Vrijheid kan verlammend werken

 

Wat veel ondernemers niet weten is dat volledige vrijheid behoorlijk verlammend kan werken. Want als alles kan, wat kies je dan? Toch is vrijheid vaak wat ondernemers drijft om voor eigen risico en rekening te gaan werken.

Ik begeleid ondernemers die net starten en die al tientallen jaren succesvol aan de weg timmeren. Het maakt niets uit. De hang naar vrijheid blijft. En de zoektocht naar vrijheid ook. 

Vrijheid is een gevoel

Vrijheid kent vele vormen. Vrijheid is namelijk een gevoel. We kennen allemaal het verhaal van Mandela. Terwijl hij opgesloten zat in de gevangenis, voelde hij zich vrij. Als ondernemer heb je in elke groeifase van je bedrijf je weer af te stemmen op ‘hoe blijf ik in deze nieuwe fase trouw aan mijn verlangen naar vrijheid?’. Doe je dit niet, dan voelt het ondernemen vroeg of laat als een last. 

Mijn eigen werkplek als vorm voor vrijheid

Vorige keer schreef ik over mijn move naar De Stadstuin. Een eigen werkplek waarmee mijn waarden vrijheid en flexibiliteit een andere vorm kregen. Bij de inrichting van mijn werkruimte kreeg ik letterlijk de volledige vrijheid. Het grijze systeemplafond mocht eruit. De stoffige tapijttegels en de kille lamellen verdwenen ook. Als een blanco canvas lag de ruimte op me te wachten. 

Wat kies ik?
Welke kleuren?
Welke vloerbedekking?
Hoe richt ik de ruimte in?
Welke sfeer wil ik hier creëren? 
Hoe draagt de ruimte bij aan mijn gevoel voor vrijheid?

Hoe kies je vanuit het gevoel van vrijheid?

Ik merkte dat ik het spannend vond keuzes te maken. Doordat ik tot nu toe in ruimtes werkte van anderen, zei de ruimte an sich niet altijd zoveel over mij persoonlijk. Mijn eigen werkruimte is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vond het moeilijk om tot praktische keuzes te komen. 

‘Waar word ik blij van?’

Het is mijn tovervraag om tot de essentie te komen. En als ik toch nog even een beetje sputter dan is de volgende ook een fijne:

‘Stel dat later toch blijkt dat het iets anders is, hoe makkelijk kan ik het weer veranderen?’

De basis werd gelegd in kleur (donkerblauw op de muren, betongrijs op de vloer en wit op het plafond), de meubels gekozen (eikenhout en zwart marmer voor de kast, witte stoelen, witte tafel en een naturel kleed) en de ruimte werd gevuld. 

I love it when a plan comes together

Het is mijn favoriete quote van Hannibal in The A-team. Want bij mij kwam mijn ‘plan together’. Ik voel me als een vis in het water. Helemaal in mijn element op mijn werkplek. Dat draagt uiteraard bij aan de resultaten die ik met mijn klanten boek. De ruimte ademt voor mij voldoende rust en ruimte uit. Ik voel me daar vrij ‘mijn ding’ te doen. 

En hoe is dat bij jou? Voel jij je ook helemaal ‘in je element’ op je werkplek en in je ondernemerschap? Hoe ga jij om met het verlangen naar en het gevoel van vrijheid?

Ik gun het je van harte dat je hier een fijne manier voor hebt gevonden, want hoe beter de plek waar je werkt aansluit op wat je nodig hebt, des te beter kan jij van waarde zijn voor je klanten en collega’s.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Haal haast eruit en stop er aandacht in

Volgende
Volgende

Weerstand als signaal voor verbetering