Time management? Energy management is wat je nodig hebt

 

Heb jij moeite met time management? Krijg je niet gedaan wat je wilt? En ben jij dan ook geneigd, om te denken aan nóg meer lijstjes, striktere afspraken met jezelf en meer klokkijken? Dan heb ik een andere blik voor je. Een duurzamere. Eentje die je verder brengt, zorgt voor meer rust en ontspanning in je lijf en waardoor je ook nog eens méér kunt doen, in minder tijd.

Ik verklap je direct wat het is, en neem je stap voor stap mee in een concreet voorbeeld. Niet je time managen, maar je energie onderzoeken. Zo maak je uiteindelijk betere keuzes. Voor de langere termijn. Ontrafel de momenten waar je niet doet wat je wilt doen, tot op de millimeter, en je ontdekt je ware lek. Jouw energielek. Want dat is superrelevant, om op een duurzame manier af te rekenen met ‘te weinig tijd’ of ‘te veel te doen’.

 

ONTRAFEL DE MOMENTEN WAAR JE NIET DOET WAT JE WILT DOEN

 

Zoals beloofd een voorbeeld:
Mijn klant kreeg op een dag nooit voor elkaar wat ze graag wilde. Waardoor haar weekplanning regelmatig in de soep liep. Ze had er stress van. Enerzijds omdat ze zichzelf op de kop zat (omdat ze niet deed wat ze moest doen). Anderzijds omdat ze niet de kwaliteit aan haar klanten leverde, die ze het liefst zou willen.

Als een kip zonder kop liep ze soms rond.

Deed van alles, maar vooral niets.
En weer een uur verprutst.

Tot we in een sessie stilstonden bij zo’n moment. Want: wat gebeurde er wél? Wat gebeurde er in dat uurtje? Wat stelde ze uit? En wat had ze liever willen doen? Wat maakte ze onnodig groter of moeilijker dan het was? Waar gingen haar gedachten heen, terwijl ze eigenlijk haar to-do lijst wilde afwerken?

We ontdekten dat ze zich zorgen maakte. Zorgen over geld. Over afspraken met klanten. Over de opdracht waarin ze iets had toegezegd, wat ze niet na kon komen. Ze zat klem. Het lukte haar niet, om soepel en snel te switchen van de ene naar de andere taak, want op de achtergrond draaide iets anders relevants mee. Naast het praktische, is er ook altijd het energetische. Waardoor niet alleen wát ze deed impact had op haar productiviteit, maar vooral ook hoe ze zich daarbij voelde.

WAT DRAAIT MEE IN JE SYSTEEM?

Wat zij deed - en wat ik vaker zie in dit soort situaties: ze ging nóg meer sturen op lijstjes. Met als gevolg: nóg meer spanning in haar lijf. Terwijl het in mijn ogen juist gaat om te zien waar de spanning zit. Ontdekken wat - op de achtergrond - meedraait in je systeem, wat ervoor zorgde dat ze het ene uur superproductief kon zijn en flow kon ervaren, maar een ander moment totaal gevloerd was.

Mijn klant dacht zelf aan beter time management. Logisch, toch? Dat is wat je veel als oplossing hoort, wanneer je productiviteit te wensen over laat. Maar time management is zelden het antwoord, om meer gedaan te krijgen. 

Energy management wel.

Waar gaat je aandacht naartoe?

Waar stroomt de energie naar toe?

Wat is je lek?

 

NIET MEER DIENEND PATROON

En hoe herkenbaar is dat energielek? Want vaak ontdekken we, wanneer we nog preciezer kijken, nog verder tot de millimeter afpellen, dat er een niet-meer-dienend patroon aanwezig is. In het geval van mijn klant, ging het over grenzen aangeven, over trouw zijn aan zichzelf, over gaan staan voor wie ze is en wat voor haar werkt.

Ze liet over zich heenlopen. Ze zei ja, terwijl haar lichaam duidelijk nee zei.

Ze gaf toe, terwijl ze het allerliefst de klant niet meer wilde. Het moeilijke gesprek ging ze uit de weg en ze nam álle verantwoordelijkheid op zich. Op een nog dieper level bleek er onbalans te zijn in het geven-en-nemen principe. Ze gaf zich ten volle voor het project, maar de opdrachtgever was moeilijk te bereiken, kwam deadlines niet na en gooide er met de pet na. Mijn klant ging er alleen maar harder haar best van doen en ging ver over haar grenzen heen. Om het maar goed te doen. Om maar niet te falen. Om de klant maar niet teleur te stellen.

IEMAND NIET TELEURSTELLEN

En precies, dat stukje ‘iemand niet teleurstellen’ bleek een vette eye opener. ‘Jak. Dat dit nu wéér opkomt’, verzuchtte ze. Ze dacht, met de therapieën die ze had gevolgd, dat ze allang het gedoe vanuit haar jeugd achter zich had gelaten. Want ze miste als kind een vader. Een vader, die op een gezonde manier zijn dochter vertelde, dat ze goed was, precies zoals ze was. Die zijn dochter het vertrouwen gaf, dat ze haar eigen weg mocht gaan. Dat ze het waard was om naar te luisteren.

‘Raak ik dit dan nooit kwijt?’


Misschien wel. Misschien niet.
De tijd zal het leren.
Wel wordt de groef steeds minder diep.

RUIMTE, TIJD EN LUCHT

Dus het feit dat mijn klant altijd in de stress liep qua werk, bleek als oorzaak een disbalans in de relatie met haar vader te hebben. Eerlijk, dan kan je nog zo hard je time willen managen, maar daarvan gaat de kwaliteit van je tijd echt niet omhoog. Wel helpt het om het onderzoek te starten. Het onderzoek naar waar, wat en wanneer je uit de pas loopt. Wanneer je gedrag naar buiten toe niet congruent is, met wat je van binnen voelt

 

We zijn vaak
wandelende
hoofden

 

Je lichaam geeft vaak al de signalen af, wat wel én wat niet kloppend is. Aan jou. Aan mij. Aan ons de uitnodiging om ons lichaam te betrekken bij onze keuzes.

 

En daarvoor heb je ruimte, tijd en lucht nodig. Om contact te maken met je lijf. Om te voelen. Om je bewust te zijn van wat er speelt. En die tijd gun je je vaak niet. Want je bent zo druk. We zijn vaak wandelende hoofden, terwijl elke investering in tijd, rust en ontspanning zich dik uitbetaald.

 

MINDER ‘FOUTE’ KEUZES’

Je lichaam voelen. Aanwezig kunnen zijn. Hier. Nu. Waar je bent. Met wat er nu speelt. Met heel je zijn. Het is je aandacht én tijd meer dan waard. Want je maakt veel minder ‘foute keuzes’. Omdat je je lichaam bewust ervaart en hierdoor de signalen van je energie goed kunt oppikken. Met als resultaat, dat je achteraf veel minder hoeft ‘te herstellen’.


DUURZAMERE AANPAK

Dus, waar kies jij vanaf nu voor? Nog steeds voor time management? Of ben je toe aan een duurzamere aanpak? Wil je op een diepere laag ontdekken? Meer inzicht in jouw energy management? Je bent van harte welkom om te onderzoeken wat het bij jou is, dat zorgt voor stagnatie in jouw stroom.

 
 
 

WIL JE NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Een ander perspectief op work-life balance

Volgende
Volgende

In 6 vragen van frustratie naar flow als ondernemer - inclusief verhelderende downloads