Yoga Nidra is een shortcut naar diepe ontspanning voor ondernemers

 

Ken je het gevoel van altijd ‘aan’ staan? Vind je het moeilijk je werk naast je neer te leggen en met je volle aandacht ‘s avonds te eten met je gezin of bij die volleybalwedstrijd van je dochter te kijken? Of voel je je vaak gehaast, ervaar je druk om goed te presteren of ben je bang om fouten te maken? Dan heb ik iets gaafs voor je.

In dit artikel deel ik een super eenvoudige tool met je die echt het leven van vele andere ondernemers al heeft verbeterd. Ik vertel je eerst hoe ons systeem werkt als het aankomt op stress, spanning en ontspanning, zodat je gaat begrijpen hoe die tool werkt.

Daarna deel ik met je wat die tool precies is en in het laatste gedeelte beschrijf ik hoe het juist voor drukbezette ondernemers een ultieme uitkomst is om in korte tijd diepe ontspanning te bereiken en daardoor beter te kunnen presteren. En natuurlijk vind je hier ook alle tips & tricks om een vliegende start te maken. Are you in?! Here we go!

Voor goede leesbaarheid en handig te navigeren door dit artikel heb ik een inhoudsopgave voor je gemaakt:

 

NIETS ANDERS DAN LIGGEN EN LUISTEREN

 
 

ONTSPANNING VOOR BETERE KEUZES

Je maakt de beste keuzes als jij je ontspannen voelt. Daar kan niemand onderuit. Toch is ontspanning niet vanzelfsprekend op het moment dat je in de waan van de dag veel keuzes moet maken. Of dat je op het punt staat om zakelijke veranderingen door te voeren, die veel impact hebben op je bedrijf, je medewerkers en/of je eigen rol als ondernemer. Dan is ontspanning vaak niet in een oogwenk gerealiseerd. En hier komt Yoga Nidra om de hoek kijken.

Yoga Nidra is een shortcut naar diepe ontspanning. En hiermee doe ik direct Yoga Nidra hartstikke te kort want het is zoveel meer dan alleen je laten ontspannen, maar dit is wel echt het fantastische effect dat Yoga Nidra heeft. En nee, rustig maar. Het gaat niet over moeilijke houdingen op een yoga mat. Juist niet. Het is een vorm van geleide meditatie.

Yoga Nidra laat je ontspannen zo diep als je diepste slaap. Door gewoon te liggen en te luisteren naar een meditatie. That’s it. Je weet dat die diepe slaap nodig is om je systeem te laten herstellen. Je verwerkt in je slaap de dag die is geweest en maakt je (onbewust) klaar voor een volgende.

Klinkt eigenlijk ‘too good to be true’, right?! Daarom heb ik een training gevolgd bij House of Deeprelax om zelf te leren hoe Yoga Nidra in elkaar zit en waarom het zo goed werkt. Inmiddels gebruik ik dagelijks Yoga Nidra. En helemaal nu (febr’22). Ik heb een hernia waardoor slapen überhaupt slecht gaat vanwege de pijn. De lange sessies zijn een geschenk om toch tot rust te komen en zodoende overdag goed te kunnen functioneren.

Als je meer weet over ons stresssysteem, zal je ook begrijpen waarom Yoga Nidra goed werkt. Daarom leg ik er eerst meer over uit, voor we in de wereld van Yoga Nidra duiken.

 
 

HOE WERKT JE STRESSSYSTEEM?

We gaan terug naar de oertijd. Als holbewoner leefde je in een gevaarlijke wereld. Kwam je een wild dier tegen in het bos, dan had je twee opties: vechten of vluchten.

Voor beide acties maakt het sympathisch zenuwstelsel het lichaam klaar. Een aantal automatische processen volgt elkaar snel op: je hartslag gaat omhoog, je ademhaling versnelt zich, je bloed stroomt naar je spieren…… je bent klaar voor (fysieke) actie!

Je bent klaar om te vechten of te vluchten. Dat is ons primitieve, dierlijke overlevingsmechanisme.

 

Je lichaam heeft twee zenuwstelsels, namelijk:

  • het centrale zenuwstelsel dat onder invloed van onze wil staat. Hiermee kun je, bijvoorbeeld, je spieren aansturen; bewegen.

  • het autonome zenuwstelsel dat niet onder invloed van onze wil staat, we kunnen dit slechts indirect beïnvloeden.

Het autonome zenuwstelsel (autonoom=zelfstandig, onwillekeurig) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken (regelsystemen) met elk een tegengestelde werking:

 

Je lichaam
heeft twee zenuwstelsels

De sympathicus (het gaspedaal van je lichaam) is de tak die ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren.

De stof die hierbij hoort, is adrenaline en het sleutelwoord is: ACTIE In deze fase stijgt je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid. In deze stand verbruikt je lichaam energie.

 

De parasympathicus (het rempedaal en de rempedaal van je lichaam) is de tegenspeler van de sympathicus, en is verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als de parasympathicus actief is, daalt je hartslag, daalt je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor regeneratie, lichamelijke ontspanning, reparatie processen. Het sleutelwoord voor de parasympaticus is: HERSTEL

 
 

BALANS TUSSEN GAS- EN REMPEDAAL ALS TEKEN VAN GEZONDHEID

Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen de sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust.

Je kunt het autonome zenuwstelsel voorstellen als een balans of een wip: wanneer het ene gedeelte actiever wordt, wordt het andere gedeelte minder actief. Deze balans zorgt ervoor dat wij ons voortdurend kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving. Ons "gaspedaal" en ons "rempedaal" moeten goed op elkaar afgestemd zijn en beide moeten even sterk zijn om elkaar in evenwicht te houden.

Om de balans te bewaren is het nodig om de sympathicus alleen dan te laten werken als het nodig is, in levensbedreigende situaties of in situaties waar extra lichamelijke of mentale inspanning wordt gevergd. En om de sympathicus vervolgens zo snel mogelijk weer uit te schakelen en de parasympaticus te laten domineren, zodat je lichaam kan herstellen.

 
 

VERSTORING VAN DE BALANS DOOR OVERMATIGE STRESS

Onze moderne tijd is enorm veeleisend: we hebben het razend druk, alles moet snel en dus hebben we ook veelvuldig te maken met stress.

Op stress reageren we hetzelfde als de holbewoner en hierdoor wordt er steeds een beroep gedaan op ons "gaspedaal". Dit "gaspedaal" wordt ongemerkt steeds een klein beetje verder ingetrapt.

Deze overmatige activiteit van het sympathische zenuwstelsel, veroorzaakt op termijn een verstoring van de balans tussen het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel. 

Het gevolg van langdurige stress is dat de sympathicus te vaak en te lang wordt ingeschakeld (onbewust) en dat je  hem niet weer kunt uitschakelen. Tegelijkertijd is de parasympaticus vaak uitgeschakeld en biedt onvoldoende tegenwicht. Door deze disbalans raakt je stresssysteem overbelast en ontstaan er stressklachten.

Je lichaam kan niet voortdurend in een verhoogde staat van paraatheid zijn. Als dit te lang aanhoudt, raakt de balans van het autonome zenuwstelsel blijvend verstoord en is er sprake van chronische stress.

Daardoor kan de energieregeling in het lichaam verstoord raken. Soms is de sympathicus te actief (dat kan zich o.a. manifesteren in een onrustig, nerveus of opgejaagd gevoel). Door langdurige en grote activiteit raakt deze zenuw uitgeput, wat zichtbaar en meetbaar is bij mensen, die langdurig gestrest of overtraind zijn.

Soms is de sympathicus juist onderactief (dat uit zich bijvoorbeeld in een uitgeput gevoel na lichte inspanning, veel slapen en moe wakker worden).

 
 

Een rood stoplicht of een te laat ingeleverd zakelijk voorstel zijn geen levensbedreigende situaties. Helaas ervaren veel mensen dit wel zo als hun stress systeem niet meer optimaal werkt. We hebben net zoveel inspanning als ontspanning nodig. Toch is dit bij de meeste mensen helaas niet in balans. 

Door de beoefening van Yoga Nidra word je je steeds bewuster van alle processen in je hoofd, zodat je dit steeds vaker objectief kunt beoordelen.

 
 

Tijd voor korte stuk reflectie. Herken jij je eigen stress? Hierbij een aantal vragen die je helpen te ontdekken of stress voor jou een topic is.

  • Ben jij je bewust van hoe jij je voelt?

  • Hoe vaak voel jij je onrust, nerveus of opgejaagd?

  • Hoe gemakkelijk schakel je dan naar een ontspannen houding?

  • Hoe lang slepen gedachten of gevoelens nog achter je aan, terwijl de situatie allang achter de rug is?

  • Pieker je veel? Kom je moeilijk in slaap? Slaap je slecht door?

  • Als je bij deze vragen stilstaan, wat komt er in je op?

  • Zijn er tekenen van stress aanwezig?

Laten we eens ontdekken hoe Yoga Nidra werkt op je stresssysteem…

 
 

WELK EFFECT HEEFT YOGA NIDRA OP JE STRESSSYSTEEM?

Tijdens (lange) Yoga Nidra sessies breng je je mind tot een staat die je ook ervaart als je in een diepe slaap bent. Diepe slaap zorgt voor het natuurlijk herstellend vermogen van je lichaam. Je verwerkt oa de stress en het gedoe dat gedurende de dag in je systeem is gekomen. Dat kan het kleine zijn, de frustratie van de verkeerde rij in de supermarkt en de haast (=stress) die je op dat moment hebt om op tijd bij de voetbaltraining van je kind te komen.

Diepe slaap zorgt voor opschoning van je systeem, zodat je daarna weer met een schone (en dus ontspannen) lei kunt beginnen aan de dag.

Door Yoga Nidra te ‘beoefenen’ hoef je niet afhankelijk te zijn van goede nachtrust, maar kun je hetzelfde effect ‘op afroep’ bereiken. De lange sessies dragen bij om niet alleen je dagdagelijkse situaties op te schonen, maar ook je dieper gelegen trauma’s en gedragspatronen die onbewust impact hebben op je houding van vandaag de dag.

 
 

‘The body keeps the score.

Je lichaam onthoud wat onze mind allang ‘vergeten’ is. Die 95% subconscious mind zit bomvol historie dat invloed heeft op ons dagelijks functioneren.’

— DR GABOR MATÉ

 
 

Het mooie van Yoga Nidra is dat je helemaal niet hoeft te weten waardoor stress zich opgehoopt heeft en/of waardoor ontspannen zo moeilijk is. De meeste therapieën, coachings etc gaan via de mind. Je hebt uitdrukking te geven, woorden te vinden, om er mee aan de slag te gaan. Maar veel van wat invloed heeft gaat dus buiten de mind om en is het super zinvol om je ook direct te richten op je lichaam.

Met Yoga Nidra kan je dus rechtstreeks werken aan meer ontspanning, zonder er iets voor te hoeven doen. Want Yoga Nidra gaat over de kunst van non-doing.

 
 

HOE ‘DOE’ JE YOGA NIDRA?

Eigenlijk doe je niets. Niets anders dan liggen en luisteren. In yoga is er een houding die Shavasana heet. Je ligt op je rug met je armen langs je zij en je handpalmen naar boven. Je ogen heb je gesloten. That’s it. Dit is de houding voor Yoga Nidra. Moeilijker wordt het niet. Je zou het ook zittend op een stoel kunnen doen, bijvoorbeeld de kortere sessies.

Speel de sessie af op bv je telefoon en gebruik oordopjes of een (noise cancelling) headset om het geluid zo direct mogelijk tot je te nemen. Hiermee sluit je afleidende geluiden van buiten het meeste af.

Lig en luister. Laat je meevoeren. Soms val je (bij lange sessies) in slaap. Soms niet. Soms volg je de hele sessie alles, soms raak je de draad kwijt en ben je je helemaal niet bewust van wat er gezegd wordt. Het maakt niet heel veel uit. Zodra je er namelijk druk over gaat maken, is je mind aan zet. En dat is niet nodig. Want wat er gedeeld wordt, komt toch wel ‘binnen’. Alleen niet alles via je bewuste mind. Controlemodus uit. Laat je meevoeren en probeer er niets van te vinden. Oftewel, je oordelen lekker op je nachtkastje laten liggen. Beter nog, überhaupt in de prullenbak gooien.

 
 

HOE WIJKT YOGA NIDRA AF VAN ANDERE VORMEN VAN MEDITATIE?

Yoga Nidra is een vorm van meditatie, maar het effect is veel dieper dan de gangbare meditatievormen.

De meest voorkomende vorm van meditatie is dat je in een wakkere staat bent, met alle afleidingen van de geest. Je doet de meditatie met het richten van je aandacht. Je beoefent concentratie en loslaten. Aandachtstraining, noem ik het ook wel. De gedachten en beelden van de dromen-staat beginnen naar de oppervlakte te komen, ook al ben je nog steeds wakker. Geleidelijk vervangen de afleidingen, word je heel aandachtig en heb je een aardige meditatie. Je bent diep ontspannen en nog steeds in de wakende staat van bewustzijn. Wat de aard van meditatie is. 

Yoga Nidra is anders. Stel je voor dat je op enig moment een bijzonder fijne leegte ervaart, net als in de staat vóórdat je ‘s avonds in een heel diepe slaap valt. Maar deze keer val je helemaal DOOR de staat van dromen, en kom je tot rust in de toestand van diepe slaap, terwijl je, paradoxaal genoeg, bewust en alert blijft. Dan bevind je je in de staat van bewuste diepe slaap (terwijl je wakker bent). Deze toestand is de toestand van Yoga Nidra. Yoga Nidra verwijst naar de staat van bewustzijn, niet alleen naar de tools om daar te komen. 

Slaap zorgt ervoor dat we alle ervaringen en indrukken even loslaten, zodat ons lichaam kan herstellen. Het zorgt er helaas niet voor dat wij ontwaken in onze pure staat. Dat is alleen bereikbaar met meditatie, omdat je dan heel bewust die ruimte opzoekt. En Yoga Nidra is een diepe vorm van meditatie.

 
 

HET ENE DEEL VAN DE IMPACT: HERSENGOLVEN

Ons brein produceert gedurende de hele dag hersengolven, ook wel "brain waves" genoemd. Dit is de elektrische activiteit van ons brein en stelt onze hersencellen in staat met elkaar te communiceren en zo informatie door te geven. Yoga Nidra sessies zijn opgebouwd uit specifieke frequenties die direct impact hebben op je brein en je ‘staat van zijn’.

Door te werken met verschillende fases en technieken in de Yoga Nidra neemt de hersenactiviteit steeds verder af. Hoe minder hersenactiviteit, hoe meer je 'jezelf uit de weg' kunt gaan. Met Yoga Nidra lukt het je (onbewuste) blokkades te ontkrachten. Des te minder blokkades in je lichaam, des te meer flow je gaat ervaren.

Onze stemming en de omgeving waarin we ons bevinden zijn bepalend voor de intensiteit van deze hersengolven. Hersengolven zijn te meten via een EEG. Een

EEG is eigenlijk het zichtbaar maken van de hersenactiviteit op een monitor d.m.v. sensoren op het hoofd. Zo kennen we nu Alpha-, Beta-, Theta-, Delta- en Gamma-hersengolven die een compleet spectrum beslaan van 0-42 Hz.

Deze hersengolven hebben ieder hun eigen trillingsintensiteit en drukken we uit in Hz of wel trillingen per seconde.

Gamma golven 40-42 Hz : zeer waakzaam en gefocust

De hersengolven met een frequentie vanaf 40 Hz produceert ons brein wanneer we in een hoge staat van bewustzijn verkeren en zeer alert zijn. Dit gebeurt wanneer we een topprestatie moeten neerzetten. We kunnen op dat moment gemakkelijk alle informatie uit onze omgeving opnemen en verwerken om snel beslissingen te nemen.

Beta golven 14-40 Hz: alert en waakzaam

Beta-golven noemen we de golven die geproduceerd worden tussen 14-40 Hz.

Over het algemeen produceren we Beta- golven wanneer we onze aandacht extern gericht hebben. We zijn op dat moment dus totaal niet met onszelf bezig maar met onze buitenwereld.

Wanneer we stress en spanning ervaren is er een grote mate van hoge (snelle) Beta-activiteit terwijl er weinig andere hersengolven actief zijn. Bij een goede verhouding van Beta-golven met andere hersengolven kun je enorm succesvol zijn. Je kunt dan een taak helder en gefocust uitvoeren zonder snel fouten te maken doordat je de aandacht verliest. Je kunt op dat moment ook goed logisch nadenken, redeneren, onthouden en beslissingen nemen.

Alpha golven 7-14Hz: ontspannen en helder

De hersengolven met een frequentie van 7-14 Hz delen we onder in Alpha-golven. Wanneer het brein Alpha-hersengolven produceert voelen we ons zeer plezierig en ontspannen maar tegelijkertijd ook alert. Je bent dus niet gehaast en gestrest maar juist kalm en je kunt gemakkelijk je creatieve kanten bereiken terwijl je je uitgerust en helder voelt.

Studies hebben aangetoond dat mensen die lijden aan slapeloosheid, veel stress en angst, minder Alpha-golven aanmaken wanneer zij wakker zijn. Yoga Nidra kan een fijne tool zijn om het lichaam "te leren" slapen, door te trainen gedachten te laten voor wat ze zijn en in slaap te vallen. Daarnaast zorgt Yoga Nidra voor meer aanmaak van Alpha-golven overdag, wat zorgt voor een gevoel van meer welzijn en rust, waardoor het leven er ineens een stuk vriendelijker uitziet.

Theta golven 4-7 Hz: meditatie, diepe ontspanning

De Theta hersengolven bevinden zich in het spectrum van 4 - 7 Hz. Deze hersengolven worden geproduceerd vlak voordat we in slaap vallen en tijdens het (dag)dromen. We zijn volledig ontspannen en staan open voor onze creatieve ideeën en verre herinneringen. Ook is ons intuïtieve vermogen op zo'n moment zeer sterk. Wanneer je mediteert en in de Theta-staat komt zul je ervaren dat je geest tot een enorme creativiteit in staat is.

Delta golven 0,5-4 Hz: diepe slaap

Delta golven noemen we de golven die ons brein produceert tussen 0,5-4 Hz. Dit zijn de meest trage hersengolven die ons brein kan maken en die worden geproduceerd wanneer we in diepe slaap zijn. Deze hersengolven zorgen ervoor dat ons lichaam in optimale staat is om te helen.

 
 

HET ANDERE DEEL VAN DE IMPACT: LEVENSENERGIE

We identificeren onszelf vaak met ons fysieke lichaam. Omdat het tastbaar is en we het kunnen voelen. Maar het is slechts de buitenste laag van wie we echt zijn. De schil zeg maar. Je hebt ook een energetisch lichaam. Het is de laag die zich onder je fysieke lichaam bevindt. Minder goed zichtbaar, maar daarom niet minder echt. Happy with Yoga schrijft er in dit artikel meer over.

Wanneer we bepaalde spanningen in het lichaam hebben, of emotionele littekens, treden er blokkades op waardoor er minder levensenergie door het lichaam kan stromen. Die levensenergie kunnen we manipuleren. Interessant toch?!

Er zijn bepaalde ‘knooppunten’ waar de energie langs stroomt. Die knooppunten (chakra’s) kan je vergelijken met lenzen. Hoe vuiler de lens, hoe somberder je bijvoorbeeld de wereld ziet. Door middel van Yoga Nidra kunnen we de lens weer schoonmaken. Het loslaten van levensenergie in je lichaam en dit zelf het werk laten doen, kan het lichaam genezen. Blokkades worden opgeheven en je merkt dat je ‘anders in het leven staat’. Je bent beter in staat om voorbij het drama van het leven en de situaties te komen om vanuit een ontspannen manier te reageren en hierdoor de juiste keuzes te maken.

 
 

“Hoe ‘schoner’ je systeem, des te groter je bewustzijn, je alertheid en daarmee je veerkracht, vitaliteit en energie om datgene te doen dat je het liefste wilt: met veel energie en plezier ondernemen.”

 
 

Zie het als de voedingsbodem voor het laten groeien van gewassen. Hoe voedzamer de bodem, des te voedzamer de groenten die erop groeien. Niet door harder te werken, maar door de voedingsbodem te optimaliseren wordt de prestatie verbeterd.

Zo werkt Yoga Nidra voor je eigen inner eco-system. Hoe gezonder jouw lichaam, op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau, des te soepeler stroomt je levensenergie, des te makkelijker kun je schakelen tussen inspanning en ontspanning en des te beter presteer je.

 
 

HOE YOGA NIDRA BIJDRAAGT AAN JE BEVLOGENHEID ALS ONDERNEMER

We leven, helaas nog steeds, in een maatschappij die vooral gericht is op harder werken en beter je best doen als reactie op tegenslag. En daarmee zetten we een grandioos vernuftig systeem buiten spel. Ons lichaam.

Als we vastlopen als ondernemer dan is er iets in de samenwerking en communicatie tussen je fysieke, mentale, emotionele en spirituele intelligentie uit balans. Je levensenergie stroomt niet meer soepel door alle lagen heen, waardoor je merkt dat ontwikkeling stokt, geremd wordt of misschien zelfs helemaal stil komt te liggen. 

En precies die levenskracht activeer je en maak je vrij met Yoga Nidra. Doordat het werkt op je fysieke, mentale, emotionele en spirituele lichaam. Het brengt je (onbewuste) innerlijke wereld meer in balans en hierdoor lukt het je op een fijne manier te bewegen in de buitenwereld. Yoga Nidra maakt je vitaler, sterker en gezonder. Je bent daadkrachtiger, veerkrachtiger en meer wendbaar, wanneer je levensenergie vrij kan stromen door je lichaam.

 
 

“Yoga Nidra is super helpend als je ontspanning moeilijk kunt vinden, maar wel merkt dat je het nodig hebt. ”

 
 

Bevlogen ondernemers doen het juiste op het juiste moment. Ze werken niet hard, maar bewust. Ze hakken geen knopen door, maar vertragen en verstillen om tot de juiste keuze te komen. Ze voelen aan wanneer het tijd is om gas te geven en wanneer niet. Ze laten zich niet in eerste instantie leiden door cijfers, kalenders en druk van buitenaf. Ze staan in goed contact met zichzelf, met het bedrijf en de markt waarin het bedrijf opereert.

Zij zijn niet de types van hollen of stilstaan, zij werken in flow. Ze vertragen en versnellen precies op het juiste moment. Het ondernemerschap geeft ze veel energie en plezier. Ze geloven niet in druk, stress en hard werken. Maar in aandacht, intentie en energie. Ze vertrouwen op hun eigen kracht. Hun levenskracht.

Wil je dit ook? Dan raad ik je van harte aan om te starten met Yoga Nidra. Hoe? Dat vertel ik je nu.

 
 

ZO MAAK JE EEN VLIEGENDE START MET YOGA NIDRA

Yoga Nidra is, zoals je inmiddels weet, een geleide meditatie en die meditaties zijn te vinden in allerlei apps of sites. Ik deel hieronder een aantal bronnen met je waarvan ik zeker weet dat ze goede meditaties maken. De wereld van Yoga Nidra wordt steeds groter. Steeds meer mensen gaan dit ‘geven’. Dus voel je vooral vrij om zelf op zoek te gaan naar bronnen.

  • Geef jezelf de ruimte om te wennen aan iets nieuws. Als je nog nooit gemediteerd hebt, kan het even gek zijn. Gaan liggen en luisteren. Je mind gaat eerst misschien tegenstribbelen met allerlei gedachten en excuses. Hoor het aan, maar handel er niet naar. Op den duur zullen ze in kracht afnemen, omdat je zult gaan ervaren wat het effect is als je er wél aan overgeeft.

  • Er zijn verschillende mensen die via diverse apps Yoga Nidra sessies delen. Qua stem om naar te luisteren heb je misschien voorkeur. Ga daarom verschillende apps/teachers proberen om te ervaren welke voor jou het fijnste is. Taal kan ook een ding zijn. Sommige mensen luisteren liever naar Engels, anderen weer liever naar Nederlandse taal. Varieer, ontdek en experimenteer ook met lengte van sessies. 

  • Nodig jezelf ook uit lange sessies te doen. Net na het wakker worden om de dag echt ontspannen te beginnen of juist ‘s avonds om er lekker van te kunnen slapen. Plus, (evt korte) sessies overdag geven een nieuwe dimensie aan het fenomeen ‘middagdutje’ en ‘lunchbreak’.

  • Goede sites met informatie en sessies:

  • Happy with Yoga biedt goede online cursussen aan om je stap voor stap te laten begeleiden in de wereld van Yoga Nidra. Zo lukt het je vaak beter om deze nieuwe gewoonte ook duurzaam te integreren in je leven.

  • Goed boek, mocht je graag verder de diepte in duiken met Yoga Nidra ‘Yoga Nidra’ van Kamini Desai 

  • Goede apps:

  • Een veelgehoorde vraag van newbees: Kan ik Yoga Nidra ook onderweg beluisteren? Ik zou het niet zomaar doen. Met autorijden heb je ook naar buiten gerichte focus nodig. Wel zou je muziek met binaural beats op kunnen zetten, om zo toch makkelijker te kunnen ontspannen/focussen. Een van de vele sites met meer informatie hierover: https://snellezen.com/binaural-beats/ Het verschil met nummers met binaural beats en Yoga Nidra sessies is dat je niet geleid wordt door verschillende staten van zijn en je met binaural beats 1 type frequentie pakt. Vraag jezelf dus af, wat wil ik bereiken? Drive safe, dat ten alle tijde!

    Zelf luister ik om gefocust te werken naar deze playlist. Tot een tijdje geleden luisterde ik ‘gewone’ piano muziek voor concentratie. Op YouTube zijn ook veel lijsten te vinden met muziek voor concentratie en ontspanning.

Ik hoop dat je met de uitleg over ons stresssysteem, Yoga Nidra en de tips een vliegende start maakt met meer ontspanning in je werk en in je leven. Wanneer we meer ontspanning ervaren presteren we veel beter, waar dan ook. Daar kan je vandaag al mee beginnen.

Merk je dat ontspanning moeilijker is dan je denkt? Dan is dit het juiste moment om op onderzoek te gaan naar de bron van de spanning. Als je weet wat de dieper gelegen bron is van de spanning, kan je op een duurzame manier een verandering realiseren. Waardoor de spanning niet meer zo hoog hoeft op te lopen. Mijn ondernemerscoaching richt op de onbewuste dynamieken in je manier van denken, doen en voelen. Wat speelt er bij jou onbewust op de achtergrond mee, waardoor ontspannen moeilijk is?

Zullen we kennismaken?

 
 
 

WIL JE GRAAG NOG MEER LEZEN?
VIND DAN HIER DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Rust, en rap een beetje. Dat zou fijn zijn.

Volgende
Volgende

Wat bescherm je door (nog) niet te kiezen?