Hoe twijfel je remt of juist versterkt in het maken van krachtige keuzes

 

Twijfel je regelmatig? Ben je het type dat vaak aan het dubben is voor er uiteindelijk een knoop doorgehakt wordt? Vind je twijfel iets vervelends en lijkt het je vooral te remmen in je tempo en in dat waar je graag naartoe werkt?

Dan is dit artikel interessant voor je. Want twijfel kan je juist versterken. Misschien is het voor jou een kwestie van ‘beter’ twijfelen, zodat je het niet als last maar als kracht ervaart.

Eerder deelde ik al over de ‘fase van niet weten’ en het potentieel dat zich daar openbaart. 

Voordat je het potentieel van die fase kunt verzilveren, voordat je überhaupt je twijfel kunt zien als kracht, heb je waarschijnlijk nog een paar drempels te nemen. In onze maatschappij wordt twijfel namelijk vaak als zwak gezien. En dat is super jammer, want hiermee gaan we echt voorbij aan de verbinding met onszelf en met het uiteindelijke resultaat van wat we willen bereiken. We kiezen hierdoor vaker met ons hoofd, wat leidt naar slimme keuzes, maar niet per se krachtige keuzes.

“Krachtige keuzes dragen bij aan wat je wilt bereiken, met behoud én benutten van je eigen kracht.”

Krachtige keuzes gaan over het juiste doen voor jezelf én voor de ontwikkeling waar je in zit. Het project. Het gesprek. Je marketing of sales. Net wat je aan het doen bent. Los van wat anderen denken, vinden of doen. Krachtige keuzes zijn die bewegingen die je maakt die bijdragen aan jouw eigen potentieel.

 
 

HOE ZIE JIJ JEZELF WANNEER JE TWIJFELT?

Zoals al genoemd is twijfel niet echt populair. Je staat niet op feestjes vrolijk te vertellen dat je (weer eens) twijfelt over iets. Nee. Dat doen we niet. Twijfelen doen we niet en plein public. We doen het in de stillere momenten. Soms betrekken we er anderen bij, maar vaak worstelen we in ons up met de twijfels die we ervaren.

Daarbij komt dat we vaak iets vinden van dat we twijfelen. Je vindt jezelf een slappeling, omdat je niet durft te kiezen. Je voelt je onzeker. Je hebt de neiging jezelf af te straffen. Je self talk is vaak niet zo positief als het aankomt op twijfelen. Je zegt niet ‘jottum, ik twijfel, tof!!’ Toch?!

 
 

HOE JIJ JEZELF TOESPREEKT OP MOMENTEN VAN TWIJFEL IS CRUCIAAL ALS HET GAAT OM GOED TWIJFELEN

Negatieve self talk versmalt je blik. Als jij twijfel ziet als zwak, als jij jezelf ziet als zwak, dan kan je er donder opzeggen dat je niet alles uit je twijfel haalt. Ik hoop je daarom met dit artikel te helpen anders te kijken naar twijfel. Want met een betere ‘uitgangspositie’ vergroot je de bijdrage van je twijfels.

 
 

HOE MAAK JIJ JE COMFORTABEL BINNEN HET ONCOMFORTABELE?

Het voelt fijner als je duidelijkheid hebt. Als je zeker weet wat je wilt, wat je gaat doen, wat je wilt kiezen. Dat voelt nu eenmaal beter. Maar als die keuze gebaseerd is op valse hoop, op alleen je hoofd, dan kan die keuze aan het begin wel goed lijken, maar in the end komt de aap wel uit de mouw. Vroeger of later ga je merken dat het toch niet zo goed uitpakte als dat je had gehoopt.

De kunst is je comfortabel te leren voelen op momenten waarop je het niet comfortabel hebt. Bij mijn laatste yinyoga klas werd ik me er zelf weer zo bewust van. Een houding voelt eerst echt heeeeel ongemakkelijk. Soms pijnlijk. Maar als je daarin kunt ontspannen, als je het kunt voelen, zonder er iets van te vinden, neemt de intensiteit van het gevoel af. Of iets pijnlijk is of niet, wordt bepaald door de ‘bril’ waardoor we kijken.

We voelen prikkels en andere sensaties en bestempelen dat als pijn. Maar in principe blijven het nog steeds prikkels. En als je ze niet als pijn bestempeld, maar als een sensatie in je lichaam, gebeurt er echt iets magisch. Ineens neemt de intensiteit af en voel je dat het soms meer een pulserende sensatie is. Dat er beweging in zit. Dat het niet een constante pijnprikkel is, maar dat naarmate je er veel of weinig aandacht aan geeft, veel of weinig over oordeelt, het gevoel verandert.

En zo werkt het met twijfel ook. Als je twijfel kunt waarnemen, zonder er iets van te vinden, ontstaat er ruimte. Ruimte om anders te kijken naar wat er speelt. Je wilt niet meer weg van de pijn, de angst of het onbestemde gevoel dat je ervaart, maar je concentreert je op wat er speelt. Je blik vertroebelt niet. Het wordt helder. En echt, dit gaat niet zomaar van vandaag op morgen. Dit vraagt je aandacht. Keer op keer. Maar hoe vaker je bewust beweegt met de twijfel, des te soepeler ga je om met twijfels. Des te beter zijn de keuzes die je maakt.

 
 

LOSKOMEN VAN HET RESULTAAT HELPT BETERE KEUZES TE MAKEN

Een ander deel dat ons remt de kracht van twijfel te ervaren is onze gehechtheid aan het resultaat. We zijn vaak gefocust op de vorm of volgende stap. We zien vaak al wel helder wat ‘erna’ zou komen, maar hebben eerst iets te kiezen voor we verder kunnen. Onze keuze moet dan in die vervolgstap passen. We hebben dus al een volgende stap helder, terwijl we eerst de hobbel van de twijfels moeten nemen. En dat is nogal beklemmend. Dat geeft niet de vrijheid die je nodig hebt om een krachtige keuze te maken.

Kom je los van het resultaat en ben je vrij te kijken wat de situatie is en wat je wenst, dan blijken er ineens meer opties te ontstaan. Je zou geneigd zijn te denken dat het een slecht teken is, want ineens heb je nóg meer om uit te kiezen, maar dat is niet zo. Doordat er meer opties ontstaan, krijg je een genuanceerder beeld. Is het niet meer zwart/wit, maar ontstaat er een heel gebied waarin de antwoorden zich kunnen ontvouwen. 

“Het resultaat van goed twijfelen is zo krachtig als jij er de ruimte aan kunt geven.”

En het mooie is dat, naarmate het niet meer zwart/wit is, maar er een genuanceerder beeld ontstaat, je merkt dat je twijfels langzaamaan afnemen en je op een gegeven moment merkt dat het juiste antwoord, de keuze zich misschien wel aan je opdringt. Je voelt dan ineens goed aan wat het juiste is.
Je hoofd is er dan nog even om je er vanaf te brengen, om dat wat goed voelt nog eens te bekritiseren. Zodra je die ziet aankomen, trust me … die komt bijna altijd nog even langs, maar zodra je die actie van je hoofd om zaken te rationaliseren en je te doen geloven dat het niet ‘zo simpel als je gevoel aangeeft’ kan zijn, gaat je energie weer stromen. Je voelt weer de innerlijke beweging om de buitenwereld het juiste te doen.

 
 

BEGIN DAAROM VANDAAG MET DEZE 3 STAPPEN ALS JE BETER WILT LEREN TWIJFELEN:

Ben je wel klaar met je getwijfel en zie je er naar uit soepeler tot keuzes te komen? Wil je je niet meer laten remmen, maar juist krachtiger voelen bij het maken van belangrijke keuzes? Begin dan vandaag met deze 3 stappen, zodat je jezelf leert beter te twijfelen.

  • Zie twijfel niet als iets zwaks, maar wordt nieuwsgierig naar de kracht die er achter schuil gaat. Stel je open door jezelf open vragen te stellen over de situatie en jouw rol daarin. Wakker de journalist in je aan, kijk zonder oordeel naar wat er gaande is en onderzoek. En ja, dat is misschien wat onwennig, maar oefen er eens mee en ontdek wat het je brengt. 

  • Neem je tijd. Vertraag. Geef jezelf de tijd en de ruimte om de keuze verder te onderzoeken. Slow down to speed up. Zeker als het om terugkerende twijfels gaat is het belangrijk om niet ‘even snel een knoop door te hakken’ maar geef het vraagstuk de aandacht die het verdient. Want waarschijnlijk heeft het snelle ‘hakken van knopen’ in het verleden ervoor gezorgd dat je vandaag weer de twijfel ervaart.

  • Wees niet gehecht aan de uitkomst, want de kans is groot dat juist dát maakt dat je ze grondig twijfelt. Kijk niet verder vooruit dan de keuze waar je nu over twijfelt. Vaak heb je de vervolgstap al helder, terwijl de ‘tussenstap’ cruciaal is. Als de beste oplossing misschien niet past bij wat je verder had ‘bedacht’ kan je onbewust je beste keuze tegenhouden. 

Wil je meer de kracht van twijfels ervaren? Wil je graag minder gehaast keuzes maken? Maar juist duurzame keuzes, die je kracht geven? Kies voor ondernemerscoaching, zodat je sneller én diepgaander verandering kunt realiseren in jouw dynamiek rondom twijfelen en keuzes maken.

 
 
 

WIL JE EERST NOG EVEN VERDER LEZEN?
LEES DAN HIER DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

De ROI van je business coach

Volgende
Volgende

Waarom je soms zo verschrikkelijk vastloopt als ondernemer (en hoe je weer vooruit kunt komen)