nieuw jaar, dus hup, hup, hup, vol aan de bak met al mijn nieuwe plannen.’ 

Maar dat gebeurde dus niet. Wat wel gebeurde, was dat ik veranderde in een klagende, zeikende en zeurende Heleen. Gelukkig sprak de stem van mijn inner reflector me liefdevol toe: ‘Ho ho Heleentje. Wat is hier aan de hand?’ Als die zachte stem spreekt, dan weet ik dat ik mag onderzoeken wat er speelt. Dus, zette ik mijn neutrale bril op. En observeerde ik. 

Ik nam de dag rustig door en ontdekte twee dingen. 

  1. Ik voelde druk. Druk om veel voor elkaar te krijgen. Mijn agenda was nog relatief leeg en dat zorgde, onbewust, voor paniek. ‘Zou het me wel lukken dit jaar?’ En ondanks dat er totaal geen reden voor was, was die zorg er toch ingeslopen.

  2. Het tweede ding was haast. Ik had zin om mijn ideeën concreet te maken. Nieuwe pagina’s op mijn site. Nieuwe teksten. Nieuwe foto’s. Nieuwe… van alles nieuw. Hongerig, was ik misschien wel. Naar het nieuwe, dat al lange tijd ligt te wachten om het licht te zien.

Maar, ik geloof niet in druk. Ook niet in haast.
En al helemaal niet, dat paniek me daarbij gaat helpen.

Doordat ik even stilstond en me bewust werd van wat er speelde, kon ik met mezelf in gesprek gaan om te ontdekken: ‘wat dan wel?’. Niet door mezelf de grond in te trappen, maar om nieuwsgierig te onderzoeken wat zich onbewust in mij afspeelde, en wat ik nodig had, om het tij te keren. Ik deed dat door liefdevol in gesprek te gaan met mezelf. Een andere mooie manier om hier helderheid in te krijgen, is het transformatiespel. Dit spel geeft je op een fijne manier inzicht in wat je tegenhoudt. Én hoe je weer in beweging kan komen.

Op welke manier je dan ook stilstaat, doet er eigenlijk niet toe. 
Als je het maar doet. 

En zo was de werkdag ná mijn chagrijnige dag al een heerlijke. De dagen erna ook. Die agenda, waar ik paniek bij voelde, vulde zich alweer. Kennismakingen, die stonden, hebben inmiddels geleid tot nieuwe samenwerkingen. En na een paar dagen, had ik mijn flow weer te pakken en genoot ik van mijn werk, mijn werkplek en de diversiteit aan ondernemers die ik begeleid. 

Ik kreeg weer heel fijntjes de waarde van vastlopen bevestigd. Door vast te lopen, word je je bewust van wat belangrijk is voor je, zodat je hier gericht voor kunt kiezen. Ik gun het mijzelf, jou én iedereen te doen ‘wat voor je werkt’, je nature zone (lees hier meer over in dit blog) ten volle te benutten om zodoende met veel energie en plezier succesvol te ondernemen. En dat betekent soms even op de rem trappen, bijsturen om daarna weer vrolijk - en op koers - verder gaan. 

Loop jij vast? En wil je inzicht in wat er onbewust in jouw vraagstuk speelt? Met een ondernemerscoach en krijg inzicht in de voor jou onbewuste delen die meespelen in het vastlopen. Zo lukt het je sneller om weer vrij te bewegen in het ondernemerschap.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Hoe bepaal je als ondernemer doelen die je inspireren en motiveren in plaats van frustreren?

Volgende
Volgende

De ROI van je business coach