Na de vakantie ga ik het he-le-maal anders doen

 

Zit jouw vakantie er ook weer op? Heb je het fijn gehad? En heb je - net zoals veel ondernemers in hun vakantie - ook volop plannen gemaakt?

Misschien nam je je voor, om het ná je vakantie he-le-maal anders te doen. Dat ‘he-le-maal anders’ hoor ik vaak. En als ik dan doorvraag, dan is dat verlangen volop aanwezig vóór de vakantie.

Alléén is dat net het moment dat je volop in de stress zit.
Van afronden. Van overdragen.

En dan beslis je…
… dit kan niet-langer-zo.

En dat gaat ook vaak gepaard met grote stappen. Je wilt het liefst een hele ommezwaai maken. Alleen neemt in werkelijkheid de waan van de dag het heel snel weer van je over. En dat zal nu zo zijn. Net zoals dat vorig jaar zo was, en waarschijnlijk het jaar ervoor ook.

NIET TOT VOLLE WASDOM

En dat vind ik niet gek: dat je veranderingen niet ten volle tot wasdom komen. Want je staat namelijk zelden stil bij de impact, die het heeft, op de meerdere lagen die je als mens rijk bent. Een tuurlijk: je weet wat je op het fysieke level wilt veranderen. Je gedrag bijsturen. Nee zeggen. Je grens aangeven. Afscheid nemen van een klant. Je hebt vast zo je eigen voorbeelden.

Maar wat is de impact op emotioneel, mentaal en spiritueel/energetisch level? Heb je zicht op de dynamiek die je keuze met zich meebrengt?

’JE HELE ZIJN’ MEENEMEN

En nog een belangrijk iets: vaak neem je zo’n dit-kan-niet-langer-zo-beslissing niet vanuit ontspanning, maar vanuit (over)spanning, vanuit stress en op momenten van gedoe. Zelden is zo’n keuze dan doorleeft en doorvoelt. Het is vaak een paniekreactie en mist de innerlijke stevigheid, die zo’n keuze nodig heeft, om hem wérkelijk ten volle door te kunnen zetten.

Als je keuzes niet ten diepste geworteld zijn, maar vanuit een oppervlakkig moment ontstaan, dan wordt het vaak heel moeilijk om het vol te houden en door te zetten. Linksom of rechtsom, heb je ‘je hele zijn’ mee te nemen in de beweging die je maakt, de stappen die je zet en de keuzes die je maakt.

INNERLIJKE STEVIGHEID

En wat doe jij? Wanneer word jij je bewust van ‘je hele zijn’? Is het vooraf de rust en de tijd nemen? Of achteraf puinruimen, nadat je lange tijd in vicieuze cirkels hebt rondgedwaald en eigenlijk geen steek verder bent gekomen? Ik gun het je dat je je verlangen vindt en dit als aanjager van verandering inzet. Je verlangen komt uit je diepste binnenste. Dat is dus niet zo’n oppervlakkige frustratie ‘dit móet anders!’, maar een diep gevoelde ervaring. Die zorgt voor innerlijke stevigheid. En als je van daaruit keuzes maakt, dan hoef je niet hard te werken, tanden op elkaar te zetten of mouwen op te stropen.

Ik geloof dat je vanuit ontspanning de juiste dingen kunt doen. Ja, het kan spannend zijn, om je uit te spreken naar de klant waar je afscheid van neemt, maar je innerlijke stevigheid maakt dat je die spanning kunt dragen. Er is dan geen twijfel, geen onzekerheid meer over de genomen keuze. Spijt al helemaal niet.

Dit alles en veel meer leer ik ondernemers in de coachtrajecten.

Ben jij de volgende die aansluit?

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Hey scaleup ondernemer, je bent er zelf ook nog…

Volgende
Volgende

Goed stoppen zorgt voor een goed begin