Zakelijk groeien op een natuurlijke en dus ontspannen wijze? Jazeker…!

 
Heleen Moes - zakelijk groeien - ondernemerscoach.jpg

In december is het tijd voor opruimen, afscheid nemen en stil worden. Wat heb je niet meer nodig? Waarvan mag je afscheid nemen? Want als je dat doet, dan maak je ruimte en raak je ontvankelijk voor ‘het nieuwe’. Voor het volgende. Een nieuwe kans, een nieuwe samenwerking, een nieuwe groeifase. 

Dit vertelt Jaap Voigt over de maand december. Hij schreef het boek: ‘Leven & werken in het ritme van de seizoenen’. Zijn visie geeft je buitengewoon waardevolle informatie en adviezen voor je dagelijks leven en werk. Wanneer begin je iets nieuws? Wanneer kun je het beste een project of zelfs een bedrijf starten? Wanneer breng je de boel op orde? Wanneer trek je je terug? En wanneer ga je er juist op uit?

GROEI OP EEN NATUURLIJKE MANIER

Het model dat hij in zijn boek aanreikt, is een leidraad om in een natuurlijk ritme te leven. Het helpt je, je niet alleen staande te houden, maar ook werkelijk creatief te zijn, te midden van een turbulente buitenwereld (met een steeds hoger levenstempo en illusie van voortdurende expansie).

Jaap heeft voor iedere maand een podcast van zo’n 15 tot 20 minuten ingesproken. Ze ondersteunen je mee te bewegen met de seizoenen en zo groei te realiseren. Wanneer je werkt en leeft in verbinding met het ritme van de natuur, dan ontstaat groei op een natuurlijke manier. Dit is een totaal andere beweging dan de standaard ‘doelen stellen’, die je veel in het ondernemen ziet. 

Voor mij persoonlijk heeft dat ‘doelen stellen’ nooit gewerkt. Ik weet nog dat ik in mijn eerste sales-job ‘het buitenbeentje’ was. Ik hield me niet bezig met de cijfers, terwijl anderen dagelijks hun dashboard bekeken. Tóch realiseerde ik de opgelegde doelen. Hóe? Door juist ín het proces actief te zijn. Hoe beter het proces, des te beter zijn de resultaten.

Ik keek toen naar wat er gebeurde in het contact met mijn klanten. Waar voelde ik ruimte voor groei en ook: waar niet? Hiermee voorkwam ik pusherig gedrag, waarbij ik wel mijn manager tevreden hield, maar niet mijn klant. Hoe was de relatie, de verbinding met mijn klant en hoe kon die beter? Hoe kon ik geven wat mijn klanten nodig hadden, in plaats van verkopen wat mijn manager wilde? Dat was toen al zo en dat ervaar ik nog steeds zo.

Ik ontdekte dat wanneer ik me afstem op mijn natuurlijke ritme, mijn verlangens, mijn potentieel, dat mijn bedrijf dan groeit als vanzelf. Omdat ík daardoor groei, als mens. En dan kan het niet anders, dan dat mijn bedrijf zich ook ontwikkelt. 

ONTDOEN VAN ‘OUD’

Al langere tijd ben aan het opruimen en afscheid nemen. Niet omdat Jaap het zegt, maar omdat ik dit al langer voel. Vanaf de zomer ben ik mijn werkkamer thuis aan het opruimen. In de 10 jaar dat ik hier woon, heb ik veel verzameld en lang niet alles is meer ‘van nu’. Het voelde belangrijk om ‘schoon schip’ te maken en bijvoorbeeld literatuur weg te doen, die niet meer past bij mijn werk nu. Normaal kon ik in een opruimbui vrij snel schakelen en wegdoen: dit project duurde een paar maanden. En als ik terugkijk zie ik ook waarom. Want parallel hieraan heb ik een aantal grote keuzes gemaakt, die nodig bleken om me nog verder te ontdoen van ‘oud’.

WAT WERKT VOOR MIJ?

Ik maakte keuzes die zorgden voor afscheid. Vriendschappen, intervisiegroepen, een op handen zijnde samenwerking. Niet wetend wat ‘het nieuwe’ zou zijn, maar voelend ‘dit is het niet of niet meer’. Het is intens, om door te zetten op momenten dat je voelt welke impact je keuze heeft op anderen. Toch is het superwaardevol om trouw te blijven aan ‘wat werkt voor mij’. Ik weet ook: hoe beter ik afscheid neem, des te meer ik vrij ben voor ‘het volgende’. Omdat het oude niet als een boomerang terugkomt, niet trekt aan me in de vorm van twijfels of het gevoel van onzekerheid.

Met de laatste grote horde in het afscheidsproces, kwam daar ook de laatste plank leeg uit mijn kast met ‘nog niet weg’. Het kon weg. Het oude is klaar. Er is ruimte voor nieuw. Ik wist alleen nog niet precies wat ‘het nieuwe’ zou zijn. 

NIEUWE WERKPLEK

Maar dat liet zich snel zien. Want… [tromgeroffel] ….mijn gedroomde werkplek kwam beschikbaar. Fantastisch, want per 1 februari ga ik verhuizen naar een nieuwe plek, een nieuwe ruimte. En met die nieuwe ruimte, komt er ook de mogelijkheid om op een nieuwe manier te werken met mijn klanten. In één-op-één sessies én in groepen. Dit laatste is nog minder ‘helder’. Daar is het nog geen tijd voor. Eerst rust en stilte. Dan zien wat er ontstaat. Voor nu is het al superfijn om te weten, dat ik binnen een afzienbare tijd verhuis naar een nieuwe plek. 

Weer even terug naar Jaap. Ben je nieuwsgierig naar die meer natuurlijke wijze van groeien? Dan is hij dé man. Omdat hij je maand na maand meeneemt. En je zo stap voor stap ontdekt ‘waar het tijd voor is’.

ONDERNEMERSCOACHING VANUIT ZIEL & ZAKELIJKHEID

Wil je hierbij begeleid worden, specifiek in je ondernemerschap? Dan ben ik dé vrouw :-) En ben je van harte welkom bij mij. Mijn ondernemerscoaching is een fijne manier om vanuit rust en vertrouwen, je eigen stroom vinden. Doen wat goed voelt. Aanvoelen wat ‘het juiste moment is’.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Een frisse kijk op belemmerende overtuigingen

Volgende
Volgende

Ken je deze: weerstand tegen de weerstand?