Haal haast eruit en stop er aandacht in

 

Opzij. Opzij. Opzij. Maak plaats. Maak plaats. Maak plaats... je kent 'm vast wel. Herman van Veen zong het in 1979. Op wikipedia lees ik, dat het een up-tempo lied is, dat oproept tot onthaasten. Ja, je leest het goed: up-tempo om te onthaasten. Whahaha, wat een grap!

Onthaasten. 

De tijd nemen. 

Vertragen. 

Langzaam gaan. 

Dit alles is nu - 43 jaar later -  door ons drukke leven nodiger dan ooit. En niet alleen in de zomervakantie. Ook daarbuiten is het belangrijk je niet te haasten. Je hoort wel eens: ‘stilstand is achteruitgang’. Maar daar trap jij niet meer in, toch? Want stilstaand water is juist superhelder. Je ziet de bodem en alles wat onder water leeft. Totdat er weer beweging in het water is, het zand omhoog komt en het water weer troebel wordt.

HAAST ERUIT EN AANDACHT ERIN

Mijn uitnodiging is daarom ook om haast te vervangen door aandacht. Want richting is veel belangrijker dan snelheid. Ga daarom niet versnellen, jezelf opjagen en pushen als je vastloopt, maar haal je voet van het gaspedaal. Verander je aandacht. Verander daarvoor van houding. Letterlijk. Voel de rugleuning van je stoel, kies een andere werk/lunch/ontspan-plek en wandel met een ander tempo. Maar ook figuurlijk. Kijk niet alleen aandachtig naar wat je je bewust bent, maar maak ook contact met je onbewuste: daar zit vaak de angel die zorgt voor gedoe.

KIJKEN MET ANDERE OGEN

Ik ben fan van Transformational Presence. Hierbij ben je vanuit een ontspannen en alerte houding, aandachtig aanwezig. Met je volledige aandacht in het hier en nu, in contact met bewuste en onbewuste delen, ontvouwen de antwoorden op (vaak complexe) vraagstukken. Vol-ledig. Vol van aandacht, leeg van verwachtingen. Een open houding, van zowel je mind, je hart én je wil. Stilte. Nieuwsgierigheid. Aanwezigheid. Daarmee activeer je een transformerende energie. Het gedoe dat je ervaart is een katalysator voor transformatie. 

Wat wil er gebeuren?

Wat vraagt dit van mij?

Wie kies ik hier te zijn?

VERZILVER JE POTENTIEEL

Vanuit Transformational Presence richt je je aandacht op het verzilveren van het potentieel dat in jou en in je situatie aanwezig is. Niet in het oplossen van het probleem zelf, dus. Want doordat je van je problemen af wilt, richt je je er juist meer op (en ook nog eens vanuit dat wat je weet en wat je kent). Máár daarmee blijf je vaak in hetzelfde, omdat je het zeer impactvolle onbewuste niet erkent.

Deze andere blik vraagt het bekende los te laten en open te staan voor het onbekende, voor het nieuwe dat zich aandient. Richt je je op je potentieel, dan lost als vanzelf je probleem op, maar niet vanuit het oude/bekende - want dat zorgde er uiteindelijk voor dat je vastliep -, maar vanuit de essentie en het daarin (onbewust) aanwezige potentieel.

TRANSFORMATIONAL PRESENCE ALS WAY OF BEING

Switchen van probleem- of oplossingsgericht naar potentieelgerichte aandacht, is niet in een middagje geleerd en geïmplementeerd. Het is iets wat training vraagt. Keer op keer jezelf uitnodigen los te komen van oude manieren van denken en doen en in contact komen met het potentieel dat (onbewust) aanwezig is. 


Als jij je hiervoor inzet, ga je steeds meer flow ervaren in je werk én in je leven. Dat kan niet anders, want je zult steeds vaker keuzes maken die in het verlengde liggen van je potentieel. Dat is de kern van waaruit bevlogen ondernemerschap ontstaat: door keuzes te maken die zorgen voor veel energie, plezier en langetermijn succes.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Goed stoppen zorgt voor een goed begin

Volgende
Volgende

Vrijheid kan verlammend werken