Hey scaleup ondernemer, je bent er zelf ook nog…

 

Hoe je je bedrijf laat groeien naar een scale up, daar zijn allemaal methodieken en stappenplannen voor. Vele consultants kunnen je hierbij ondersteunen. Maar wat vraagt het van jou als mens, áchter de onderneming?

Wat heb jij nodig om aan die groeiambities gehoor te geven?Hoe kan jij ervoor zorgen dat je óok zelf de transformatie doormaakt en op een gezonde manier leiding geeft aan het hele proces? De aandacht voor jou als mens is echt de missing link in de scaleup fase, waardoor er onnodig veel stress ontstaat bij jou als ondernemer.

 

IN JE WEERSTAND BEGINT JE OPLOSSING

 
 

DE AANDACHT VOOR DE ‘MENS/ONDERNEMER IN TRANSFORMATIE’ IS EEN ANDERE DISCIPLINE DAN WAAR DE SCALEUP CONSULTANTS IN EXCELLEREN.

Die zijn gericht op jouw bedrijf. Jij hebt je te richten op jouw bedrijf én op jezelf. Tenminste, als je aan het einde van de rit nog rechtop wilt staan, je wilt dat je relatie nog lekker gaat en je nog plezier hebt in je werk. Want het kan niet anders dan dat óok jij een transformatie moet doormaken om op een gezonde manier leiding te geven aan de transformatie van je bedrijf. Een zakelijk transformatieproces zet persoonlijk álles op scherp. Het lastige is, dat persoonlijke transformatie niet te vatten is in methoden of stappenplannen alleen.

Vaak lees je dat je deze scale up fase een andere mindset als ondernemer nodig hebt. En dat is logisch, want het is lekker concreet. Werken aan je belemmerende overtuigingen, die ombuigen naar nieuwe gedachten die je stimuleren en motiveren. Maar dit is niet het hele verhaal. Dit is alleen een mental game, maar voor een echte game changer heb je iets anders nodig. Er speelt namelijk op onbewust niveau veel meer mee als je kijkt naar ons mens-zijn en hoe we al dan niet succesvol leidinggeven aan transformatie.

 
 

VAAK HEBBEN ONDERNEMERS NAAST HET OPSCHALEN VAN HUN BEDRIJF OOK ZICHZELF OPNIEUW UIT TE VINDEN.

Wie ben je nu? Veelal is het bedrijf en de rol van ondernemer een groot gedeelte van je identiteit geworden, waardoor je er intens mee verweven bent. Dit maakt het persoonlijke proces ook complexer dan ‘een mindset change’ alleen. Het speelt zich af op alle lagen, zowel fysiek, mentaal, emotioneel als ook op spiritueel/energetisch niveau.

Het zijn je onbewuste gedachten en gevoelens die je handelen beïnvloeden

 

De transformatie naar scale up triggert daarom ook ten volle al je overlevingsmechanismen. Het zijn je onbewuste gedachten en gevoelens die je handelen beïnvloeden. Ze worden ingegeven vanuit de systeemdynamieken.

Om werkelijk op een ontspannen en gezonde manier leiding te geven aan die transformatie, is het cruciaal dat je bewust bent van de onbewuste systeemdynamieken die hierbij horen.

 

Want hoe meer je bewust bent van wat er onbewust mee speelt, des te meer ruimte je hebt om de goede keuzes te maken en de juiste dingen te doen.

 
 

DE MEEST INGRIJPENDE VERANDERING IS VAAK JOUW PLEK ALS ONDERNEMER IN JE BEDRIJF.

Je kunt op papier goed begrijpen dat je bijvoorbeeld een stap opzij te doen hebt voor een MD of een MT, maar de mate waarin het je lukt om ook innerlijk helemaal je oude rol los te laten bepaald de snelheid en het succes waarmee je collega’s/de nieuwe top van het bedrijf verder kan.

We ervaren meer onrust, stress en gedoe wanneer we niet ten volle vrij zijn gekomen van het oude. Je rol als ondernemer, zoals die was, lijkt uitgespeeld. Het is over de houdbaarheidsdatum heen. De onderneming verandert. Jouw rol verandert. Dat is het logische resultaat van het volgen van de ambitie om op te schalen. Hoe beter je het proces van transformatie doorloopt, des te vrijer kom je van je oude rol en des te vrijer is ook het nieuwe MT of de MD om leiding te geven aan het bedrijf.

 
 

PERSOONLIJKE TRANSFORMATIE VAN DE SCALE UP ONDERNEMER BEGINT BIJ SYSTEEMBEWUSTZIJN

Als mens ben je bewust én onbewust verbonden om onnoemelijk veel systemen. ‘Systemen’ klinkt technisch en abstract, eigenlijk amper menselijk. Terwijl het dat zeker wel is! Een gezin vormt met elkaar een systeem. Een familie vormt een systeem. Een schoolklas, een buurt of een stad. Een organisatie is een systeem. Een team, een afdeling of ‘de mensen van de 6e verdieping’ zijn een systeem. Ga maar eens na met hoeveel systemen jij verbonden bent. Als mens, als vader, dochter, ondernemer .. en al die systemen hebben invloed op hoe je je voelt, wat je doet én wat je niet doet.

In het boek “Tegen de stroom mee - systemisch leiderschap” schrijven Jacob Jan Stam en Barbara Hoogenboom het volgende:

Een systeem betekent dat buiten de grenzen van dat systeem het er anders uitziet dan erbinnen. In het gezin van onze buren gaat het er anders toe dan bij ons. Dat weet je meteen als je de schoenen uit moet bij de buren. Of het soort grappen dat je in je nieuwe team niet meer kunt maken. Het neemt even tijd om alle uitgesproken en onuitgesproken regels te doorgronden. Je voelt dat die regels niet de regels zijn van die ene collega of dat afdelingshoofd, nee, het zijn de regels van de hele afdeling, het systeem dat de afdeling vormt.

Binnen systemen zijn er 3 overlevingsmechanismen actief. Het eerste gaat over het individu, dat noemen we het persoonlijk of het eenheid geweten. Daarnaast gaat het over het systeem geweten. En als laatste gaat het over de evolutionaire kracht. Waar het persoonlijk geweten en de evolutionaire kracht bewust zijn, is het systeem geweten onbewust.

 
 

Je kunt het systeem geweten ervaren als een onderstroom, als iets waar je de vinger niet op kan leggen maar toch kunt voelen of ervaren. ‘In het duister tasten’, je kent dat gevoel vast wel. Dat er iets speelt, maar je weet niet wat. Dat bijvoorbeeld hoe je ook je best doet iets te veranderen, maar je er niet slaagt ‘het nieuwe’ voor een langere tijd vol te houden. Het is alsof je continue teruggetrokken wordt naar de oude situatie. De kans groot dat het systeemgeweten iets duidelijk wil maken.

 
 

SITUATIE VAN RETAILER WILLEM

Willem kwam bij me met de vraag wel/niet mede eigenaar te worden van een retailzaak. Op papier leek alles helder. Het was precies wat hij wilde. Met het openen van een nieuwe vestiging leek het een heel logisch momentum om de nieuwe samenwerking te formaliseren. Toch gebeurde het maar niet. Het proces stagneerde en frustreerde. Willem baalde van zichzelf en begreep maar niet waarom hij dit niet voor elkaar kon krijgen. Ondanks de goede gesprekken onderling en de toezeggingen naar elkaar, kwam de verandering niet van de grond.

Er gebeurden de meest vreemde situaties die keer op keer voor vertraging en gedoe zorgden. Willem vroeg zich (terecht) af of hij er wel mee door moest gaan? Wat speelde er, waardoor het niet gewoon soepel ging? Wat is er gaande, waardoor we er samen keer op keer geen vervolg aangeven, ondanks ons beider goede bedoeling?

Samen met Willem ontrafelde ik de onbewuste dynamiek die speelde ín en rondom het bedrijf. Het hele netwerk van systemen werd zichtbaar. Toen hij zich bewust werd van wat er onbewust meespeelde, voelde Willem ook heel duidelijk … maar hier wil ik helemaal geen onderdeel van zijn! En daarmee kreeg hij ook direct heel duidelijk wat dan wel?!!

 
 

IN JE WEERSTAND BEGINT DE OPLOSSING

Een belangrijk uitgangspunt binnen het systemisch perspectief is dat de problemen, het vastlopen en weerstand de weg naar de juiste oplossing is. Weerstand is bijvoorbeeld vaak een (onbewuste) loyaliteit aan iets dat verloren is gegaan of dreigt te gaan. Als vernieuwing betekent dat je afscheid moet nemen van collega’s, of een klant van het eerste uur, dan is weerstand misschien wel een poging om te voorkomen dat iets, dat deel was van de organisatie, buitengesloten wordt. Wat te doen? Hoe meer je herkent en erkent wat de klant de organisatie heeft gebracht, des te minder weerstand is er om werkelijk de vernieuwing te realiseren.

Wanneer je de weerstand ontkent, of niet serieus genomen wordt, gaat het vaak alleen maar meer impact hebben. Net zolang tot het gezien wordt voor wat het is. Problemen los je niet direct, maar indirect op voor een duurzaam resultaat. Door een omweg te nemen en te kijken vanuit systemisch perspectief naar de meerdere mechanismen die er spelen.

Als je moeite hebt om vrij te komen van je ‘oude rol’ als ondernemer in de scale up fase, waar is dat dan een oplossing voor? Wat wordt er niet gezien, wat wordt er niet of niet voldoende erkent, gewaardeerd?

 
 

WAAR KAN JE MEE BEGINNEN?

Ervaar jij momenteel veel weerstand of gedoe in de scaleup fase van je onderneming? Heb je al verschillende dingen geprobeerd, maar lijkt niets het écht te verhelpen? Wil je graag op een fijne manier, met veel energie en plezier leiding geven aan de transformatie van je bedrijf?

Dan is het zinvol om te kijken naar wat onbewust meespeelt, op meerdere lagen (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel/energetisch) waardoor je de weerstand ervaart. Door je situatie te ontrafelen, vanuit de verschillende bewuste en onbewuste systemen, wordt super helder waarom iets wel of niet lukt. Met het zichtbaar maken en het erkennen van hoe de situatie is, ontstaat er ruimte om je anders te verhouden tot de situatie en daarmee ook anders te handelen.

Meld je aan voor een kennismaking.

Al vele ondernemers gingen je voor en hebben ontdekt dat wanneer je vastloopt het inzicht in de systeemdynamieken onbeschrijfelijk veel in beweging brengt. Lees bijvoorbeeld meer over Willems ervaring

Ik ontmoet je graag!

 
 

Om je eerste kennismaking met het systemisch perspectief te verlengen heb ik 3 aanbevelingen voor je om eens te lezen en te beluisteren. Ontdek of je nieuwsgierigheid verder groeit.

 

AANBEVELING #1
PODCAST MARK TUITERT

Een van de meest inspirerende podcasts over systeembewustzijn rondom ondernemerschap en presteren vind ik die van Els van Steijn met Mark Tuitert. Als voormalig topsporter en nu ondernemer is hij in gesprek met Els, expert op het gebied van systemisch werk en Mark deelt ook zijn ervaringen tijdens zijn topsport carrière en ondernemerspad.

 
 

AANBEVELING #2
BOEKEN VAN ELS VAN STEIJN

Els van Steijn ontwikkelde de heldere metafoor, de fontein, om je inzicht te geven in de complexe materie van familiesystemen. Als je de podcast met Mark Tuitert hebt geluisterd, dan heb je hier al meer beeld bij.

De Fontein, vind je plek geeft inzicht in vele menselijke kernthema’s zoals je (on)schuldig voelen, teveel verantwoordelijkheid nemen, relaties in stand houden en loslaten.

De fontein, maak wijze keuzes word je meegenomen in de werking van de fontein op je relaties, je gezondheid, op je werk en in de maatschappij.

De boeken van Els zijn ook als e-book en luisterboek te koop.

 
 

AANBEVELING #3
DOCUMENTAIRE HET ZWIJGEN VAN FAMILIE DE HOND

‘Het zwijgen van de familie Hond’ is een documentaire met de beroemde pianiste Iris Hond. Ze maakt samen met haar vader een emotionele reis naar Auschwitz. Hiermee doorbreken ze het jarenlange zwijgen en gaan de confrontatie aan met hun Joodse familiegeschiedenis en elkaar.

Dat wat je niet zegt, lijkt niet te bestaan. En toch wordt het doorgegeven en heeft het impact op je huidige functioneren. Het is een indringende documentaire waarbij je zeer goed de impact ziet en ervaart van een oorlog op een familiesysteem. Je bekijkt de docu via deze link op NPOstart, de trailer bekijk je hier:

 
 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Pel eens je overtuigingen af voor het vinden van flow

Volgende
Volgende

Na de vakantie ga ik het he-le-maal anders doen