Een frisse kijk op belemmerende overtuigingen

 

De term ‘belemmerende overtuigingen’ ken je vast wel. Het zijn gedachten die je gelooft en die je in de weg zitten om je doelen te bereiken. Die je vasthouden op de plek waar je bent.

Vaak wordt verteld dat je een andere mindset nodig hebt, die belemmerende overtuigingen moeten de deur uit. Ze zijn niet goed. Ze moeten anders. Je gedachten moet je veranderen om betere resultaten te bereiken. Ik geloof dat het anders zit. En ik wil je graag meenemen in mijn kijk hierop.

 
 

TEN EERSTE: ALLEEN AL DE BENAMING: ‘BELEMMERDE OVERTUIGING’

Dat klinkt niet heel erg fijn. Je wordt belemmerd. Het is niet goed. Je krijgt niet wat je wilt. Het roept op tot actie. Je moet iets veranderen, zodat je gedachten je niet meer belemmeren. Terwijl het op zich gewoon een gedachte is. Die je onbewust bent gaan geloven. Tot nu toe was het misschien een prima gedachte, maar heeft het z’n bestemming bereikt. Is het misschien tijd voor iets anders? Niet goed of slecht, maar tijd voor iets anders.

 
 

TEN TWEEDE: FOCUS OP HET RESULTAAT ÉN OP HET PROCES

We kijken graag naar ‘hoever we zijn’ ten opzichte van ons doel. Die stip op de horizon. Wat moeten we doen om daar te komen? Concrete stappen benoemen en dan stap voor stap daar komen. Vink vink vink … yes! Mijlpaal behaald. Champagne!

Vink vink vink…
yes!
Mijlpaal behaald. Champagne!

 

Ja, heel fijn, die champagne. Maar je kunt daarnaast ook anders kijken. Daar wil ik je graag voor uitnodigen. Niet meer (alleen) kijken naar hoe ver ben ik, maar hoe soepel beweeg ik naar het doel toe. Hoe gemakkelijk zet ik de stappen? Hoe stroef loopt het? Duwen trekken, of gaat het veel moeitelozer.

 

Want dit zegt veel over de gemaakte keuzes. Wanneer het duwen en trekken wordt, dan kan je je ook afvragen of je wel de juiste dingen doet. Of de keuzes wel de juiste waren. Je zult niet de eerste zijn, die - achteraf - ontdekt dat je al vele signalen negeerde, die aanduiden dat de gekozen richting niet (meer) de juiste is.

 
 

TEN DERDE: HET ZIJN NOOIT JE GEDACHTEN ALLEEN DIE MEESPELEN

Je overtuigingen staan niet op zichzelf. Ooit heeft zich iets voorgedaan waarop een overtuiging is ontstaan. Een ervaring, die je een bepaald gevoel gaf. Een situatie, die je liet inzien, dat iets op een bepaalde manier werkt. Dit hebben we - vaak onbewust - opgeslagen als een herinnering en hier kleven gedachten aan. 

Maar nog veel meer. We zijn nu eenmaal opgebouwd uit fysieke, mentale, emotionele en energetische lagen. Dus het is niet alleen de gedachte, maar ook de emotie die eraan verbonden is. Een betekenis of energie, heeft minstens zoveel impact als je gedachten. Alleen zijn we ons vaak (alleen maar) onze gedachten bewust, en rennen we te snel door ons werk/leven om óók het andere (bijvoorbeeld je emoties) te voelen en te ervaren.

 
 

HOE DAN WEL?

Stel dat de gedachte het beste met je voorheeft. En het werkelijk beter voor je zou zijn om - nog niet - door te denderen op je uitgestippelde pad, maar dat het een signaal is, dat je helpt meer aandacht te hebben voor wat belangrijk is. Het juist wil voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt. Waarvoor wil de gedachte je misschien behoeden? Wat zou de positieve intentie zijn van de gedachte?

Vaak, wanneer je de tijd neemt om iets verder te kijken dan de gedachte alleen, ontdek je dat je meer nodig hebt om op een fijne manier ‘vooruit’ te gaan. Niet knopen doorhakken, niet mouwen opstropen, niet een andere mindset, maar meer aandacht voor wat er van binnen speelt. Zodat je je bewust(er) wordt van je innerlijke dynamieken en hier bewust andere keuzes kunt maken. 

Een lange tijd geleden schreef ik hier al een blog over, naar aanleiding van een coachsessie. Je leest ’m via deze link. Dit is een mooi praktijkvoorbeeld hoe je het af kunt pellen tot de kern, zodat de ‘belemmerende overtuiging’ een super waardevol signaal wordt.

 
 

VERTRAGEN OM TE VERSNELLEN

Ik hou van deze beweging, van deze aanpassing in je tempo.. Want we willen graag hop tjop dóór! Maar we kunnen daarmee ook dingen over het hoofd zien, die er wel degelijk toe doen. En dan heb je nadien puin te ruimen. Keuzes terug te draaien of je merkt na verloop van tijd, dat je helemaal niet meer blij wordt van het resultaat van die keuze.

Hoe fijn zou het zijn om íets meer tijd te nemen, en daarmee betere keuzes te maken? Keuzes die doorvoeld, doorleefd en daarmee duurzaam zijn. Keuzes die je geproefd hebt met je mind, maar óók vanuit de andere delen: welk gevoel krijg je bij optie a en welk gevoel bij optie b? Maakt het je blij, geïnspireerd, gemotiveerd? Zie je in no time allerlei mogelijkheden die zich ontvouwen in de toekomst? Of niet? Hoe stroomt je energie? Neemt die toe? Neemt die af? Gaat het borrelen en bruisen, of vlakt het af? 

En daarom: is de overtuiging wel een belemmering? Of is het een boodschapper? Is het een signaal van je binnenste, dat je even los mag komen van je werk, even opkijken, naar binnen gluren en voelen en ervaren wat er (nog meer) speelt. Waarna je vanuit dit verkennende onderzoek weer op een fijne manier je weg kunt vervolgen.

 
 
 

WIL JE TOCH NOG EVEN VERDER LEZEN?
DIT IS DE NIEUWSTE INSPIRATIE:

 
Heleen Moes

Ondernemerscoach met oog voor ziel & zakelijkheid. Voor zakelijke vraagstukken die je persoonlijk raken.

https://heleenmoes.nl/
Vorige
Vorige

Zakelijk succes, zonder plan?!

Volgende
Volgende

Zakelijk groeien op een natuurlijke en dus ontspannen wijze? Jazeker…!