Pel eens je overtuigingen af voor het vinden van flow

 

Een tijdje terug schreef ik regelmaat een column. Dat liep lekker: ik had daar een fijn ritme in. Alleen dat verdween. En zo verscheen er van mij geen nieuwe column meer voor mijn lezers, zoals jij.

Soms voelde ik de druk om ‘toch maar wel zichtbaar te blijven’. Maar ik had gewoon geen ruimte. Niet voor inspiratie, én al hélémaal niet, om die inspiratie om te zetten in waardevolle woorden voor jou.

Sinds een week of twee wandelt er een ‘oneliner’ met me mee.
Consistency is key.

Ik besloot er eens op te kauwen. En dan op ‘de overtuiging’ die hier achter ligt en op de energie die er in mee komt. Daardoor ontdekte ik, dat het vooral ging om 'er te zijn' en eigenlijk helemaal niet om: ‘met wát ik er ben'. De oneliner werd vooral gevoed vanuit 'algemene marketingregels'. Misschien herken je dat wel. Maar het voelde niet zomaar juist voor mij.

Daarom pelde ik mijn overtuiging nog iets verder af.

Stel dat het waar is, dat ‘consistency écht key’ is: waar wil ik dan consistent in zijn? En stel dat het niet over ‘consistent aanwezig zijn’ zou gaan, waarover dan wel? Waartoe voel ik me uitgenodigd? En hoe zou deze overtuiging daarom juist vóór me kunnen werken?

 
 

DELEN VAN UIT OVERVLOED

Door die vragen ontdekte ik, dat het mij om de inhoud gaat, die ik vanuit liefde wil delen. Onthecht aan wat er voor terugkomt. Niet delen om iets te ontvangen. Zoals bijvoorbeeld nieuwe klanten. Maar delen vanuit de vrije ruimte. Vanuit creativiteit. Vanuit plezier. Vanuit overvloed. ‘Hé, dit is misschien interessant voor je … lees maar eens’. En natuurlijk, nieuwe klanten zijn heel welkom, maar dat is niet het primaire doel. Ze zijn het resultaat van iets anders.

Van waaruit ik schrijf, vanuit welke energie ik deel, wordt gevoeld door de ander. Bewust én onbewust. En het is keer op keer de uitnodiging niet te delen ‘om te delen’ (voelt leeg en als een moetje) of te delen ‘om te ontvangen’ (daar zit een inhalige energie in - om klanten, opdrachten, complimenten, you name it - terug te krijgen). Máár omdat erover delen ten eerste mij voedt. Omdat ík het waardevol vindt, dat iets gezien of ervaren wordt.

 
 

JE INNERLIJKE DYNAMIEK

Regelmatig hoor ik ondernemers zeggen ‘dat je je mindset aan moet passen’ om tot echte verandering te komen. Misschien ken je die wel bij jezelf? Of bij iemand uit je omgeving? Ik geloof in iets anders. Ik geloof dat we mogen kijken naar de mind-body-connectie. Je innerlijke dynamiek. En tuurlijk neem je je mind mee in je onderzoek naar de gewenste verandering, maar er is meer. Want naast een mentale laag, heb je ook een emotionele, fysieke, energetische: je bestaat uit meer dan je gedachten.

Wat triggert je gedachten? Wat voel je in je lichaam? Welke beweging neem je waar? Welke emoties spelen mee? Welke energie is aanwezig? Dus hoe is je innerlijke dynamiek in het thema waar je in vastloopt?

En dan weer terug naar mijn niet-geschreven columns. Ik was mezelf lichtjes aan het ‘straffen’, omdat die column al eventjes niet kwam. Terwijl ik ‘net zo lekker bezig was’. Ik vervloekte mezelf er soms subtiel om. Terwijl ik ook voelde: ik heb geen ruimte. Niet perse in tijd, maar in creatiekracht. Want - en deze is belangrijk - in de tijd dat ik geen columns schreef, sloot ik mezelf een week op om aan mij boek te schrijven. Werkte ik de eerste themadag van het jaartraject uit. En ook op persoonlijk vlak, was er veel turbulentie, waar ik mijn aandacht voor nodig had.

 
 

RUST IN PLAATS VAN RUSH

De oneliner ‘consistency is key’ kwam keer op keer omhoog: blijkbaar zat die ‘me op de nek’. Geloof ik ’m? Is het een overtuiging, ergens diep van binnen? Wat kleeft er aan deze mindset, die er in ieder geval níet voor zorgde, dat ik een fijne column aan mijn dierbare lezers - jij dus - schreef?

Nadat ik de oneliner, en daarmee mijn pushende gedachten, onder de loep genomen had, kon ik weer de rust voelen, in plaats van de rush. De rust om te creëren vanuit vrijheid en plezier, in plaats van het zware moeten. En zie hier, je leest ’m nu. Het gaf me de beweging die ik nodig had, om vrij te komen van wat me onbewust vasthield.

Dus mocht jij vastzettende gedachten (dat vind ik een ‘meer beweging brengende benaming’ dan belemmerende overtuigingen) ervaren, speel er dan eens mee. Kauw erop. Geef er een zwieper aan en draai het rond z’n as. Ontdek wat het je wil vertellen en maak daar een nieuw verhaal mee.

 
 

FLOW = MIJN CORE BUSINESS

Consistency is key, owyeah … op inhoud, maar een vaste frequentie wijs ik de deur, want flow is mijn core business. En als die stagneert, dan ga ik op onderzoek uit. Voor mezelf. En als ondernemerscoach in de begeleiding van anderen die vastlopen in het ondernemerschap.

Inmiddels bruist de inspiratie volop en die deel ik graag met je. Verwacht dus de komende periode nieuwe inspiratie op een - voor mij fijne - frequentie. Ben je actief op social media, dan vind je me ook op LinkedIn. De plek waar ik vaak lekkere bite-size inspiratie met je deel voor meer flow in je ondernemerschap.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Vind de groeikans in onverwachte situaties

Volgende
Volgende

Hey scaleup ondernemer, je bent er zelf ook nog…