Vind de groeikans in onverwachte situaties

 

Heb je wel eens een tegenvaller?Je weet wel, zo’n moment waarop het allemaal hartstikke in de soep loopt. Dat wat je wil niet lukt. Hoe je ook je best doet, je krijgt het niet voor elkaar. Ken je dat? Hoe voelt zo’n tegenvaller voor je?

Rare vraag misschien, maar proef eens, ontdek welk gevoel er vrij komt, wanneer je kijkt naar de situatie en de tegenvaller die je hebt. Of de gedachten, die je krijgt als je er even met aandacht bij stilstaat.

Als je zo wat geproefd hebt, wat popt er op in je gedachten?
Of wat voel je in je lijf?

Wat als je naar die situatie kijkt vanuit een ‘onverwachte gebeurtenis’? Je had niet verwacht, dat het niet zou lukken. Je had niet verwacht, dat iemand een afspraak niet zou nakomen. Je had niet verwacht, dat wat normaal goed werkte, nu ineens níet meer blijkt te gaan.

Neem even een paar tellen de tijd om die situatie(s) te proeven vanuit die ‘onverwachte gebeurtenis’.

Wat popt er nu op in je gedachten?
Wat ervaar je in je lichaam?

WORDS CREATE WORLDS

Het is zo, dat wanneer je andere woorden gebruikt, je andere resultaten kunt boeken. Je je anders voelt, je andere keuzes maakt, je op een andere manier handelt.

Vaak blijkt een ‘tegenvaller’ - achteraf - een duwtje uit onverwachte hoek. Zo zette mijn vaste sparringpartner in marketing en sales, de samenwerking stop. Hij gaat iets anders doen. Onze samenwerking betekent veel voor me en ik zou bijna zeggen: ‘zonder hem zou ik niet die ondernemer zijn die ik nu ben’. Het had voor mij dus ook echt niet gehoeven, sterker nog, ik zat er helemaaaaaaal niet op te wachten.

‘Wat een tegenvaller voor je’, zei iemand toen ik erover vertelde. Ik dacht: ‘Huh. Hoezo?’. Natuurlijk baalde ik even flink, maar daarna bedacht ik me: waar is het misschien tijd voor? Als ik uitzoom, ik het perspectief verander van ‘het nu’ naar ‘de grote lijn van ontwikkeling’... wat staat hier dan te gebeuren? Welke mogelijkheden ontstaan er? Welke kans zit hierin verscholen?

Het maakte me nieuwsgierig naar de toekomst. Ik had nog geen idee wat er zou gebeuren. Eerst voelde ik de neiging, zijn rol direct in te laten vullen door iemand anders. Tot ik merkte, dat ik dat deed vanuit paniek en angst ‘dat het nooit meer goed zou komen met me’. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar zo voelde het wel even. En toen die golf aan emoties voorbij was, kon ik helder kijken en ontdekken… wat wil hier eigenlijk voor me gebeuren? En deze vraagt zet direct iets in beweging.

Zijn besluit geeft me de kans om opnieuw te kijken naar mijn bedrijf: naar de volgende fase waar het naartoe beweegt en wat ik daarin te doen heb. De contouren worden zichtbaar, maar ik merk dat ze nog te prematuur zijn om ze hier al uit de doeken te doen. Dus ja, we maken plannen voor ons leven. Maar het leven heeft ook iets voor ons in petto. En juist in die ‘onverwachte situaties’ zit een enorme groeikracht verscholen. Wanneer we vanuit een ‘tegenvaller’ denken, zetten we onszelf vast in plaats van dat we onszelf vrij maken voor groei en ontwikkeling.

WORDS CREATE WORLDS

Vraag jezelf af, bij je volgende ‘tegenvaller’… stel dat deze ‘onverwachte situatie’ juist goed voor me is, welke groeikans zit hier dan in? Het is hartstikke logisch, dat je eerst nog de schrik moet verwerken. Dat is ook gewoon wat erbij hoort en ruimte nodig heeft. En daarna kun je vooral nieuwsgierig worden, en met aandacht kijken naar de onverwachte kansen, die het leven op je pad werpt.

Ik zou bijna zeggen: ik wens je veel tegenvallers :-) maar dat is niet zo.
Wel wens ik je veel groei en ontwikkeling.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Ken je deze: weerstand tegen de weerstand?

Volgende
Volgende

Pel eens je overtuigingen af voor het vinden van flow