In 6 vragen van frustratie naar flow als ondernemer - inclusief verhelderende downloads

 
Heleen-Moes-ondernemerscoach-frustratie-flow.png

Ken je die ‘momenten van flow’? Momenten waarop de tijd lijkt stil te staan, dat je onuitputtelijk door kunt werken, je vergeet te lunchen, je zo opgaat in je werk dat het lijkt alsof de rest van de wereld er niet meer is? 

Dat zijn de momenten waarop jij werkt vanuit je verlangen. Vaak ben je je niet bewust welk verlangen hier achter schuil gaat. En achter elk verlangen zit een gevoel. Hoe wil jij je voelen? Deze kan je specifieker maken, door gericht te vragen naar ‘hoe wil ik mij voelen in contact met klanten, op een netwerkevent, als ondernemer, als leider van een groot project?’

Hoewel we geneigd zijn te denken dat het bereiken van het doel je vervulling geeft, is eigenlijk het vervullen van je verlangen dat eronder ligt wat je werkelijk energie geeft. 

Het is niet de groei van aantal klanten, het is niet de omzet target die jij jezelf stelt, het is het gevoel dat het je geeft als je dat bereikt hebt.

 

HOE WIL JIJ JE VOELEN?

 

De andere kant van flow is frustratie. De momenten waarop het allemaal tegen je lijkt te werken. Je voelt je onzeker en baalt ervan dat er weinig uit je handen komt. Je twijfelt veel, aan jezelf, je bedrijf en aan je capaciteiten als ondernemer. Die momenten van frustratie kunnen je makkelijk in een vicieuze cirkel brengen, waardoor je uiteindelijk vastloopt met je bedrijf. Het ondernemen valt je dan zwaar.

Regelmatig kloppen ondernemers bij me aan met als wens, een betere work-life balance. Het zijn ondernemers die het werk amper naast zich neer kunnen leggen. Als ze thuis zijn, zijn ze nog met hun gedachten bij het werk. Of ze voelen een zeer sterke druk om in de avonduren door te werken, om het werk af te maken, klanten tevreden te stellen of voor zichzelf het gevoel te krijgen er echt álles aan te doen om de onderneming tot een succes te maken.

Misschien doe jij hetzelfde? En wil jij ook graag je werk op je werk laten, maar word je elke keer overvallen door klanten, opdrachtgevers óf fantastische ideeën, die voor je gevoel NU uitgewerkt moeten worden.

Misschien zie je wel dat je dit niet langdurig vol kunt houden. Misschien heb je al meerdere dingen geprobeerd, maar blijft het keer op keer terugkomen. 

VAN FRUSTRATIE NAAR FLOW

De manier om van frustratie naar flow te gaan ligt in het kiezen vanuit je verlangen. 

Heb jij helder wat je verlangens zijn dan lukt het je beter om te kiezen voor een manier van ondernemen die naadloos aansluit op wie je bent. Je gaat ondernemen op basis van jouw voorwaarden, helemaal afgestemd op wie jij bent en wat jij wilt bereiken. Je creëert hiermee een optimale voedingsbodem voor flow.

Als je hier voor het eerst bij stilstaat, kan het nogal een pittige opdracht zijn om anders te gaan kijken naar hoe je werkt. Laat staan dat je van hieruit zomaar keuzes kunt of durft te maken. Daarom heb ik een aantal vragen voor je die je helpen te ontdekken welk gevoel er schuilgaat achter jouw verlangen en hoe je dit verbindt met jouw bedrijf.

Hoe meer jij verbonden bent met jouw bedrijf, des te makkelijker én leuker wordt het ondernemen zelf


In onderstaande twee downloads tref je een eerste handreiking om te ontdekken hoe het voor jou werkt. In het eerste deel gaan we graven naar jouw diepste binnenste. Je ontdekt wie je wilt zijn, waar je naar verlangt en hoe jij je wilt voelen. 

Het kennen van je verlangens zorgt ervoor dat je andere keuzes kunt gaan maken. Keuzes voor meer flow. Daarom staan we in het tweede deel stil bij wat je kunt doen, wat je prioriteit wilt geven en hoe je bewust kunt blijven van de verlangens die je hebt. 

 

WEES AARDIG EN OPEN

In Deel 1 neem ik je stap voor stap mee langs een aantal vragen om tot heldere inzichten te komen. Neem hiervoor de tijd, want dit zijn niet alledaagse vragen.

Wees dus een beetje aardig voor jezelf als je de antwoorden niet zomaar vindt. Dat is niet erg, stom vreemd of raar. Het is eigenlijk heel logisch als je deze vragen voor het eerst aan jezelf stelt, dat de antwoorden er niet zomaar uitrollen.

Ontdek wanneer je kritische kabouter op je schouder landt en je vertelt wat wel en niet goed is. Wat wel en niet kan. Groet de kabouter, maar laat je niet meeslepen in de verhalen die hij vertelt. Die kabouter is waarschijnlijk de reden dat de frustratie is ontstaan. Merk je'm op, plaats dan je inner cheerleader op je andere schouder. Vraag je cheerleader je aan te moedigen op momenten dat je het moeilijk vindt. Die zullen er hoogstwaarschijnlijk ook zijn. Dan is een cheerleader fijner als partner-in-crime dan een kritische kabouter.

Wees ook open naar jezelf. Gun jezelf je eigen waarheid. Soms is het confronterend om te ontdekken wat je het allerliefste wilt. Schuif het niet aan de kant, maar blijf serieus en nieuwsgierig naar je eigen waarheid. Jij kiest uiteindelijk wat je er mee doet.

Ready? Let’s go!

 
 

KLAAR MET DEEL 1?

Top! Je bent je diepste binnenste in gedoken. Je hebt ontdekt wie je wilt zijn. En welke verlangens en gevoelens jij wenst. Je bent je bewust geworden van dingen die je voorheen wellicht nog niet zag. Je hebt jezelf misschien wel verrast met je eigen antwoorden.

Het is belangrijk om jezelf dit te blijven herinneren. Maar al te snel verliezen we in de waan van de dag uit het oog waar het werkelijk om draait.

Om je nog een stap verder te helpen, is het tweede deel ingericht op doen. Want wat kan jij DOEN om je op een bepaalde manier te VOELEN?

Voor je daar in duikt adviseer ik je een pauze. Neem een moment rust of vervolg deze oefeningen op een andere dag. Nadenken over DOEN vergt een andere aandacht dan denken over VOELEN.

 

Neem een pauze tussen deel 1 en deel 2, zodat je even vrij komt en met een nieuwe open houding
deel 2 kunt doen.

 
 


VERDER MET DEEL 2

En? Heb je echt jezelf een pauze gegund? Ik hoop het van harte, want dat komt de kwaliteit van het volgende deel heel erg ten goede.

Je hebt in deel 1 de vragen beantwoord over jouw verlangen, over hoe jij je wilt voelen in verschillende rollen en situaties.

Om je zo te kunnen voelen, om te werken aan je verlangen, zal je specifieke dingen moeten DOEN. Je zal specifieke KEUZES moeten maken die bijdragen aan hoe jij je wilt VOELEN.

Door hier bewust bij stil te staan, lukt het je in de 'waan van de dag' de juiste dingen te doen. Word je nu daarom bewust van wat je kunt DOEN en grijp hier naar terug op de momenten dat je veel stress en frustratie ervaart.

Soms kom je in de dagelijkse gang van zaken in de knel, waardoor er geen ruimte is om te vertragen of stil te staan bij wat belangrijk voor je is. Door juist buiten de 'waan van de dag' hier wel de tijd voor te nemen, maak je betere keuzes op het moment waarop het er toe doet.

Geef jezelf de tijd om bij de volgende vragen stil te staan. Ontdek wat jij kunt DOEN om te werken vanuit je VERLANGEN en je goed te VOELEN bij datgene dat je DOET.

Mooie inzichten gewenst in deel 2!


BEN JIJ ER KLAAR VOOR?

Je hebt nu deel 1 en deel 2 afgerond. Je hebt helder gekregen waar je naar verlangt en ook wat je kunt doen om werkelijk anders te kiezen. Ik gun het je van harte dat je gaat én blijft kiezen vanuit jouw persoonlijk verlangen. Het zal aan het begin misschien een beetje wennen zijn. Want je hoofd wil slimme dingen doen. En tot nu toe was 'slim' waarschijnlijk iets dat niet direct gekoppeld was met jouw gevoel. Na vandaag is dat hopelijk anders. In ieder geval heb je een eerste stap daartoe kunnen zetten.

Mocht je merken dat het in de praktijk toch tegenvalt, plan dan gerust een kennismaking met mij in. Misschien ontdek je dat de keuzes die je graag wilt maken, nogal wat complex zijn of dat je twijfelt over hóe je precies je verlangens kunt blijven volgen.

Ik help je graag je verlangens te vinden, te vertrouwen, te volgen en te versterken. Kiezen vanuit verlangen levert je namelijk niet alleen een fijnere vorm van ondernemen op, het draagt ook wezenlijk bij aan de groei van jouw bedrijf.

 

TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Time management? Energy management is wat je nodig hebt

Volgende
Volgende

Forceren brengt je verder van huis, ontspanning is wat je nodig hebt