Een ander perspectief op work-life balance

 

Misschien ken je het wel…

… te druk om te rusten.
… te veel werk om te ontspannen. 

Al een tijdje mijmer ik op de term work-life balance. Wat mij opvalt, is dat de bedenker van dit concept werk voor het leven plaatste.

Regelmatig kloppen ondernemers bij me aan met als wens, een betere work-life balance. Het zijn ondernemers die het werk amper naast zich neer kunnen leggen. Als ze thuis zijn, zijn ze nog met hun gedachten bij het werk. Of ze voelen een zeer sterke druk om in de avonduren door te werken, om het werk af te maken, klanten tevreden te stellen of voor zichzelf het gevoel te krijgen er echt álles aan te doen om de onderneming tot een succes te maken.

Misschien doe jij hetzelfde? En wil jij ook graag je werk op je werk laten, maar word je elke keer overvallen door klanten, opdrachtgevers óf fantastische ideeën, die voor je gevoel NU uitgewerkt moeten worden.

Misschien zie je wel dat je dit niet langdurig vol kunt houden. Misschien heb je al meerdere dingen geprobeerd, maar blijft het keer op keer terugkomen. 

 

WAT MAAKT DAT JE NIET KUNT SCHAKELEN TUSSEN WERK EN THUIS?

 

Hoewel je denkt dat het gaat over een work-life balance, gaat het misschien eerder over jouw dynamiek tussen inspanning en ontspanning.

Een vitaal lichaam kan schakelen tussen inspanning en ontspanning.

Wat maakt, dat je niet kunt schakelen tussen werk en thuis? Wat maakt, dat je niet bij het avondeten vol aandacht naar je kinderen kunt luisteren? Wat speelt er onbewust op de achtergrond mee, waardoor je het idee hebt, dat je klant écht niet later een reactie kan krijgen?

Welke overtuigingen spelen een rol? Welke dynamieken zijn verbonden aan afspraken maken? Aan rust nemen? Aan ruimte maken voor jezelf? Hoe sta je in relatie tot je werk? In relatie tot je klanten? Je collega’s?

LIJKT HET JE TE OVERKOMEN?

Leef je op een adrenaline rush? Of is het een vitale kracht die je ervaart? Maak je dagelijks bewuste keuzes, voel je de regie over wat wel en wat - nog even - niet te doen? Lukt het je te kiezen wat goed is voor jou, op lange termijn? 

Of lijkt het je toch vaak te overkomen?

Wat veel naar voren komt in mijn sessies, is dat deze ondernemers voorbeelden hebben gehad van ouders die ook ‘altijd aan het werk waren’. Ouders die niet konden rusten. Vaak een vader, die altijd van huis was om geld te verdienen voor het gezin. Een moeder, die thuis haar benen uit haar lijf liep om te zorgen voor de kinderen, en ook nog haar man steunde, door bijvoorbeeld de administratie van het bedrijf te doen.

Onbewust zijn we veel meer met onze ouders verbonden dan we doorhebben. En het voorbeeld dat we hebben gehad, dragen we met ons mee. Als ontspanning vinden je niet geleerd is, dan heb je het zelf op volwassen leeftijd te leren.

 

WAT SPEELT ER, WAARDOOR HET NU NOG NIET LUKT?

Lukt het je niet dit tij te keren vanuit je bewuste handelen, dan heb je een laagje dieper te kijken, naar wat onbewust verbonden is met ‘hard werken’ en ‘alles voor de zaak’. Dus niet je schouders ophalen ‘zo ben ik nu eenmaal’, maar nieuwsgierig worden naar ‘wat speelt er, waardoor het nu nog niet lukt?’.

En, nog een stapje verder terug: hoogstwaarschijnlijk hebben jouw ouders ook niet het voorbeeld gehad van ouders, die op een ontspannen manier konden schakelen tussen werk en vrije tijd.

‘Ik ben net als mijn vader, altijd aan het werk’, verzuchtte een ondernemer eens in een sessie. Ondanks de afspraken die hij met zichzelf, zijn secretaresse én zijn vrouw maakte, glipte er altijd weer iets tussendoor. Alsof er een vloek op zijn verlangen zat om meer te kunnen ontspannen. Altijd leek er nog iets anders invloed te hebben op zijn gedrag. Hij baalde er vreselijk van, maar kon het tij alleen niet keren.

 

Waar is de bron
van dezedynamiek
geworteld?

 

We keken samen hoe de dynamiek in elkaar steekt. Wat gebeurt er, wanneer, in welke vorm? En we ontrafelden zijn familiegeschiedenis, om te ontdekken waar de bron van deze dynamiek geworteld was. Niet om de vinger te wijzen naar iets of iemand anders, niet vanuit schuld en onschuld. Maar om tot de wortel toe de dynamiek te bevrijden, zodat deze klant een echt fundamentele andere beweging kon maken.

 

Door het inzicht in zijn familiesysteem, kon zijn gedrag in perspectief geplaatst worden. Kon gezien worden waar het óóit een goede oplossing voor was, waarom het voor zijn vaders vader een manier was om te overleven, maar dat het nu, in het leven van deze ondernemer, geen enkel nut meer had.

Ontrafelen. Herkennen. Erkennen. Vrij maken. 


Het maakt ruimte. Ruimte voor nieuwe bewegingen. Om te experimenteren. Niet: vanaf nu doe ik het nooit meer. Maar wel: ik ga het nieuwe leren steeds meer toe te passen.

VRIJ SNEL SUBTIELE VERANDERINGEN

De meeste ondernemers die zo’n ontrafeling van een intense dynamiek beleven, merken vrij snel subtiele veranderingen. Minder gespannen schouders. Minder snel geïrriteerd. Minder onrust in het lijf. Hun lontje is niet meer zo kort. Ze ontdekken dat de spanning veel meer impact had, dan ze door hadden. Vaak is zo’n fundamentele, diepgaande dynamiek er eentje die onbewust op veel meer fronten impact heeft.


Herken je de langdurige struggle in je werk-privébalans? Kies dan voor ondernemerscoaching, en realiseer een diepgaande en duurzame verandering.

 
 
 
 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Volgende
Volgende

Time management? Energy management is wat je nodig hebt