De shortcut uit je piekermind

 

Je kent ze misschien wel. Die momenten waarop je in een draaikolk van gedachten komt en je je alleen maar slechter voelt. De energie loopt bijna letterlijk uit je benen.

Je voelt je somber en eigenlijk kan je alleen nog maar bedenken … ‘Láat maar! Het wordt nooit meer wat. Ik stop ermee. Ik ben er klaar mee. Ik zoek ‘gewoon een baan’ om van al het gezeik af te komen.’ 

Kan je doen. Je kunt die baan zoeken. Maar ik durf te wedden, dat het niet die baan is die je nodig hebt. Dat het überhaupt niet om stoppen met ondernemen draait, maar om weten hoe je uit die draaikolk van gedachten stapt. 

Uit je piekermind

Letterlijk eruit stappen. Ben je op kantoor? Ga naar buiten. Ben je thuis? Stap door de voordeur en ga naar buiten. Ben je in de auto onderweg? Parkeer je auto, haal de sleutel uit het contact en ga naar buiten. Verandering van ruimte doet het patroon van je gedachten voor een moment onderbreken.

En dan: kom in beweging. Maak een wandelingetje en leid jezelf af door iemand te bellen, muziek op te zetten waar je een goed gevoel van krijgt. Of geef je hoofd een andere opdracht, dan te denken aan dat wat je in de draaikolk bracht. En doe dan een andere supersimpele opdracht. Zoals: tel de tegels tot het einde van de straat. Tel kwijt? Begin opnieuw. Bedenk voor elke letter van het alfabet een naam. Tel je ademhalingen. Just that. Het maakt niet uit hoeveel het er zijn of hoe vaak je opnieuw begint. Geef je mind een supersimpele opdracht, dat is het belangrijkste.

Train je aandacht

Dat laatste, je mind een supersimpele opdracht geven, dat kun je mediteren noemen. Maar hoeft niet. Mediteren is aandachtstraining. En niet meer dan dat.

Hoewel we vaak, bij mediteren denken aan stilzitten op een kussentje met je ogen dicht en pure sereniteit ervaren, is de praktijk alles behalve dat. Natuurlijk mag je op een kussentje zitten, maar het kan veel eenvoudiger. In deze video krijg je de meest simpele uitleg over de Monkey Mind. De mind die zorgt voor jouw gepieker en je in een draaikolk van gedachten terecht laat komen. Mingyur Rinpoche vertelt je in 5 minuten wat er gebeurt en hoe je aandacht richten je helpt hier weer uit te komen. Hoe vaker jij je aandacht traint, des te makkelijker kom je uit je gepieker. 

Shortcut is geen langetermijnoplossing

Ik ben geen voorstander van shortcuts. Ik geloof dat het beter is, je aandacht te richten op wat de oorzaak is, dan op het probleem. Toch is soms een shortcut superhelpend om ruimte te maken voor het onderzoek naar de oorzaak. Loskomen van de situatie waar je in zit, en op een later moment met gerichte aandacht werken aan een structurele verbetering.

Jouw piekeren minimaliseren

Want waar komt die Monkey Mind vandaan? Wat kan je doen om het piekeren te minimaliseren en soepeler door het ondernemerschap te bewegen? Daarover in dit blog ‘Je emoties zorgen voor beweging en voorkomen dat je vastloopt’ meer. Want de kans is groot dat je piekermind aangewakkerd is door emoties waar je (onbewust) geen aandacht aan wilt besteden. 

Ik gun het je van harte om meer inzicht te krijgen in de dynamiek van je gedachten en emoties. Omdat ze je helpen groeien als ondernemer (én als mens). Zoals bij veel van mijn klanten, is jouw ondernemerschap waarschijnlijk ook verbonden aan een sterke innerlijke drive. Alléén: raak je die soms kwijt. En juist dan - jaaaa juist dan - is je piekermind de ultieme uitnodiging, om weer je innerlijke drive te vinden.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Weerstand als signaal voor verbetering

Volgende
Volgende

Rust, en rap een beetje. Dat zou fijn zijn.