Online quotes inspirerend?! Niet perse!

 
Heleen Moes - ondernemerscoach utrecht

Inspirerende quotes, je kent ze vast wel. Ze doen het zo lekker voor de likes. Te pas en te onpas worden ze online rondgeslingerd.

Zo verscheen onderstaande quote laatst op mijn scherm:

"Whatever you think the world is withholding from you,

you are withholding from the world."

~ Eckhart Tolle

Deze klinkt ‘alsof het niets is’. Zo even ‘tussen neus en lippen’ door. Máár…. lees ’m nog eens. En dan héél aandachtig. Ik vind dat er nogal wat staat. Ik kreeg er bijna een schuldgevoel van.

Nou, lekker dan. En ik had niet eens een slechte dag.

Maar stel nou, dat je dat wel hebt, dan heeft zo’n quote alleen maar een averechts effect. En kan het zelfs als een trap na voelen.

Alsof íedereen het door heeft, behalve jij.

 

Net alsof het zó simpel is, en jij door één zinnetje van gedoe naar geluk gaat. Zo werkt het natuurlijk niet. Een quote kan een fijne reminder zijn, maar als je diep in de put zit, kunnen ze ook gewoon hartstikke venijnig zijn.

 

Ik vind het belangrijk, dat je je daar bewust van bent. En dat het op de bodem van die put (ook halverwege trouwens) beter is, om niet te veel naar 'buiten' te kijken. Eerst je aandacht naar binnen. Ontdekken wat er speelt. Ontrafelen wat maakt, dat je in die put terecht kwam. En ik snap, dat je dat liever niet wilt. En daardoor drink je misschien nét iets te veel wijn. Alles om je weer goed te voelen. Of laat je je extra afmatten door je personal trainer. Alles voor een voldaan gevoel.

 

TE VOELEN WAT ER TE VOELEN VALT

Terwijl het in mijn ogen gaat om ‘te voelen wat er te voelen valt’. Daar ín die put. Dat akelige gevoel, diep van binnen. Wat is het? Wat duw je liever nog een keer weg, dan dat je het écht doorvoelt? Is het onmacht? Verdriet? Eenzaamheid of boosheid? Hoe eerder je het doorvoelt, des te eerder kom je er weer uit. Maar ja, zelden is je geleerd echt te voelen. Echt die bodem van de put te ervaren. Verdriet is ongemakkelijk. En dat lost niet op met een wijntje. Het verzacht wel. Eventjes. Net zoals die personal trainer je ook een kortstondig goed gevoel geeft.

GELEIDELIJK PROCES

Vaak beland je niet 'ineens' in de put: het is een geleidelijk proces. Alleen heb je dat proces niet gevoeld, niet ervaren. Of (nog) niet bewust genoeg. Kan ook. Je ziet dan pas achteraf wat er gaande was. Jezelf verder de put inpraten helpt daar niet bij. Je bewust zijn van het feit ‘het is even allemaal hartstikke sh*t’ wel.

En daarbij kun je de quotes, je personal trainer en de wijn het beste achterwege laten. Van je ‘in de put’-ervaring leer je. Of niet. Niet in één keer misschien. Soms heb je meerdere keren te stampen op de bodem van de put, om daarna pas te beseffen wat er gaande is. En dat is heel oké.

DUS STAMP MAAR EVEN GOED IN DIE PUT

Bries als een paard.
Doe waar je zin in hebt.
Oók als je toch nog een wijntje teveel neemt.
Het is jouw leven. Jouw tempo. Jouw ontwikkeling. Jouw put.

Maar geloof niet dat je met één zinnetje van gedoe naar geluk gaat. Daar zijn we als mens een veel te complex wezen voor.

En die complexiteit vind ik heerlijk om samen te ontrafelen. Want soms kom je er in je eentje simpelweg niet uit, hoe hard je ook je best doet. Met mijn scherpe blik en sensitieve aanpak help ik je om weer het licht te vinden.

Ben je klaar met de bodem van je put?

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Forceren brengt je verder van huis, ontspanning is wat je nodig hebt

Volgende
Volgende

Zakelijk succes, zonder plan?!