Waarom je soms zo verschrikkelijk vastloopt als ondernemer (en hoe je weer vooruit kunt komen)

 

Je ziet er tegenop om aan je werkdag te beginnen. Om die klant te bellen. Om een mail te beantwoorden. Misschien loopt het qua klanten en omzet echt wel prima, maar merk je dat de glans eraf is. Je haalt geen energie of plezier meer uit het ondernemerschap. Of in ieder geval een stuk minder dan eerder het geval was.

Misschien merk je steeds vaker dat je vast loopt. Vast in hoe je werkt. Vast in hoe je denkt. Vast in patronen die je voorheen dienden, maar op dit moment tegen je lijken te werken. Wat voorheen goed of soepel ging, kost je nu meer energie. Dat waar je vroeger niet eens over na hoefde na te denken, kan je nu ‘s nachts wakker houden. Hoe kan het, dat je in cirkels lijkt te bewegen en geen stap vooruit komt? 

In dit artikel deel ik de twee basiselementen met je die een rol spelen wanneer je dit gevoel van ‘vastlopen’ ervaart. Zodra je hier meer zicht hebt, zal je merken dat jij je anders verhoudt tot de situatie waar je nu in zit. Is het daarmee helemaal verdwenen? Nee, dat kan ik niet beloven. Wel helpt het je weer die voorwaartse beweging te vinden en dus uit die cirkel te stappen. 

 
 

WE MAKEN HET ONSZELF ONBEWUST MOEILIJK

“Is het echt zo simpel?’’ Deze reactie hoor ik regelmatig als ik met mijn klanten werk. Ze ontdekken op dat moment dat ze het zichzelf tot dan toe te moeilijk hebben gemaakt. Ze stelden zichzelf de verkeerde vragen, zaten zichzelf op de kop en / of gingen nog harder werken om het gewenste resultaat te behalen. 

Als je vastloopt kan je het jezelf heel moeilijk maken. Je kunt gaan kijken naar wat er precies misgaat. Je kunt oplossingen zoeken voor het probleem, waarvan je denkt dat je het hebt. 

Of je kunt een andere beweging inzetten. Eentje die radicaal anders is. Eentje die niet graaft naar van alles of je een kant en klare oplossing biedt, maar die het licht zet op iets waar je aan voorbij bent gelopen. 

 
 

WANNEER GING HET ‘ALS VANZELF’?

Met deze relatief eenvoudige vraag creëer je een heel ander perspectief voor jezelf. Deze vraag zet indirect de spotlight op je talenten. Deze vraag dwingt je om bewust te worden van wat onbewust aanwezig is. Van het goede. Van datgene dat bijdraagt, zonder dat je het zelf doorhad.

De talenten zijn echt het meest ondergewaardeerd bij zelfstandig ondernemers. Ja, voor hun vak zien ze het wel. Maar in het ondernemerschap, dan kruipen ze vrij vlot in een hokje waarvan ze denken dat het de juiste is. 

Maar wat zou er veranderen, als jij je talenten echt zou zien? Echt zou inzetten? Óok in het ondernemen.

 
 

JE TALENTEN ZIJN DE BASIS VOOR MET ENERGIE EN PLEZIER ONDERNEMEN

Zakelijk succes is de combinatie van je goed voelen en geld verdienen. Want je hebt immers niets aan bakken met geld als je naast je werk geen energie meer hebt om iets met dat geld te doen. 

Om je goed te voelen, doe je dingen waar je energie van krijgt. Het beste resultaat krijg je als je werkt op een gebied waar je persoonlijke interesses liggen en je plezier beleefd in wat je doet. Talenten zitten precies op dat kruispunt en gaat over hoe je iets doet.

Talent is het hebben van een unieke gave, een natuurlijke aanleg. Talent wordt zichtbaar in elke activiteit die moeiteloos gaat en die je voldoening geeft. Als je doet waar je goed in bent, dan vliegt de tijd. En dan laad je je batterijen op.

Maar aan talent heb je pas iets, als je er bewust vanuit werkt. Elk persoon heeft een unieke mix aan talenten, maar je gebruikt ze niet per se allemaal. Talent komt pas tot z’n recht in de juiste omgeving of context en met het juiste gedrag dat bij dat talent past. 

Het kennen van je talent is cruciaal als je met plezier aan je bedrijf wilt werken. Want jouw bedrijf kan je op ontzettend veel manieren inrichten. En dus ook op een manier die aansluit bij wie jij bent en wat je goed kunt. 

Je kunt juist als ondernemer je eigen context creëren. Een context die past bij jouw talenten. Hier staan eigenlijk weinig ondernemers bij stil. We richten ons bedrijf in op een manier die het meest voor de hand ligt of zoals we kennen van collega ondernemers.

Waarschijnlijk heb je toen het ‘als vanzelf’ ging onbewust je talenten optimaal benut. Pas wanneer je níet je talenten inzet, ga je merken dat je iets mist. Veel klanten van mij hebben in het verleden een verandering ingezet die zakelijk slim was, maar niet passen bij hun persoonlijke talenten. En dan gaat de schoen wringen. Dan ga je op den duur vastlopen in het ondernemen. 

Talenten zijn dus het ene deel van vastlopen in het ondernemerschap. Het tweede deel is hoe je reageert op momenten dat het even niet ‘als vanzelf’ gaat. De momenten waarop je vastloopt. Of het nu een klein iets is, of een groot onderwerp waarop je niet verder komt. Dat maakt niet uit. Hoe je reageert maakt of je jezelf dieper ingraaft in die cirkel, of dat het je lukt eruit te stappen en weer een voorwaartse beweging maakt. 

 
 

HOE JIJ DENKT OP MOMENTEN VAN VASTLOPEN MAAKT HOE VAST JE KOMT TE ZITTEN

Er zijn 2 type mindsets. De actie mindset en de verhalen mindset. Ik leerde dit onderscheid van Jackie Reardon. Zij gaat ervan uit dat we in het leven een keuze hebben over hoe we de wereld en onszelf tegemoet treden. Ze beschrijft een levenspad dat je kunt bewandelen:

  • Kiezen we vanuit ‘verhaaldenken’: constant oordelend zowel over jezelf als de ander of een situatie, afgeleid, angstig, gehaast en ongeduldig? Een ander kenmerk van verhaaldenken is de constante ruis in je hoofd; willekeurige gedachten over het verleden en de toekomst, die niets bijdragen aan waar je je aandacht het liefst op wilt richten.

  • Of kiezen we te leven vanuit ‘actiedenken’: waarnemend zonder oordeel, je aandacht richten op het hier en nu, als je acties kwaliteit gevend, ontspannen en tegelijkertijd gefocust, kalm en aanwezig? Actiedenken is helder inzicht hebben in de kwaliteit van je gedachten, en je focussen op datgene waar je aandacht aan wilt geven.

Loop je vast, weet je niet wat te kiezen of te doen? Dan durf ik te wedden dat jij jezelf veel verhalen vertelt. Over hoe het was, over hoe het hoort te zijn, over hoe jij jezelf ziet, over wat je juist heel goed of juist helemaal niet goed hebt gedaan. 

Als jij je bewust bent van welk type gedachten je hebt, kan je ook de gedachten kiezen die je helpen vooruit te komen in plaats van vast te blijven zitten op je plek. Denk je op een moment waarop je stagneert over wat je kunt dóen, welke beweging je kunt maken, welke stappen je kunt zetten, dan haal jij jezelf uit de verhalencyclus en stap je over in de voorwaartse beweging. 

Stel jezelf in zo’n situatie de vraag: wat heb ik nú nodig om verder te komen? Wat kan ik dóen om dat te realiseren?

En dat dóen kan al zijn dat je juist afstand neemt van de keuze die je denkt te moeten maken. Of dat je even niet gaat werken, omdat het ontspanning is wat je op dat moment nodig hebt. Of dat je iemand belt om hulp te krijgen bij hetgeen je wakker houdt.

 
 

WAT IS EEN MANIER OM LOS TE KOMEN?

Vastlopen in het ondernemen is hét signaal dat je niet optimaal gebruik maakt van je talenten én het signaal dat je gedachten jou op de plek houden in plaats van verder brengen. 

Door bewust te zijn van wat je denkt, kan je kiezen andere gedachten voorrang te geven. In plaats van harder te werken, ga eens achterover leunen. In plaats van meer te doen, doe eens wat minder. In plaats van te versnellen, ga eens vertragen. Verander van beweging en je verandert van perspectief.

Hoe jij je voelt heeft direct invloed op wat je denkt. En wat je denkt heeft direct invloed op wat je doet. 

Dus als je vastloopt, als je het even niet meer weet, is het interessant om dit lijntje terug te volgen. Om jezelf de vraag te stellen ‘hoe voel ik mij eigenlijk?’. Zonder er per se iets aan te veranderen. Alleen eerst eens bewust te zijn. 

Waarschijnlijk ontdek je iets nieuws. En krijg je hierdoor ook inzicht in waarom je vastloopt.

Vaak ontdekken mijn klanten dat er angst, schaamte of onzekerheid achter hun keuzes zit. Als we namelijk vanuit die gevoelens keuzes maken, zijn het zelden keuzes die echt goed voor ons zijn. Zijn het zelden keuzes die bijdragen aan succes op de langere termijn. Nee. Keuzes die vanuit angst, schaamte of onzekerheid gemaakt worden, zijn vooral gericht om ver bij het gevoel dat eronder verborgen zit vandaan te gaan.

 
 

ANGST, SCHAAMTE OF ONZEKERHEID HOEFT JE NIET TE WEERHOUDEN OM VOORUIT TE GAAN

Ik hoor je bijna denken: maar moet ik dan iets met die angst of schaamte doen, vóordat ik verder kan? Nee. Wat mij betreft niet. Niet zolang het geen destructief patroon is dat je ook op andere momenten tegenkomt. Soms is het voldoende om je bewust te worden dat je schaamte of angst ervaart. Het is interessant om te kijken hoe je er dan mee om kunt gaan. En dat jij je er niet door hoeft te laten weerhouden. Hoe kan je, ondanks de angst, tóch een stap zetten? 

Vaak betekent dit dat je minder grote stappen zet. Dat je minder snel gaat. Maar het betekent óok dat áls je een stap zet, dit een stap is die goed voelt. Ondanks de angst. Ondanks onzekerheid. Want je merkt dat juist door wel te blijven bewegen, de impact van de angst afneemt. Je ontdekt dat je én angst kunt voelen én goede keuzes kunt maken. Je kunt je én onzeker voelen én nieuwe stappen zetten.

De kunst is om ondanks de angst, schaamte of onzekerheden keuzes te maken die goed voelen. Want het kan er beide zijn, je goed voelen en ook angst hebben. Als je er maar met de juiste aandacht bij bent. Waarneemt in plaats van oordeelt. Erkent in plaats van negeert.

 
 

ONDERNEMEN HOEFT NIET HARD WERKEN TE ZIJN, ECHT NIET

Misschien ervaar jij het soms wel zo. Ik snap het wel. Want dat is het ook als je het doet op een manier die niet past bij wie je bent. Maar het hoeft niet zo te zijn.

Het vergt moed om anders te kijken. Om de kaders die je (onbewust) voor jezelf hebt gesteld te gaan herwaarderen. Niet meer voor ‘waar’ aan te nemen wat je dacht dat ‘waar’ was. Het vergt lef om te zeggen ‘wat was, misschien is dat niet meer wat nu werkt’.

 
 

IN 6 VRAGEN VAN FRUSTRATIE NAAR FLOW

De manier om als ondernemer van frustratie naar flow te gaan ligt in het kiezen en werken vanuit je verlangen. Heb jij helder wat je verlangens zijn, dan lukt het je beter om te kiezen voor een manier van ondernemen die naadloos aansluit op wie je bent. Je gaat ondernemen op basis van jouw voorwaarden, helemaal afgestemd op wie jij bent en wat jij wilt bereiken. Je creëert hiermee een optimale voedingsbodem voor flow.

Als je hier voor het eerst bij stilstaat, kan het nogal een pittige opdracht zijn om anders te gaan kijken naar hoe je werkt. Laat staan dat je van hieruit zomaar keuzes kunt of durft te maken. Daarom heb ik een aantal vragen voor je die je helpen te ontdekken welk gevoel er schuilgaat achter jouw verlangen en hoe je dit verbindt met jouw bedrijf.

Hoe meer jij verbonden bent met jouw bedrijf, des te makkelijker én leuker wordt het ondernemen zelf.

In dit document tref je een eerste handreiking om te ontdekken hoe het voor jou werkt. In het eerste deel gaan we graven naar jouw diepste binnenste. Je ontdekt wie je wilt zijn, waar je naar verlangt en hoe jij je wilt voelen. Het kennen van je verlangens zorgt ervoor dat je andere keuzes kunt gaan maken. Keuzes voor meer flow. Daarom staan we in het tweede deel stil bij wat je kunt doen, wat je prioriteit wilt geven en hoe je bewust kunt blijven van de verlangens die je hebt.

Ready? Let's go en download de zes vragen…

 
 
 

WIL JE EERST IETS ANDERS LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Hoe twijfel je remt of juist versterkt in het maken van krachtige keuzes

Volgende
Volgende

Hoe intuïtie en strategie een ijzersterke combinatie zijn