Wat bescherm je door (nog) niet te kiezen?

 

Alle seinen kunnen op groen staan voor een keuze die je wilt maken én toch kan je door iets tegen gehouden worden. Toch kan het gebeuren dat je niet doorzet in de keuze, al is die nog zo crystal clear.

Vorige week voerde ik in mijn praktijk meerdere gesprekken met ondernemers en ze hadden iets gemeen. ‘In theorie’ pasten alle puzzelstukjes. Dat wat ze lange tijd wilden, was ineens mogelijk. Het klopte. Het plaatje. 

Alle seinen op groen. 

En toch, - van binnen - bleef er iets knagen. De keuze kon nog niet gemaakt worden. De knoop nog niet doorgehakt. Er speelde nog iets, maar wat?

Daarom vroeg ik:

Wat bescherm je door niet te kiezen?’

Verschillende antwoorden volgden. De rode draad was, dat er privé iets ‘overwonnen’ was, recent of al langer geleden. Relaties die eindelijk in rustig vaarwater waren. Kinderen die het goed hadden na een scheiding. En met daadwerkelijk kiezen voor het nieuwe, kwam onbewust het gevoel, dat precies dát opnieuw ‘bevochten’ moest worden.

Door je bewust te worden van wat onbewust meespeelt, zie je waar je aandacht naartoe mag. Níet om direct je wensen bij te stellen, maar om deze onbewuste - én belangrijke - dingen ook mee te nemen in je overweging.


Stel dat het ene het andere niet uitsluit, wat is er dan nodig?

Bij de één was er direct een stroomversnelling vanuit vertrouwen. ‘Als het financieel flink minder wordt, dan red ik me ook wel weer, zo is het altijd gegaan.’ En bij een ander werd ineens helder aan welke ‘voorwaarde’ voldaan moest worden. De missing link bij het realiseren van deze nieuwe stap, was de behoefte aan vrije speelruimte, om ten volle een samenwerking aan te kunnen gaan. 

En zo werd niet alleen zichtbaar wat belangrijk was, maar werd in no time ook direct duidelijk hoe hiermee om te gaan. 

Geef jezelf wat ruimte

Sta je op een punt, waarbij je even niet meer weet waarom je niet ‘gewoon’ doorpakt? Geef jezelf dan wat ruimte, zo ontdek je wat er onbewust speelt. Bevraag jezelf op wat je wilt behouden. Op wat belangrijk voor je is en geef jezelf tijd om te ontdekken hoe je én het nieuwe én je inzicht in het huidige mee kunt nemen. Misschien kom je er dan wel achter dat de ‘bedreiging’ niet meer is dan een aandachtspunt. En verdwijnt hierdoor de drempel die voor jouw nieuwe stap ligt.

Ik wens je mooie nieuwe stappen toe!

 
 
 

WIL JE NOG EVEN MEER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Yoga Nidra is een shortcut naar diepe ontspanning voor ondernemers

Volgende
Volgende

Durf jij ten volle te kiezen voor je verlangen?