Goed stoppen zorgt voor een goed begin

 

Kun je goed stoppen? Stoppen in de zin van, afronden, afscheid nemen, vrijkomen voor ‘het volgende’? Goed kunnen stoppen is misschien nog wel belangrijker dan goed kunnen beginnen.

Ik heb het moeten leren. Ik was beter in verdwijnen. In rücksichtslos de stekker eruit trekken en radicaal ergens anders verder gaan. Vaak kreeg ik na verloop van tijd toch de boomerang weer terug. Want als stoppen niet goed gaat, dan blijft het trekken. Dan ben je niet écht vrij om ontspannen te werken aan het volgende.

Had ik maar … 
Kon ik niet beter …
Zou ik niet nog eens …

Twijfel. Spijt.
Het knaagt als een gek aan je, als je er niet naar luistert. 

OP ZOEK NAAR ZEKERHEID

Dat zie ik ook bij ondernemers in mijn praktijk. Veel ideeën. Veel gestart en vaak gestopt. ‘Hoe weet ik nu zeker dat ik het niet weer allemaal voor niets doe?’ En dan de klemtoon op wéér. Met onderhuids veel frustratie. 

Als je ruimte maakt voor die frustratie, dan hangen er allerlei oordelen vast aan stoppen. Aan niet doorzetten en niet afmaken. Van jezelf, of van mensen in je omgeving. Vaak vinden anderen namelijk óók nog iets van wat je doet. Of juist niet (meer) doet. 

Leren afscheid nemen helpt

Je weet het nooit zeker: of dit nieuwe idee wél gaat slagen. Maar je kunt wel leren van wat er was, en elk moment (alsnog!) goed afscheid nemen van de niet uitgekomen wensen. Zo maak je de weg vrij voor wat er nú wil gebeuren. Voor de ideeën en verlangens die nu op je deur kloppen. 

Want als je dat doet, dan vermindert en/of verdwijnt als vanzelf de hoge nood om het ‘zeker te weten’. Dan neemt het knagende gevoel en de onderhuidse spanning af. En door de ontspanning die er ontstaat, vind je je veerkracht weer terug om met onzekerheden en tegenslagen om te gaan. 

EEN GOED BEGIN: START MET GOED STOPPEN

Gun jezelf een goed begin, door goed afscheid te nemen van onvervulde wensen. Deze vragen kunnen je helpen meer inzicht te krijgen in wat je nu nog remt vanuit het verleden. Alleen al door bewust stil te staan en ruimte te maken voor het verlies, voor het afscheid en het bewust laten voor wat het is, zorg je ervoor dat je je meer vrij en ontspannen voelt voor je toekomstige kansen.

  • Welke ideeën, samenwerkingen of klanten uit het verleden achtervolgen je nog steeds?

  • Welke gedachte over jezelf keert keer op keer terug, wanneer je eraan denkt?

  • Waar ervaar je nog ‘strijd’? 

  • Wat daarvan is helpend voor waar je nu staat?

  • Wat heb je hiervan geleerd?

  • Wat van dit idee/het proces van ontwikkeling zou je willen meenemen, de toekomst in?

  • Wat zou je achter je willen laten, bij de poging en het idee?

  • Waarvoor ben je dankbaar, rondom de poging het idee te laten slagen?

Het helpt vaak om de antwoorden niet alleen te bedenken, maar ook uit te schrijven. En een stapje verder, is het letterlijk uitspreken van je woorden. Neem je partner,een vriend of vriendin in vertrouwen en vertel dat je graag afscheid wilt nemen van iets, en dat je graag de ander erbij betrekt om het werkelijk vrij te geven, óók buiten jezelf. Het levert vaak mooie gesprekken op, als je open durft te zijn over je eigen ‘verlies’.

Ik wens je de rust en ruimte om bewust afscheid te nemen en hiermee vrij te komen voor wat je nu wilt realiseren.

 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Sandra Keus

Squarespace web designer

https://www.samenmetsan.nl
Vorige
Vorige

Na de vakantie ga ik het he-le-maal anders doen

Volgende
Volgende

Haal haast eruit en stop er aandacht in